Bueskydning og broderskabet sættes på prøve i DOIS

Foto: Andreas Baumecker

Det bliver højspændt, humoristisk og sælsomt, når brødrene Luis og Pedro Sartori do Vale genforenes, når Dynamo præsenterer forestilling DOIS. En nycirkusforestilling med akrobatik, jonglering og ikke mindst: Bueskydning. Forestillingen spiller fra den 19. til og med den 21. maj på scenen for nycirkus og ny scenekunst Dynamo i Odense.
Til hverdag bor Luis i Finland og Pedro i hjemlandet Brasilien. Begge er ved at stifte familie og Pedro leder sågar sin egen cirkusskole til hverdag, så det er ikke ofte, de har anledning til at turnere med forestillingen DOIS, de begge står bag. Men det sker i maj på Dynamo, som har et indgående kendskab til Luis Sartori do Vale, der har besøgt stedet op til flere gange med andre forestillinger.

Rammer aldrig forbi

Og selvom det er lang tid siden, han har skudt med bue og pil, er Luis ikke nervøs:

“Vi har endnu ikke ramt forbi, så det skal nok gå. Men jeg skal da lige til at øve mig lidt igen! Fortæller han, fra en forbindelse i Finland.”

Dynamo har fået strenge ordrer til at rydde ’Tivoligaden’ i huset for mennesker under forestillingen. For såfremt uheldet er ude og pilen misser sit mål, er det bedre at være på den sikre side. Pilen kan nemlig bryde igennem sidevæggen og flyve ud på den anden side. Der er dog ingen nervøsitet at spore hos Luis Sartori do Vale, højst en smule ydmyghed når han bliver spurgt, hvor god han egentlig er. 

“Tjoe, altså, vi er jo ikke professionelle. Men vi har da fået at vide af dygtige bueskyttere, at vi er ret habile. For eksempel åbner vi en vandflaske med pilen undervejs i forestillingen,” fortæller han. 
Brødrene skal fremvise deres evner i det, som kaldes instinktiv bueskydning i modsætning til den olympiske disciplin, hvor man bruger vægte og sigtekorn. Brødrene gør udelukkende brug af bue og pil uden nogen hjælpemidler.

Den sunde jalousi

DOIS er inspireret af Luis og Pedros eget søskendeforhold, der – som hos så mange andre – er af blandet karakter. De har en masse til fælles i kraft af at have dyrket trampolin og trapez i deres unge dage og begge at være uddannet ved cirkusskolen ESAC i Belgium. Derudover er deres forældre kunstnere, så kreativiteten flyder næsten i årerne på dem. Men de adskiller sig også fra hinanden: Ifølge Luis Sartori do Vale er hans bror Pedro i langt bedre fysisk form end ham, og altid den der er god til at bruge sin krop i sin hverdag og på scenen. Luis, derimod, arbejder mere mentalt – han er en dygtig jonglør og meget detaljeorienteret.

Sammen bruger de deres interne styrke og rivalrier konstruktivt, når deres evner går op i en højere enhed; i hvert fald synes forestillingen både humoristisk, fysisk og farefuld, når de to går på scenen og duellerer, leger og følges ad i en symbiotisk færd, der udforsker det tætte bånd af broderkærlighed.

DOIS spiller den 19. til den 21. maj på Dynamo i Odense. Du kan læse mere og købe billet her.

Previous articleHISTORY OF SEXUALITY: Forestilling der italesætter det, vi holder for os selv
Next articleStøvlelandets største nulevende digter hyldes i dansk-italiensk samarbejde