babyer
Foto: Nete Banke/Imperiet

Den 25. maj har danseforestillingen OCEAN premiere på Teater FÅR302 og spiller som en del af CPH STAGE. Den nye danseforestilling af MYKA inviterer babyer og deres voksne ind i et sanseligt og meditativt havunivers på Teater FÅR 302 med havdyr og plastikforurening. Ud over babyer fra 3-7 måneder og barselsforældre, er forestillingen målrettet gravide, som kan få en fælles scenekunstoplevelse med deres baby i livmoderen, sammen med deres partner.

Babyer fortjener scenekunst af høj kvalitet

I et hav fyldt med plastik dykker vi ned i en sci-fi fremtidsbølge af håb i et magisk havlandskab. Under overfladen i dette ocean møder publikum to dansere, bølger, havplanter, selvlysende dybhavsvæsner og plastik i et helt nyt og forbedret økosystem. Bag forestillingen står koreograf My Grönholdt, som er kunstnerisk leder af dansekompagniet MYKA. My Grönholdt har tidligere skabt baby- og småbørnsforestillingerne POLAR BEAR og NATTEN, og med OCEAN er det første gang, hun laver en forestilling både for babyer, gravide og baby i livmoderen.

“Babyer fortjener præcis som voksne- og børnepublikum også scenekunst af høj kunstnerisk kvalitet som en del af deres hverdag og opvækst, og babyer vil blive inviteret ind i et univers, der fører deres sanser ind i det ukendte. Når jeg skaber scenekunst for nyfødte, ser jeg på babyers udviklingstrin; hvor de er motorisk, og mentalt, og undersøger hvor de er i deres udvikling, og hvordan vi kan stimulere dem på det stade på babyens egne premisser, og samtidigt udfordre dem uden at overstimulere. I scenekunst for nyfødte er det vigtigt at gøre forældre afslappede og trygge – påvirke nervesystem, beroliges, så både forælder og baby bliver rolige og klar til oplevelsen. OCEAN er skabt ligestillet til baby og forældre. Baby og forælder får mulighed for tid til bonding, styrke tilknytningen mellem sig i et unikt scenekunstnerisk rum,” fortæller My Grönholdt.

Nye veje for en grønnere fremtid

I OCEAN forestiller man sig en grønnere fremtid i et utopisk øko sci-fi univers for de kommende generationer. Plastikforurening af verdenshavene er et stigende problem, som man skubber videre til de kommende generationer, hvis ikke der sker en adfærdsændring. De ændringer drømmer OCEAN sig ind i og skaber en vision for en grønnere fremtid.

Som research til forestillingen har danserne og koreograferne besøgt strande i ind- og udlandet, samlet plastikaffald og undersøgt hvordan plastik påvirker havene og havdyrenes liv. OCEAN håber at kunne være med til at vise nye veje for en grønnere fremtid og nedbringelse af plastikforurening.

Forestillingens kostumer og scenografi er skabt af kunstnerduo’en Baum&Leahy, der i deres organiske og futuristiske univers arbejder med forestillingens grønne vision.

“I vores arbejde med scenografi og kostumer til OCEAN er et bæredygtigt materialevalg centralt: Vi forsøger så vidt muligt kun at bruge materialer, der enten er genanvendte og genanvendelige, biologisk inaktive eller biologisk nedbrydelige. Vi har blandt andet besøgt Plastix i Lemvig – en virksomhed der opsamler op til 50 ton plastik fiskenet og reb om ugen, og omformer det til plastik-granulater, der kan bruges til at lave nye elementer. Vi har også fået overskudsmateriale fra sejl-produktion i Nykøbing Sjælland og lokalt, tørret ålegræs. Vi håber, at kombinationen af det bearbejdede og det rå materiale giver publikum oplevelsen af den mulige forvandling fra eksisterende plastaffald til nye objekter, der kan være et led i fremtidens mere bæredygtige cradle-to-cradle materiale- kredsløb. Vi er inspirerede af det håbefulde element i OCEAN, og ønsker med scenografien at kombinere bæredygtige materialer og produktionsmetoder- og teknologier med et drømmebillede af den grønne fremtid, der kunne vokse ud af de muligheder, der findes allerede i dag,” fortæller Amanda Baum og Rose Leahy.

Sammen med scenografien og kostumerne skaber lysdesigner Sonja Lea og komponist Erik Christoffersen et smukt og sammenhængende havunivers, hvor danserne Julie Rasmussen og Vincent Jonsson sætter krop og bevægelse på oceanets mange facetter.

Læs mere om forestilingen og køb billet her.

Læs mere om MYKA her.

Forestillingen er blevet til med støtte af: Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Beckett- Fonden, Island Connect residency program, Københavns Kommunes Scenekunstudvalg og William Demant Fonden

Tidligere artikelGeorge Orwells klassiker “1984” inspirerer nyt teatershow
Næste artikelAmalie Dollerup og Andrea Heick Gadeberg bliver værter på Årets Reumert 2021