Dansk premiere på WALK THE WALK

Foto: Gianmarco Bresadola

Den 17. og 18. juni er der dansk premiere på værket Walk the Walk. Værket er lavet af Simon Steen-Andersen og opføres af Ensemble This | Ensemble ThatTakkelloftet i Operaen som en del af festivalen KLANG.

Værket er skabt til den schweiziske slagtøjskvartet Ensemble This | Ensemble That, og er inspireret af de tidligste eksperimenter og studier af bevægelse. Du tages med i værkets univers, når Simon Steen-Andersen dekonstruerer fænomenet “gang” og transformerer det til teatralsk og musikalsk materiale i en virtuos leg med kausalitet og scenemekanik. 

Om værket

“A man walks across an empty space whilst someone else is watching him, and this is all that is needed for an act of theatre to be engaged”. Sådan skrev den britiske teaterinstruktør Peter Brook i den ikoniske bog The Empty Space fra 1968.

I værket Walk the Walk tages dette udsagn til sin yderste, mest bogstavelige konsekvens. Således tages både løbebånd, kraftig modvind og sko med lysende såler i brug i et performanceværk, der undersøger gangens ikke blot visuelle og teatralske, men også musikalske muligheder.

“En lydteaterforestilling, en filmoptagelse uden kameraer, en danseforestilling uden dans, en spadseretur i en drøm og en lecture om den franske videnskabsmand og opfinder Étienne-Jules Marey (1830-1904), pionér inden for bevægelsesstudier, kinematografi, kardiologi og aerodynami” – Sådan beskriver den danske komponist Simon Steen-Andersen værket.

Ifølge Simon Steen-Andersen opstod idéen til Walk the Walk i rask trav på et løbebånd. ”Når jeg så på sin sidemand forestillede jeg mig, at jeg befandt mig i den klassiske film-situation, hvor kameraet følger en gående person fra siden i samme tempo,” forklarer Simon Steen-Andersen. Derudaf voksede idéen om en scenisk oversættelse af alt det, der egentlig kun lader sig gøre på film: Kameraføring, klipning, loops, perspektivskift, lydeffekter, voice-dubbing. Alt sammen har udgangspunkt i det helt hverdagslige og uspektakulære fænomen, at gå.

Det er den schweiziske kvartet Ensemble This/Ensemble That, der har æren af at føre denne undersøgelse ud i livet. De fire perkussionister er nærmest selvskrevne til at opføre et værk, der behandler gangen som en slags konkretistisk slagtøj. Under deres behandling viser gangen sig at besidde et uendeligt – og hidtil uudforsket – potentiale for rytmisk, tempomæssig og teksturel variation. På den måde sætter Simon Steen-Andersen og Ensemble This/Ensemble That med Walk the Walk fokus på hverdagens iboende musikalitet.

Komponisten

Simon Steen-Andersen er født i Aarhus og bor i dag i Berlin. Han har modtaget en lang række priser og legater. Heriblandt SWR Orchestra Prize i både 2019 og 2014, Carl Prisen også i både 2020 og 2015, Mauricio Kagel Music Prize 2017 og Siemens Composers’ Prize 2017, Nordisk Råds Musikpris 2014, Carl Nielsen and Anne Marie Carl Nielsens hæderslegat, 2013. I 2016 blev han medlem af det tyske Akademie der Künste. I 2018 blev han udpeget som medlem af det svenske Kungliga Musikalska Akademien.

Køb billetter til forstillingen her.

Previous articleCopenhagen Opera Festival offentliggør fuld program
Next articleTeater Grob opnår milliontilskud til nyt Creative Europe projekt