10-års jubilæum: Festival på Grønland udveksler kultur med dansk teater

Kiinat, Festival, Kiinat Festival, Grønland, kulturudveksling
FOTO: Kiinat Festival. ©Grønlands Nationalteater, Nunatta Isiginnaartitisisarfia

Nationalteatret i Grønland fejrer 10års jubilæum med en anderledes festival, Kiinnat 2021, og Ikarus Stage Arts fra Odin Teatret i Holstebro skal være med.

Vil skabe forestillinger sammen med de lokale

”I 2021 fylder Grønlands Nationalteater (Nunatta Isiginnaartitisisarfia) 10 år, og i den anledning vender vi tingene lidt på hovedet – forstået på den måde, at vi ikke tager på turné med en færdig forestilling, men rejser rundt i det grønlandske og skaber forestillinger, shows og festivaler ude i de enkelte byer og sammen med deres beboere.” Det fortæller teaterchef Susanne Andreasen fra Grønlands Nationalteater.

Den grønlandske jubilæumsfestival har fået titlen, Kiinnat Festival 2021, og modellen er hentet fra Odin Teatrets kulturelle byttehandler. Disse byttehandler består af performere fra Odin Teatret, som mødes med andre kulturer, i dette tilfælde den grønlandske, for at udveksle kultur; både i form af skuespil, sang og dans.

Den grønlandske festival vil finde sted i et tæt samarbejde mellem Odin Teatret og Grønlands Nationalteater. Målet er at etablere arbejdsrelationer med fritidsinspektører, kulturhuse o. lign. institutioner rundt om i Grønland.

”Vi lægger op til en meget høj grad af involvering af folk i det fælles projekt, som skal skabe sammenhold, stolthed og glæde”, siger Susanne Andreasen.

Professionelle kunstnere, skuespillere og musikere rejser Grønland rundt

Det hele vil udspille sig ved, at Grønlands Nationalteater og Odin Teatret med Ikarus Stage Arts begge stiller med et hold af professionelle kunstnere, skuespillere og musikere. Ikarus Stage Art er en international gruppe, som er en del af Odin Teatret, der performer indenfor forskellige discipliner, heriblandt skuespil og dans. Kunstnerne fra de to teatre vil sammen rejse rundt til otte byer i Grønland. Blandt andre Qaanaaq, Upernavik, Uummannaq og Nuuk. I hver by organiserer de en festival i samarbejde med og inddragelse af befolkningen. Til sidst afholdes en finalefestival i Nuuk med inviterede gæster fra hele landet og ikke mindst deltagelse fra de otte byer.

De grønlandske kunstnere har allerede skudt programmet i gang tidligere på året, og netop i disse dage er Ikarus Stage Arts stødt til med seks skuespillere, dansere og musikere og vil sammen med de grønlandske kolleger begive sig ud på festivalens enestående byttehandelsturné.

Bliv klogere på Odin Teatret her og Grønlands Nationalteater her.

Previous articleEn aften med britisk vanvidscomedy på Teater Katapult
Next articleTeater Refleksion har 30-års jubilæum: Jubilæet fortsætter endnu en sæson