Danmarkspremiere på Nobelprismodtager Elfriede Jelineks FOLKEKONGEN

Liv Helm og Baboo Liao instruerer i samarbejde FOLKEKONGEN på Husets Teater. Foto: Husets Teater.

Den 16. november har Husets Teater Danmarkspremiere på FOLKEKONGEN, der er skrevet af Nobelprismodtageren Elfriede Jelineks. Teksten blev i 2018 kåret til årets stykke i Tyskland af det anerkendte magasin Theater Heute. På Husets Teater iscenesættes FOLKEKONGEN af en international instruktørduo bestående af danske Liv Helm og taiwanesiske Baboo Liao. 

Teaterstykke inspireret af Trumps overraskende valgsejr

Dagen efter det amerikanske valg i 2016 begyndte den Nobelprisvindende østrigske forfatter Elfriede Jelinek at skrive på et teaterstykke inspireret af præsident Trumps overraskende sejr. Resultatet blev ’Am Königsweg’, på dansk ’Folkekongen’, der er en 90-siders monologlignende tekst om en konge, hvis skruppelløse vej til magten fortælles af en blind, kvindelig seer. Cirka et år senere havde ’Am Königsweg’ verdenspremiere i Hamborg og er siden opført i hele Tyskland. Den blev i 2018 kåret til Årets Stykke i Tyskland i det prestigefyldte magasin Theater Heute.

Sproglig vanvidsrejse

Jelinek er bedst kendt i Danmark som forfatter af romanen ’Spillelærerinden’ fra 1983. Jelinek blev i 2004 tildelt en Nobelpris indenfor litteratur. Det svenske Akademi tildelte hende prisen på baggrund af hendes ”musikalske strøm af stemmer og modstemmer i romaner og skuespil, der med ekstraordinær sproglig iver afslører absurditeten i samfundets klichéer og deres underkastende magt”.

Og netop dét er også kendetegnende for Jelineks utraditionelle teaterstykker, hvor hun løber amok med sproget, der nærmest bedst kan forstås som tankestrømme. Hendes tekster er et bombardement af ord uden angivelser af, hvem der taler, eller hvor vi befinder os. Det minder om tankemylderet i vores egne hoveder, hvor selvet fragmenteres, og stemmer springer frem og taler til én eller fra én selv. Som publikum må man acceptere, at man ikke har en chance for at stoppe op og gå tilbage for at prøve at forstå. I stedet må man plukke egne betydninger ud af den samlede masse.

Historien om en usædvanlig, udisciplineret monark

Jelineks karakteristiske sprog gør sig også gældende i FOLKEKONGEN. Her præsenteres et voldsomt raseri over de politiske, økonomiske og kulturelle kræfter, der har bragt os i en hidtil uset krisesituation for det moderne demokrati. Mytiske figurer hentet fra den græske mytologi og Shakespeare blander sig med popkulturelle referencer. 

I fortællingen præsenteres man for stemmerne: den nye Konge, hans tilhængere og modstandere, de blinde Seere og de seende blinde. Trump nævnes aldrig ved navn, men fortællingen skitserer en udisciplineret, usædvanlig monark, der er skabt af obskøn velstand, et nonstop mediecirkus og med et bemærkelsesværdigt talent for udtalelser om egne evner. 

”Am Königsweg er et af de mest direkte personlige stykker af Jelineks. Hun er den blinde seer, der i en menneskealder har smidt sandheden tilbage i hovedet på os, og nu – med højrepopulismens fremmarch – føler hun, at ingen har hørt efter. Am Königsweg kan læses som hendes svanesang”, udtaler den ene af instruktørerne bag forestillingen, Liv Helm.

Internationalt samarbejde 

Det er første gang, at FOLKEKONGEN præsenteres på dansk. Og som noget særligt skabes forestillingen i et kunstnerisk og internationalt samarbejde mellem den Reumertvindende danske instruktør Liv Helm, der senest stod bag kæmpesuccessen Brøgger på Teater Republique, og den internationalt anerkendte, taiwanesiske instruktør Baboo Liao, som er en af de største instruktører i sit hjemland. 

Helm og Liao mødtes, da de begge deltog i seminaret Director’s Lab i New York i 2018. Her henvendte Liao sig til Helm, efter hun havde deltaget i en workshop om netop ’Am Königsweg’ og foreslog, at de skulle opsætte stykket sammen. Nu lidt over et år senere er Liao rejst til København for at medinstruere den danske version af ’Am Königsweg’.

Men hvorfor skal en europæisk og en asiatisk instruktør opsætte en forestilling om en amerikansk præsident? ”You consider yourself apart from the problem, but you are a part of the problem”, siger instruktør Baboo Liao, der selv kommer fra Taiwan. 

”In FOLKEKONGEN we try to create a space which has no boundaries between stage and audience. No one is an outsider in this political circus show. We call it ’Karaoke of Democracy’. It reflects the generation of social media. Everyone can comment on something, just like Karaoke – everyone can sing a song there” fortsætter Liao.

I Helm og Liaos version af FOLKEKONGEN er intet helligt; øjne bliver stukket ud som hos Ødipus, kongen korsfæstes, Frihedsgudinden voldtages, og jordkloden stjæles af Kina. På scenen i Jelineks tekst og i Helm og Liaos instruktion kan opleves de tre danske skuespillere Lotte Andersen, kendt fra et hav af teater- og filmproduktioner, Youssef Wayne Hvidtfeldt, sidst set i tv-serien YES NO MAYBE, og Emilie Rasmussen, som er elev fra Den Danske Scenekunstskole.

FOLKEKONGEN spiller den 16. november til 7. december 2019 på Husets Teater.

Læs mere om forestillingen og køb billet her. 

Youssef Wayne Hvidtfeldt i FOLKEKONGEN. Foto: Åsmund Sollihøgda.
Previous articleDans med til ELECTRONIC-musik fra 1989 til i dag på Sort/Hvid
Next articleDanmarks Underholdnings-orkester markerer 50 år med JESUS CHRIST SUPERSTAR