Cirkus Jul er tilbage! – med nye velkendte børnebogsfigurer i manegen

Foto: Morten Rygaard

Arrangøren bag Cirkus Summarum, Muskelsvindfonden, kan sammen med Aarhus Teater og Saxo nu løfte sløret for den magiske familieoplevelse CIRKUS JULs tilbagevenden, efter forestillingen for første gang kunne slå cirkusteltet op for læselystne familier sidste år. CIRKUS JUL er en magisk juleforestilling, der kombinerer cirkus, jul, teater, sang og dans i et imponerende show, som hele familien kan samles om. I Cirkus Jul optræder velkendte figurer fra dansk børnelitteratur. På tværs af generationer kan familier tage på en magisk læserejse. CIRKUS JUL kan opleves fra den 11. november til den 27. november i Ballerup og fra den 7. december til den 18. december i Aarhus.

I år har Cirkus Jul inviteret nye hjertelige børnebogsfigurer ind i manegen, når blandt andre Buster Oregon Mortensen, Tante Andante, Snøvsen og Pigen med Svovlstikkerne kommer til live. Igen i år er Næsehornet Otto med, og som noget ganske særligt har en helt ny figur fundet vej til cirkusteltet – nemlig Bjørn Henning, også kaldt Dinodrengen. En dreng, der virkelig gerne vil være en dinosaur, og som er opfundet helt særligt til CIRKUS JUL. 

Der er masser af jul og hygge på pladsen rundt om cirkusteltet, hvor børn kan lege skattejagt, få læst højt og nyde popcorn og æbleskiver.

Foto: Morten Rygaard

Unge talenter i Cirkus Jul

Hvis du ser en dreng med kappe, en spids hat på hovedet og en tryllestav i hånden, så er det nok Bjarne Reuters Buster Oregon Mortensen, Brønshøjs gladeste, optimistiske tryllekunstner. Buster har fundet vej til Cirkus Jul og spilles af skuespilleren Clint Ruben, der kan opleves i danske film som Gud taler ud og Venuseffekten. Bjørn Henning – også kaldt Dinodrengen – er en ny og original figur i Cirkus Jul. Bjørns største ønske er at være en dinosaur, og det kan hans kedelige forældre ikke altid helt forstå. Rollen deles af de to unge, talentfulde skuespillere Bertram Hasforth Klem og Bertram Jarkilde. Begge drenge har sammen delt store hovedroller på nogle af de største scener i Danmark. Senest som Charlie i Charlie og Chokoladefabrikken på Østre Gasværk Teater. Før det har Bertram Klem kunnet opleves i titelrollen Oliver på Det Ny Teater og Bertram Jarkilde i Aarhus Teaters Cabaret, Dancer in the Dark og som Charlie i Aarhus Teaters opsætning af Charlie & Chokoladefabrikken.

Dinodrengen møder i sin rejse ud i bøgernes verden endnu en original figur: Harry Zorg. En trist klovn der fuldstændig har mistet evnen til at få børn til at grine. Han spilles af den erfarne Kristian Holm Joensen, som siden han blev landskendt i De Skrigende halse har været med i et hav af teaterforestillinger på både Aarhus Teater, Odense Teater og Det Kongelige Teater. I rollen som Bjørn Hennings far og som Bølle Lars ses Jacob Moth Poulsen, som også vil fortolke Halfdan Rasmussens Tante Andante, der er illustreret af Ib Spang Olsen. Tante Andante er en skør gammel dame, der trods hendes grå hår, vorter og dårlige hørelse elsker at fjase og fjante. Jacob Moth Poulsen er en erfaren skuespiller og har været tilknyttet Aalborg Teater siden 2015. Her har han blandt andet medvirket i Richard III, Brødrene Løvehjerte og Erasmus Montanus. 

Bjørn Hennings mor spilles af den talentfulde scenekunststuderende Amalie Husted Mørup, som også lægger stemme til Benny Andersens Snøvsen illustreret af Signe Plesner Andersen. Til at tænde lys i vintermørket er Den lille pige med svovlstikkerne, som er hoppet ud af H.C. Andersens eventyr og ind i juleteltet, hvor hun ved at stryge en tændstik vil skabe julemagi. I rollen ses den dygtige danser Jasmine Gordon, der er tidligere danser fra Holstebro Teater og Dansekompagni.

Igen i år er Ole Lund Kirkegaards store gule og altid sultne, næsehorn Otto at finde i manegen. Men det er ikke kun næsehornet Otto, der har en stor næse i Cirkus Jul. Endnu et væsen med en stor næse er nemlig også at finde i teltet – det er selvfølgelig Snøvsen, der kommer til at hoppe rundt på sin eneste tå i stedet for at gå. 

Foto: Cirkus Jul

Cirkusartister i julestemning

Til at få magien til at flyve helt op under cirkusdugen vil trapezkunstnerne Ylva Maia Havndrup og Eivind Øverland imponere publikum fra luften. Udover trapez er Ylva også slangemenneske, og Eivind ”stærk mand”. Cirkusartist Jonathan Bendtsen kommer i Cirkus Jul til at have mange bolde i luften, når han giver den som både jonglør og vild akrobat.

Stærke kræfter bag

Til at iscenesætte det mangfoldige hold af levende børnebogsfigurer og artister har Cirkus Jul allieret sig med den reumertvindende iscenesætter og dramatiker Heinrich Christensen. Han har instrueret forestillinger på nogle af landets største teaterscener, herunder den populære David Bowie-forestilling Lazarus i co-produktion mellem Aarhus Teater og Det Kongelige Teater, Ebberød Bank 2.0 på Det Kongelige Teater, Så længe mit hjerte slår på Odense Teater og musicalen Midt om natten i Tivoli. 

Til at skabe den vilde og fantasifulde scenografi har Cirkus Jul fundet den helt rette til opgaven – nemlig reumertvindende Karin Gille, der senest har stået for de imponerende kostumer til Aarhus Teater og Østre Gasværks Charlie & Chokoladefabrikken og scenografi til Livsstilsgæsterne på Betty Nansen Teatret. Cirkusteltet skal selvfølgelig også fyldes med musik og til at komponere de festlige toner er musikproducent Adi Zukanovic. Han blev i 2017 udråbt til Årets danske musiker af Kritikerprisen Steppeulven og udgør en stor del af de største musiksamarbejder herhjemme, herunder Oh Land, Bisse og Nikolaj Nørlund. 

CIRKUS JUL har premiere den 11. november i Ballerup og fortsætter derefter i Aarhus på Tangkrogen, hvor den kan opleves fra den 7. december.

Læs mere om CIRKUS JUL og find dine billetter her.

Previous articleHamletScenen præsenterer HELLIGTREKONGERSAFTEN 
Next articleMyten om Ikaros fortælles i et nyt queerperspektiv