Berlinmuren bliver til børneteater

FOTO: Davis Elnebo og Lisbeth Knopper i MUREN © Randers Egnsteater

Randers Egnsteater har de seneste måneder arbejdet hårdt på at forvandle manuskriptet om den legendariske mur til levende scenekunst. Det er den prisbelønnede dramatiker Andreas Garfield, der står bag den originale forestilling, MUREN, på teatret. Ifølge stykkets instruktør Kurt Bremerstent er Berlinmuren stadig relevant den dag i dag:

”Lige nu er der flere end 70 mure og hegn rundt om i verden, der adskiller folk. Så selv om vi burde være blevet klogere, er der en tendens til, at vi bygger mure i stedet for at skabe forståelse”.

Det er de lidt større børn, der er stykkets målgruppe. Kurt Bremerstent synes ikke, at et teaterstykke om Berlinmuren er for storpolitisk til børn.

”Selvfølgelig er det et emne, som kan være svært at forstå for børn – og sådan set også for voksne. At bygge en mur som Berlinmuren taler jo imod al sund fornuft, og det får nogle enorme konsekvenser for helt almindelige mennesker. Her kan teater være et godt udgangspunkt for at få en snak om den her slags ting. Det er grundlæggende en historie om adskillelse, og det kan de fleste relatere til på den ene eller anden måde,” fortæller Kurt Bremerstent.

Historien i MUREN begynder dagen før, Berlin blev delt. Heinrich er seks år og bor med sin mor og far i en lille lejlighed i det, der bliver til Østberlin. Ved en ren tilfældighed bliver hans far fanget i
Vestberlin, og vi følger nu konsekvenserne af den adskillelse, som årene går.

Et minimalistisk stykke

MUREN indeholder 11 forskellige roller, der alle spilles af blot tre skuespillere. Det er Lisbeth Knopper fra teatrets faste ensemble, Erik Viinberg, der er en gammel kending i byen og på teatret, samt den unge skuespiller Davis Elnebo, der blev færdiguddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2015.

Scenograf Laura Rasmussen har skabt en yderst minimalistisk scenografi i AP Salen med kun tre skabe. De store møbler er blevet til i teatrets egen kælder og skal agere både dagligstue, fængsel og mur under forestillingen.

MUREN er en del af “En For Alle”-ordningen, hvor alle børn i Randers Kommune – fra de starter i vuggestue til de gå ud af folkeskolen – er sikret en professionel scenekunstoplevelse om året.

Previous articleBroadways komediekonge er død – Neil Simon blev 91 år
Next articleBoyband-stjerne med i hitmusical