Bagning skal skabe dialog om racisme i ny forestilling

Foto: Birk Thomassen

Fra d. 9. september kan man opleve forestillingen BAKING RACE i Støberiet på Blågårds Plads. Forestillingen vil skabe et rum med humor, hvor samtalen om racisme eksistere åbent, ærligt og menneskeligt. MØR Collective har skabt forestillingen sammen med Blaagaard Teater – tidligere Teater Grob.

Ælter berøringsangsten væk

Hvordan man kan skabe en samtale om racisme, hvor man kan være åben og ærlig? Det undersøger MØR Collective, når de med deres bageperformance BAKING RACE, sætter fokus på deres egen privilegieblindhed mens de forsøger at ælte berøringsangsten væk. Kollektivet består af to hvide kvinder, der erkender, at de ikke kan undsige sig at bære racisme i en eller anden grad. Og det vil de gerne tale om.

Anika Barkan fra MØR Collective fortæller:

”Få mennesker agerer direkte racitiske, men der er ikke noget hvidt menneske, der kan undsige sig at bære racisme i en eller anden grad. Det er en erkendelse, som er forbundet med stort ubehag og skam. Hvis vi skal have bugt med racisme, skal vi som hvide mennesker turde se på alle de steder, hvor vi ubevidst kommer til at agere bedrevidende, forfordelende, forklarende, forsvarende også videre.”

Forestillingen forsøger at sætte hverdagens racisme på spidsen og skabe opmærksomhed på den racisme med ubevidst viderefører i sin dagligdag. Gennem dialog mener de, at man både kan lære af sine fejl, og samtidig øve sig i at tage hensyn i sproget.

Bevidsthed og ansvar er første skridt. Men for ikke bare at bukke nakken og synke ned i en masse skyld og skam, skal vi skabe rum til at kunne tale om alle de ubevidste handlinger, racisme fører med sig. Man skal kunne fejle uden at blive udelukket. Man skal erkende og lære af de fejl man laver, og man skal øve sig i at lytte og tage imod at blive rettet på. Baking Race er et forsøg på at skabe det rum,” siger Anika Barking.

Om MØR Collective

MØR Collective er grundlagt i 2021 af Anika Barkan, Mika Forsling og Cille Lansade, og er et kunstnerfællesskab, der arbejder med socialt engagerede og normkritiske kunstprojekter. MØR Collective konstruerer og dekonstruerer virkeligheden for at skabe oplevelser, der kan udvide vores perspektiv og træne vores empatiske kompas og engagement i vores samtid.

MØR Collective arbejder med idéen om en multidisciplinær dialog, der skaber nærvær og forbundethed på tværs af forskellighed. Trioen arbejdede første gang sammen i CoreAct’s projekt SAVN, og har siden skabt Vi Åbner Munden- og hører sammen og GENLYD. I den kommende sæson har MØR Collective, udover Baking Race, premiere på RUMKLANG og HAM.

BAKING RACE spiller i Støberiet på Blågårds Plads i perioden 9.-25. september. Læs mere om Baking Race og køb billetter HER.

Previous articleNikolaj Nørlund: ”Her er folk afhængige af, at jeg gør det på en bestemt måde”
Next articleDansk Teater 300 År offentliggør stort fejringsprogram