Mon billedkunstneren Hilma af Klint forestillede sig, at hendes værker en dag ville blive forvandlet til en danseforestilling? Nok ikke, men de over 100 år gamle akvarel-værker vækkes i denne uge alligevel til live i danser og danseunderviser Louise Mochias forestilling PERCEVAL, hvor den visuelle stil og tematik er inspireret af Hilma af Klint.
Det århusianske publikum vil i PERCEVAL opleve fire dansende kroppe smelte sammen i et intenst organisk univers af farve, lyd og bevægelse. Med ekspressive kostumer, videoscenografi og nykomponeret elektronisk musik bliver danseforestillingen netop nu skabt på Bora Bora, hvor den vises fra den 4. til 6. oktober.
Det første fuldlængde danseværk
Dansk-ghanesiske Louise Mochia har været vidt omkring i sit virke som danser. På Dansestudiet i Aarhus var hun både danser og danseunderviser. Siden tog hun en bacheloruddannelse på London Contemporary Dance School, turnerede med det irske Fabulous Beast Dance Theatre Company og boede og arbejdede derefter en årrække i Berlin. Hun har nu base i København og er kommet på den århusianske dansescene Bora Boras radar igennem et kunstnerophold på teatret.

I år laver hun med sit dansekompagni Sitka Louisa sit første fuldlængde danseværk PERCEVAL i Aarhus.
– Bora Bora har en stolt tradition for at spotte talenter og præsentere dem for det nysgerrige århusianske publikum. Med Louise Mochia får publikum mulighed for at møde en helt ny stemme i den danske samtidsdans, som vil betage med sin poetiske og kraftfulde forestilling, fortæller teaterchef Lotte Kofod Ludvigsen.
Naturen som inspiration
Louise Mochia blev hurtigt betaget af Hilma Klint, hvor beskrivelserne omkring hendes arbejdsmetoder med ét fangede koreografens opmærksomhed:
– I 2018 læste jeg en artikel om Hilma af Klint i avisen og blev betaget af beskrivelserne omkring hendes arbejdsmetoder og de ultra præcise linjer og mønstre i meget af hendes kunst. Hun var måske én af de første kunstnere, der malede abstrakt og så var hun mystiker og enormt inspireret af naturen, siger Louise Mochia.
Klints akvarel-billedserie PARSIVAL fra 1916 består bl.a. af figurer, slyngede bånd og flerfarvede cirkler.
– Hilmas sekvens af 144 malerier rummer meget symbolik og jeg blev optaget af hvad de kunne fortælle os nu. Hårde former optager bløde former og vice versa. Jeg tænkte, at udover at bruge farver og former fra “Parsifal” i kostumer og scenografi, kunne malerierne til dels også inspirere som en slags visuelt partitur til koreografien, siger Louise Mochia, der også mener, at Hilmas længsel efter mening og sammenhænge i en stadig kompliceret verden for over 100 år siden, taler direkte til os i 2022.
– Mennesket ville måske handle anderledes, hvis vi forstod, at vi er en del af verden og verden er en organisme.
PERCEVAL OG PARSIFAL
PERCEVAL betyder “gennem denne dal” og er samtidig en reference til mytefortællingen om gralsridderen Parsifal, der bl.a. er udødeliggjort i en opera af Wagner.
Louise skaber sin forestilling sammen med de fire dansere Meleat Fredriksson, Zen Jefferson, Nikoline Due og Adam Seid Tahir. De danser i kostumer af Elisabet Stamm til nykomponeret musik af Stine Steendorph og Sven Dam Meinild. Scenerummet bringes stemningsfuldt og farverigt til live via videoprojektioner af My Lambertsen og lys af Christoffer Lloyd.
Kom med bag kulisserne i videoen om scenografien herunder:
Find mere om danseforestillingen og køb billetter her