Artbeat Prisen 2022 vindere Gry Jexen Baggårdteatret Julie Rokkjær Birch
FOTO: Vindere Artbeat Prisen 2022. © Olivia Jest

Artbeat Prisen blev mandag den 14. marts 2022 afholdt på Aveny-T i København, hvor dette års vært var kulturkommentator på Berlingske, Anne Sophia Hermansen.

Artbeat Prisen hylder det bedste indenfor dansk kulturformidling og overrækkes til et projekt, en person eller organisation inden for kulturlivet, der har kombineret det kunstnerisk nyskabende med det formidlingsmæssigt fremsynede.

De tre priser

Hvert år ved Artbeat Prisen uddeles tre forskellige priser:

Hovedprisen uddeles til en person, organisation eller et projekt, som inden for det seneste år har været absolut bedst til at vise retningen og sætte en ny standard inden for kulturformidling.

Særprisen gives til en person, en organisation eller et projekt, som inden for det seneste år har været et forbilledligt eksempel på, hvordan en uforudsigelig og original tilgang kan skabe rammerne for morgendagens kulturformidling.

Talentprisen gives til en person, en organisation eller et projekt, som inden for det seneste år har udvist et særligt stort talent inden for kulturformidling og, som følge heraf, er på vej til at indtage en markant position i det danske kulturliv.

Årets vindere

Modtageren af Hovedprisen blev museumsdirektør for KØN – Gender Museum Denmark, Julie Rokkjær Birch.
Hun blev honoreret for sit stærke og visionære arbejde som direktør for museet, og for, som kunstinstitution, at facilitere en meget nuanceret offentligt debat om køn. Ifølge juryen ”diskuterer hun og perspektiverer kønsspørgsmål med stor viden, indsigt og mod i en debatkultur, som til tider kan være ganske heftig. Gives til en person, en organisation eller et projekt, som inden for det seneste år har udvist et særligt stort talent inden for kulturformidling og, som følge heraf, er på vej til at indtage en markant position i det danske kulturliv”.

Vinderen af årets Særprisen blev Svendborgbaserede BaggårdTeatret.
De løb med prisen for deres progressive arbejde med teaterrummet.
”Hvad nu, hvis teatret i stedet kom til dem, som ikke selv finder vej til teatret? Sådan lyder grundidéen bag BaggårdTeatrets store satsning, som de kalder ”usynligt teater”. Det er et nyskabende greb, som gør det muligt at opleve teater på helt andre måder. Helt praktisk er det nemt, for publikum henter blot en app, og så er oplevelsen klar,” lyder begrundelsen fra juryen.

Talentprisen gik i år til historiker, forfatter og influencer Gry Jexen.
”Med Instagram-profilen ”Kvinde kend din historie” og bogen af samme navn, skuer Gry Jexen selvfølgelig bagud over historien i sin formidling – men hun har demonstreret en imponerende fremsynethed i sin måde at formidle på. Med sin store fortælleglæde og eminente sans for vinkling har Gry Jexen skabt et eksempelprojekt for nutidig og relevant historieformidling,” begrunder juryen.

 

Artbeat Prisen udgives årligt og uddeles af HAVE Kommunikation & PR i samarbejde med Spar Nord Fonden.

Tidligere artikelTeater Katapult blander akrobatik og fysik
Næste artikelCPH STAGE offentliggør fuldt program med fire internationale forestillinger