Dansk teater fylder 300 år

H.M. Dronningen. Foto: Torben Eskerod
H.M. Dronningen. Foto: Torben Eskerod©

Hendes Majestæt Dronningen er protektor for den storslåede fejring af dansk teaters 300-års jubilæum, når teatre, kunstnere og kulturinstitutioner fejrer scenekunsten med publikum i hele Danmark.

Foreningen Dansk Teater 300 år kan i dag offentliggøre, at Hendes Majestæt Dronningen har påtaget sig protektionen for fejringen af 300 år med teater på dansk – en landsdækkende fejring, der løber af stablen i jubilæumsåret 2022.

Stort publikumsprogram fejrer dansk teaters 300 år

For 300 år siden blev der for første gang spillet teater på dansk i Danmark, da dørene blev slået op til landets første offentlige teater i Lille Grønnegade ved Kongens Nytorv i København – anført af Ludvig Holberg. Det fejres i 2022, som dermed står i scenekunstens, teatrenes og publikums tegn.

Hele kulturlivet i Danmark er med, når det store 300-års jubilæum skal fejres. Teatre, kompagnier og scenekunstnere over hele landet er ved at gøre sig klar, så alle danskere kan få chancen for at deltage i hundredvis af forestillinger og aktiviteter.

Desuden melder også biblioteker, museer, højskoler, aftenskoler, uddannelsesinstitutioner og kulturinstitutioner sig under fanerne for at fejre kunsten og vores fælles kulturarv. Der bliver udgivet bøger, film, tv-serier og podcasts. Byer over hele landet vil have store udendørsudstillinger. Der bliver udgivet digitale spil for børn, så alle kan opleve scenekunst.

Danskerne vil mødes til store gallaforestillinger og særarrangementer på tværs af landet. Og både Årets Reumert og verdens største børneteaterfestival – Aprilfestivalen – fejrer jubilæumsåret. Fejringen vil fylde i landets teatersale, på plejehjem, bytorve, i børnehaver og skoler, på biblioteker og bag nedlagte fabriksbygninger.

”Hendes Majestæt Dronningen er ikke bare regent men også kunstner og æresmedlem i Sammenslutningen af Danske Scenografer. Og ingen kan være i tvivl om, at Hendes Majestæt nærer en stor kærlighed til og har en særlig viden om netop scenekunsten og dens rolle i vores kultur og verdensopfattelse. Det er os derfor en særlig glæde og ære, at Hendes Majestæt har påtaget sig protektionen for den landsdækkende fejring af 300 året for den første teateropførelse på dansk.” siger Mikkel Harder, bestyrelsesformand for Foreningen Dansk Teater 300 år.

”Det er en stor ære, at Hendes Majestæt Dronningen vil fejre det, vi lever og ånder for hver dag – scenekunsten, teatret, de store oplevelser og nære følelser. Jeg glæder mig til et fantastisk jubilæumsår fyldt med sprudlende scenekunst for publikum i hele Danmark”, siger Peter Mark Lundberg, direktør for branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater og bestyrelsesmedlem af Foreningen Dansk Teater 300 år.

Et historisk jubilæumsår med stor betydning for Danmark

Scenekunsten har i 300 år haft afgørende betydning for udviklingen af det danske samfund. Scenekunsten har været med til at skabe vores sprog, kultur, fællesskaber, identitet og demokratiske samtale. Menneskers mangfoldige tanker og følelser er blevet behandlet med stor indlevelse på tusindvis af scener igennem årene.

Scenekunsten har været medskaber af den kreativitet og dannelse, der i dag gennemsyrer hele vores samfund. Det er sket lige siden den 23. september 1722 – for 300 år siden – da Ludvig Holberg og René Montaigu slog dørene op i Lille Grønnegade, og der for første gang offentligt blev spillet teater på dansk. Årets store fejring fortsætter helt frem til Holbergs fødselsdag – den 3. december 2022.

I dag – 338 år efter Holbergs fødsel – bliver der købt næsten tre millioner teaterbilletter om året, hvilket gør danskerne til et af de folk i verden, der går mest i teatret. Der er på tværs af Danmark mere end 250 teatre og kompagnier, som hvert år producerer mere end 10.000 opførelser. Dansk teater står stærkere og mere nærværende end nogensinde.

Danske teaterchefer er begejstrede

Kasper Holten, teaterchef for Det Kongelige Teater, udtaler:

”Teaterkunsten er gammel – og dog virkelig moderne. Corona har lært os på den hårde måde at fællesskaber, nærvær og kunstneriske oplevelser er livsnødvendigt. Vi lever ikke kun for at overleve, men i lige så høj grad for at opleve. Det skal vi fejre, at vi har gjort i danske teatre i 300 år.” 

Trine Holm Thomsen, teaterdirektør for Aarhus Teater, udtaler:

”Fejringen af dansk teater 300 år er med til at skabe en bevidsthed om scenekunstens historie. Gennem den forstår vi os selv og kunsten i et dybere perspektiv og får et velfunderet afsæt for udvikling af fremtidens scenekunst.”

Lars Sennels, teaterdirektør, Vendsyssel Teater, udtaler:

”Jeg glæder mig til et storslået jubilæumsår med dansk teater. Efter corona kan scenekunsten endelig skabe de levende og livgivende fællesskaber og oplevelser, der samler og bevæger hele Danmark. Det skal fejres.”

Eva Præstiin, direktør for Betty Nansen Teatret, udtaler:

”Vores kunst- og kulturliv er limen imellem os mennesker, fordi det placerer os i en stærk og fælles kulturel fortælling. Det er scenekunstens fornemmeste opgave at bidrage til, at vi også de næste 300 år kan mødes i fællesskab for at forstå os selv gennem kunsten.”

Læs meget mere om fejringen af Dansk Teater 300 År her.

Previous articleDu Vil Møde En Anden på Ibsens Hotel
Next articleDET DER DRIKKER om alkoholisme på Sort/Hvid