Björks musik udfoldes i en unik dobbelt-danseforestilling

Foto: Rumle Skafte

Den 27. oktober har Holstebro Dansekompagni premiere på danseforestillingen BJÖRK. Som de første i Danmark har kompagniet fået rettighederne til musikken fra den internationale multikunstner Björk. Gennem 8 udvalgte sange udfoldes Björks eksperimenterende lydunivers i en dobbelt-danseforestilling af koreograferne Dolly Sfeir og Gunilla Lind. 

En unik mulighed

Den islandske verdensstjerne Björk er kendt for at rykke og ikke mindst udtvære grænserne i musikkens univers. Hun bevæger sig i et æstetisk og kunstnerisk spændingsfelt, som Holstebro Dansekompagni udfolder d. 27. oktober, når danseforestillingen BJÖRK har premiere. Forestillingen består af to dele, hvor de to koreografer Dolly Sfeir og Gunilla Lind har skabt hver deres fysiske univers.

“Björk er en eminent, dygtig multikunstner, som igennem hele sin karriere har udfordret de rammer, hun har haft omkring sig. Det er en stor ære, at vi hos Holstebro Dansekompagni, som de første i landet, har fået lov til at omforme Björks iøre – og iøjnefaldende univers til en danseforestilling. De to talentfulde koreografer Gunilla Lund og Dolly Sfeir giver Björks lydunivers to forskellige, fysiske udtryk, der på hver deres måde er lige så stærk som vokalen og musikken bag. Publikum skal se frem til en rejse ind i Björks eksperimenterende univers,” udtaler David Price, der er associeret kunstnerisk leder og producent hos Holstebro Dansekompagni.

Foto: Rumle Skafte

8 sange, to unikke forestillinger

De to unge koreografer har dykket ned i 8 udvalgte Björk-sange fra forskellige årtier, der har ført til en forestilling, der bliver fortolket på to forskellige måder. Forestillingen inddrager blandt andet sangene Venus as a boy fra debutalbummet i 1993, Hidden Place fra 2001-albummet Vespertine samt en af Björks mest afspillede It’s oh so quiet fra 1995.

Den amerikansk-libanesiske koreograf og filminstruktør Dolly Sfeir, er i sin del af værket inspireret af den industrielle verden, hvor systemet holder mennesket i skak. Hun vil forsøge at stille spørgsmålstegn ved de moderne uddannelsesinstitutioner, og hvordan vi mennesker bliver formet af systemet uden at anfægte betingelserne. Det kommer til udtryk i et fortællende værk, der nærmest er filmisk-koreografisk.

Koreograf Gunilla Lind vil fremvise et stærkt visuelt udtryk med referencer fra popkulturen, hvor kærligheden og den organiske krop vil være i fokus med et pompøst og storslået følelsesudtryk. Hendes værk er ikke drevet at et narrativ, men af et ønske om at få publikum til at mærke efter. De to værker understøttes af komponist, lyddesigner og tidligere medlem af Nephew Marie Højlunds sanselige lydunivers, som binder de to forestillinger sammen til én helhed sammen med danserne.

Björks eksperimenterende genre

Den mangefacetterede kunstner Björk Guðmundsdóttir, som er kendt under kunstnernavnet Björk, kan ikke sættes i konventionelle kategorier. Hun forener og innoverer på tværs af lyd, lys, vokal, bevægelse og avantgardistisk æstetik i ét samlet univers og udforsker konstant nye kroge af musikkens rum. Hun bliver betragtet som en af de mest indflydelsesrige musikere i nyere tid, og hendes avancerede indhylning af musikken står i dag som en af de mest succesfulde i den eksperimenterende genre. Med Holstebro Dansekompagnis opsætning, er det første gang i Danmark, at hendes musik danner baggrund for en danseforestilling.

BJÖRK er en egenproduktion og har premiere på Musikteatret Holstebro den 27. oktober 2022. Forestillingen er derefter på en landsdækkende turné i sæson 2022-2023 og 2023-2024. Billetter kan købes HER.

Previous articleDostojevskijs SPILLEREN får et løft i Betty Nansen Teatrets nyfortolkning
Next articlePapirteaterkoncert med Pink Floyd i årerne