Albinus og Johannesen fortolker DET STORE STILEHÆFTE

Det store stilehæfte
Jens Albinus og Olaf Johannesen i Det Store Stilehæfte. Foto: Henrik Ohsten Rasmussen.

Den ungarske forfatter Agota Kristofs europæiske hovedværk DET STORE STILEHÆFTE får nu skuespillerne Jens Albinus og Olaf Johannesen til at mødes på scenen –  for første gang i 25 år.

Det sker når Husets Teater holder premiere på forestillingen af samme navn den 29. Februar.

Historien om at miste sit land og sit sprog, og om at skulle finde sig tilrette et helt nyt sted er ligeså relevant nu, som da bogen blev skrevet i 1986.

Dengang var forfatteren Agota Kristof 51 år. Hun havde slidt ved et fabrikssamlebånd i Schweiz i 30 år. I forbindelse med den sovjetiske invasion af Ungarn i 1956 var Agota Kristof som 21-årig flygtet med sin mand og sit barn over den østrig-ungarske grænse. I det nye, fransktalende land måtte hun finde sig til rette i en ny kultur.

Det store stilehæfte
Det store stilehæfte. Foto: Henrik Ohsten Rasmussen.

I DET STORE STILEHÆFTE skriver Agota Kristof om krigen og delingen af Europa. Det er historien om at mist sit land, og finde sig til rette et helt nyt sted.

Historien, der på Husets Teater er bearbejdet og instrueret af Jens Albinus, tager ligesom bogen udgangspunkt i to tvillinge-drenges skæbne.

Hjemløshed, eksil og fremmedgørelse

Under en ikke angiven verdenskrig efterlades tvillingerne hos deres onde bedstemor, ”Heksen” i en grænseregion i det østlige Europa.

Fra et totalt nulpunkt må drengene her genopbygge et livsgrundlag. Deres tilværelse bliver til et levende laboratorium for studier i overlevelse. Drengene indser, at de må afstå fra enhver form for medfølelse og barmhjertighed, hvis de skal kunne håndtere de voksnes absurde og inhumane verdensorden.

Alle principper, ikke mindst angående empati, kærlighed og solidaritet, må genopfindes. Forskningsresultaterne nedfældes i et stort stilehæfte i et ofte overrumplende, men også brutalt smukt sprog, som i al sin humoristiske enkelhed opridser en helt ny etik.

Forestillingen DET STORE STILEHÆFTE behandler udfordringer som hjemløshed, eksil og fremmedgørelse efter krigen og delingen af Europa, og ikke mindst: Om at overleve i et totalitært regime, og som flygtning i et frit samfund.

Det store stilehæfte
Det store stilehæfte.
Foto: Henrik Ohsten Rasmussen.

Jens Albinus møder Olaf Johannesen

I Husets Teaters iscenesættelse af DET STORE STILEHÆFTE tørner to af Danmarks mest anerkendte og garvede teaterkræfter sammen på scenen: Jens Albinus og Olaf Johannessen.

Albinus og Johannessen mødte hinanden på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1990erne. Dengang var Albinus elev, mens Johannesen var fastansat skuespiller.

Siden gik deres karrierer forskellige veje. Begge har haft store roller på flere af landets største scener. Begge har optrådt i populære tv-serier som ”Forbrydelsen” og ”Ørnen”.

Når de for første gang i 25 år står overfor hinanden på en scene er det kulminationen på en lang kreativ rejse.

Jens Albinus forsøgte for tre år siden, at få Olaf Johannesen til at medvirke i stykket på Albinus’ teater, Husets Teater.

Oprindeligt var det bare ikke en del af oplægget, at Albinus selv skulle medvirke, men Johannesen mente, at stykket var noget, de måtte gøre sammen. Så sådan blev det.

Det store stilehæfte
Det store stilehæfte. Foto: Henrik Ohsten Rasmussen.

Derfor har forestillingen stadig relevans

På spørgsmålet om DET STORE STILEHÆFTE’s relevans i dag udtaler Jens Albinus:

I Husets Teaters fortløbende undersøgelse af de vilkår og omstændigheder, der udgør det moderne europæiske menneskes grundlag, er Agota Kristofs stemme helt uomgængelig”.

“Det splittede Europa, som fødtes ud af 2. Verdenskrigs totale sammenbrud, et Europa med grænser og mure, modsatrettede frihedsidealer og fortrængte voldshistorier. Alt det løber som et pulsslag gennem Agota Kristofs sprog.” , siger Albinus.

”I spændingen mellem det gamle og det nye, findes oplagte spor, som direkte adresserer vores tids kamp for at finde en vej frem mellem humanistiske, demokratiske værdier, som ellers kan synes magtesløse overfor en klima- eller en migrationkrises brutale kendsgerninger, siger Albinus, og tilføjer:

“Men hvordan bevarer man en forbindelse til det bolværk mod barbariet, som det kriseramte Europa altid har brystet sig af at udgøre”?.

DET STORE STILEHÆFTE kan opleves på Husets Teater fra den 29. februar til den 28. Marts.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her

 

 

Previous articleIdomeneos’ myte udfolder sig i et af Mozarts vigtigste værker
Next articleRiddersalens Ragnhild Kaasgaard giver gode råd til de små