Bliv blæst omkuld i Betty Nansen Teatrets roadmovie om BONNIE & CLYDE

Bonnie og Clyde
Frd den 9. januar kan man opleve fortællingen om BONNIE & CLYDE på Betty Nansen Teatret. Foto: Søren Solkær.

Fra den 9. januarBetty Nansen Teatret kan publikum opleve ord få krop i fortællingen om BONNIE & CLYDES hæsblæsende flugt fra skæbnen, politiet og fortiden på de uendelige, amerikanske landeveje.

BONNIE & CLYDE er koreograf Signe Fabricius’ forestilling om en virkelighed fra bunden af livet. Fortalt af kroppe i bevægelser og med ord af dansere, der både taler og bevæger sig undervejs. Det er historien om et ungt forbryderpar, om længsel efter frihed og en umulig flugt fra den skæbne, de var blevet givet.

BONNIE & CLYDE er fortællingen om Bonnie Elizabeth Parker og Clyde Champion Barrow, der var helte i en desperat underverden, og som de forsøgte at stige op fra. Det startede som et oprør mod det system, der holdt dem nede i slum og fattigdom. Men så eskalerede det. Hos Bonnie og Clyde genkendte folk et had mod bankerne, og de to forbrydere blev dyrket som glamourøse idoler, indtil de blev skudt af politiet i en alder af bare 24 og 25 år.

En forbryderbande i pink

Forestillingen BONNIE & CLYDE fortæller hele historien fra deres første møde til det allersidste øjeblik. I en ny hybrid af dans og teater spiller syv dansere med forskellige baggrunde rollerne som Bonnie, Clyde og deres Barrow-bande, som sammen hærgede de amerikanske landeveje.

”Vores Bonnie og Clyde får et meget stærkt fysisk udtryk. Jeg har tænkt mig, at de skal danse så meget, at de næsten spytter blod. Publikum skal kunne mærke historien fysisk. Mærke flugt. Mærke kærlighed”, fortæller Signe Fabricius.

Forestillingens tid og univers er mere 2020 end Bonnie og Clydes tid i 1930. Forbryderbanden bærer pink pelsjakker og danser til Trentemøller. Joggingtøj, dunejakker og neonskilte møder 30’er-romantik og golde ørkenlandskaber.

Bonnie og clyde
BONNIE & CLYDE spiller frem til den 1. februar. Foto: Catrine Zorn.

En kropslig og naturlig tilgang til balletten

Balletdanser Astrid Elbo indtager rollen som Bonnie med både ord og krop. Hun er solist ved Den Kongelige Ballet og har desuden medvirket i Birgitte Stærmoses balletfilm Darling. Clyde spilles af Ulrik Birkkjær, der tidligere har været solodanser ved Den Kongelige Ballet og er i dag fastansat ved San Fransisco Ballet. For de to klassiske dansere venter der en helt ny måde at bevæge sig på.

”Jeg er vokset op med en stræben efter ét særligt balletideal, hvor alle linjer skal være lige. Det er slet ikke det, jeg skal prøve nu. Det her bliver en mere kropslig og naturlig tilgang til bevægelse og dans. Det bliver sindssygt hårdt – og sindssygt udfordrende. Og ret vildt at gøre det sammen med alle de her andre dansere, der kan nogle helt andre ting”, siger Astrid Elbo om rollen.

Danserne udfordres ikke kun af Signe Fabricius’ koreografi, men også af instruktør Elisa Kragerup, der er teamet op med Fabricius om instruktion, udtryk og leveringen af ord.

Iscenesættelsens kunst

Bonnie og Clyde var langt fra de værste forbrydere i 1930’ernes desperate USA, men Bonnie forstod iscenesættelsens kunst. Hun fodrede myten om det glamourøse forbryderpar i sine digte og med opstillede photoshoots med pænt tøj, våben og kække poseringer. Derfor er det dem, som siden er blevet udødeliggjort i film, musik og nu på scenen.

I dag har historien fået et ekstra lag glamour, men allerede dengang handlede det om mere end kriminalitet og mord. Det er historien om to unge mennesker, der kun blev mødt af straf, svigt og misbrug, og som endte med at brænde alle broer.

”Jeg prøver ikke at idolisere en morderbande, men at vise barmhjertighed. Vi skal ikke forsvare nogle, der har dræbt 22 mennesker, men man kan godt prøve at forstå, hvorfor de endte, hvor de gjorde. Var der et system, der fejlede, som skulle have hjulpet?” siger Signe Fabricius med henvisning til Clydes utallige fængselsophold, hvor han bl.a. blev overfaldet og voldtaget.

Holdet på og bag scenen

I BONNIE & CLYDE indtager Astrid Elbo rollen som Bonnie, mens Ulrik Birkkjær spiller rollen som Clyde. Af andre medvirkende kan opleves Veronica Bracaccini, Stephanie Nguyen, Suad Demirovic, Robert Malmborg og Mads Gronemann. Signe Fabricius står for forestillingens koreografi og instruktion, mens Ida Grarup er ansvarlig for scenografien.

BONNIE & CLYDE kan opleves på Betty Nansen Teatret fra den 9. januar til den 1. februar.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her.

Hør i videoen herover, hvad publikum kan forvente. Video: Tine Reingaard.

Previous articleBalletmester Nikolaj Hübbe gæster Kulturhave på dk4
Next articleSe eller gense prisvindende drama om krig, sår og broderskab