Betty Nansen og Mungo Park markerer 20-året for 9/11

GENERATION 9/11. Foto: Betty Nansen Teatret og Mungo Park.

11. september 2001. Vi husker alle, hvor vi var, og hvad vi lavede. Til næste år markerer BETTY NANSEN og MUNGO PARK 20-året for terrorangrebet på World Trade Center med en helt ny forestilling af dramatiker Nanna P. Tüchsen, som boede i New York som 11-årig, da angrebet fandt sted.

GENERATION 9/11 er en co-produktion mellem de to teatre. Anna Malzer er instruktør, og forestillingen får premiere på BETTY NANSEN TEATRET den 11. september 2021.

Handlingen

Danske Esther står i billedkunstlokalet på sin amerikanske skole i 2001. Hun er 11 år og flyttet til New York året forinden. Skolens alarm lyder. I kantinen bliver mellemskolebørnene bedt om at dele sig i to grupper: dem, der har forældre, der arbejder i tvillingetårnene, og dem, der ikke har.

GENERATION 9/11 handler om at perspektivere den skelsættende begivenhed, der ændrede verden, igangsatte krige, redefinerede vores forhold til begrebet terror og skabte en kollektiv angst i nutiden.

Iscenesættelse af personlig fortælling 

Dramatiker Nanna P. Tüchsen boede selv i en forstad til New York med sine forældre, da angrebet på World Trade Center ændrede alt.

”GENERATION 9/11 er ikke min private historie, men det er en personlig fortælling for mig at fortælle, fordi jeg kan trække på egne følelser og erfaringer fra at bo i en forstad til New York. Nogle af mine tætteste venner mistede deres forældre, fortæller hun.

Da skolens elever står i kantinen, føler Esther sig udenfor. Alle hendes venner står i en anden gruppe. Hendes forældre arbejder nemlig hjemmefra.

”9/11 er en del af det moderne menneskes identitetshistorie. Vi har alle to tårne i maven, i overført betydning, for 11. september har været med til at forme os som de mennesker, vi er i dag, og ikke mindst den politik, der bliver drevet i dag,fortæller Nanna og fortsætter:

”Os, der stod på tærsklen til at blive teenagere, forstod for første gang, at verden var større end vores egen navle og langt mere kompleks, end vi troede. Det havde en kolossal indvirkning i nogle år, som ellers er skræmmende nok i sig selv.”

Forestillingen handler også om at få sit første kys efter 11. september, og om at føle sig fremmed i det land, man bor i. Om vores forhold til USA i dag – og hvordan dét har ændret sig de seneste 20 år. Om den unge arkitekt Minoru Yamasaki, der får til opgave at bygge et monument midt i New York City i 1973, som ”repræsenterer menneskets tro på menneskeheden”, som han siger til åbningen. Men som ender med at få en noget mere dyster betydning for hele verdens fremtid.

GENERATION 9/11 får premiere den 11. september 2021Betty Nansen Teatret. Efter forestillingsperioden på Betty Nansen bliver forestillingen en del af Mungo Parks faste repertoire og turnerer rundt i landet.

Læs mere om forestillingen her.

Previous articleEn musikalsk fortælling om en familie i opløsning
Next articleSuccesforestilling genopsættes næste år på Sort/Hvid