Bæredygtighed på plakaten: Fem teatre vil genbruge rekvisitter og kulisser

Aarhus, bæredygtighed, teater, Bæredygtig Scenekunst NU, genbrug, genanvendelse
FOTO: Aarhus Teater
Fem teatre fra Aarhus vil bygge fælleslager og genbruge materialer i stedet for at sende dem på forbrændingen.

Nu er bølgen af cirkulær økonomi og bæredygtighed også nået til virksomheder i oplevelsesindustrien. Fem teatre fra Aarhus har brugt et forløb i regionalfondsprojektet Rethink Business – Cirkulær forretningsudvikling til at aftale rammerne om teaterverdenens første cirkulære fælleslager.

Via fælleslageret kan teatrene dele materialer, kulisser og rekvisitter, som ellers typisk bliver smidt ud. Det gælder for eksempel de stemningsskabende pvc-gulve, som ofte kun bruges én gang og derefter kasseres, når sidste tæppefald er omme.

”Gulvene har en utrolig lang levetid og får med dette lager endnu bedre mulighed for rent faktisk at blive brugt igen,” fortæller Christian Bjerrum, leder af den uafhængige interesseorganisation Bæredygtig Scenekunst NU, som står bag etableringen af det aarhusianske teatersamarbejde.

Grønnere teaterstykker

Christian Bjerrum forklarer også, at teatrene ikke tidligere har haft så meget fokus på grøn omstilling og klimamålene – og heller ikke har haft viden og indsigt i området:

”Vi må alle sammen tage et ansvar for klimaet, og derfor ansøgte vi om at komme med i Rethink Business, hvor vi har haft en meget inspirerende oplevelse med grøn omstilling. Overliggeren er virkelig sat højt, og vi er meget glade for at have udviklet planerne om det cirkulære fælleslager i tæt samarbejde med vores partner bæredygtighedsbureauet Worldperfect.”

Den potentielle CO2-aflastning er ikke beregnet endnu, men de fem teatre ser store miljømæssige, samfundsmæssige og økonomiske fordele i samarbejdet:

Direkte genbrug af materialer giver en målbar miljømæssig gevinst. Teatrene kan dele materialer og scenografier, og der er gode muligheder for både at lave store mængder direkte genbrug og genanvendelse. Hertil kan de enkelte teatre spare deres eget lager, fordi alt materiale er samlet i det centrale lager. Det betyder, at der bruges færre ressourcer, og langt færre rekvisitter ender på forbrændingen.

Læs mere om teatersamarbejdet her.

Previous articleMusicalsuccesen ATLANTIS udvider med 5 ekstra forestillinger
Next articlePRIDE: En hyldest til mangfoldigheden; en forestilling om stolthed og skam