Danmarks første performancemuseum åbner i Sydhavnen

FuturX på Sydhavn Teater. Foto: Sunneva Ása Weisshappel.

Den 6. november slår Sydhavn Teater dørene op for et nyt eksperimenterende teaterformat FuturX. Det nye format er skabt med en vision om at skabe et maratonværk, der tager temperaturen på både vores og scenekunstens fremtid. Værket skal give publikum mulighed for at forlade hverdagen for en stund og træde direkte ind i en visuel parallelverden, der dag for dag udvikler sig til små og store fremtidsscenarier, som vi kan føle, mærke og dufte på egen krop.

Sydhavn Teater udvisker med FuturX nogle af de gængse konventioner om teateroplevelsen. Værket er tilpasset en moderne hverdag, hvor publikum selv beslutter, hvor længe de bliver i det, og hvor dybt de lader sig omslutte af det.

”Vi har en kompleks hverdag, hvor vi zapper ind og ud af informationsstrømme og har derfor brug for nye perspektiver og kunst med noget på hjerte for at forstå den verden, vi er en del af. FuturX er et forsøg på at gøre fremtiden håndgribelig. Vi diskuterer konstant fremtiden, og scenekunsten skal være en del af den debat som en æstetisk, sanselig og visuel stemme”, fortæller teatrets kunstneriske leder og konceptualiserende instruktør på FuturX Mille Maria Dalsgaard om visionen.

Fem internationale kunstnere om en 512 timers live performance

FuturX er et massivt maratonværk, der består af et 512 timers live performance og mere end 70 opførelser spredt over fem måneder. Værket giver scenekunsten albuerum til at smelte sammen på tværs af genrer. Fem internationale kunstnerhold fra Berlin, Wien, Reykjavik, Tel Aviv og Oslo er med deres banebrydende visioner og markante agendaer inviteret til at skabe FuturX som en stafet, hvor hvert hold måned for måned overtager og bygger videre på hinandens udtryk i et flydende kunstnerisk rum:

”Kunstnerne er nøje udvalgt, fordi de hver især besidder et konsekvent og virtuost visuelt udtryk, som insisterer på, at kunsten i sin kompakte essens forandrer dig som menneske. Det er kunstneriske udtryk, jeg er umådelig stolt over at kunne præsentere i Danmark”, uddyber Mille Maria Dalsgaard.

FuturX bliver dermed knudepunktet for et samlet bud på fremtiden baseret på temaerne: køn, globalisering, cyberspace, tomrum og biodiversitet. De fem temaer udgør også de fem kapitler, som FuturX består af, og som hver især kan ses isoleret og betragtes som et værk i egen ret. 

Den 6. november åbner FuturX op med den islandske kunstnerduo: Billed- og installationskunstner Sunneva Åsa Weisshappel (ISL) og musiker/billedkunstner Katrína Mogensen. I deres installation ZOOer mennesket forsøgsdyret indespærret i forskellige scenarier, som publikum kan interagere med eller observere gennem ruder og dørspioner.

Dernæst vil man kunne opleve kapitler skabt af avantgardekunstnere Ariel Sereni Brown (ISR) og Jonathan Omer Mizrahi (ISR), film- og teaterinstruktør Mirko Borscht (DE), scenograf Christian Beck (DE), scenograf, instruktør og skuespiller Wolfgang Menardi (A) og lys- og videokunstner Ingrid Solvik (NO). 

Udforskning af nyt scenekunstnerisk terræn

Med støtte fra Bikubenfonden tog Sydhavn Teater i 2017 hul på det treårige projekt MOD TIL OVERMOD!. Projektet udforsker nyt scenekunstnerisk terræn og vitaliserer publikums rolle ud fra begreberne analogt, virtuelt og immersivt. FuturX er tredje og sidste del i projektet, som udforsker den immersive teateroplevelse. 

”I FuturX vil vi skabe et altopslugende, sanseligt hybridværk, vi kan bevæge os fysisk rundt i. Det er en modig prototype på fremtidens kulturtilbud,” slutter Mille Maria Dalsgaard. 

FuturX spiller fra 6. november 2019 til den 28. marts 2020 på Sydhavn Teater.

Læs mere og bestil billet her.

Previous articleSELVTÆGT tager landet rundt
Next articleSe det seneste afsnit af Teaternyheder på dk4