Danskheden sættes på dagsordenen i Indfødsretsprøven

Indfødsretsprøven © 2017 Mungo Park/Palle Peter Skov

Hvad vil det egentlig sige at være dansk? Det forsøger Mungo Park Kolding at svare på i forestillingen Indfødsretsprøven, som de gæster Teater Katapult med 8.-11. april.

Indfødsretsprøven, der skal teste potentielle statsborgeres egnethed, består af 40 spørgsmål om danske samfundsforhold, historie, politik og kultur og afholdes hvert halve år. For at bestå skal de håbefulde aspiranter svare rigtigt på mindst 32 af spørgsmålene. Inden prøven kan ansøgerne terpe 140 siders læremateriale, men hvad er det egentlig for en suppe, de 140 siders pensum er kogt på?

Baseret på en pærevælling af mulig danskhed

Forestillingen Indfødsretsprøven er opstået ud af en anseelig mængde prosa fra en lang række dramatikere, der alle giver hver deres bud på, hvordan man bedst definerer danskheden.

De mange tekster er samlet og transformeret til et sammensurium af fysiske udfoldelser, lydbilleder, eventyrfortællinger, fællessang og meningsfyldte samtaler – alt sammen ledet af skuespillerne Marie Nørgaard og Magnus Christensen, der forsøger at gøre et tungt historiepensum let og samtidig finde hoved og hale i såvel statsborgerskab som danskhedsdiskussion.

Lydkulissen til Indfødsretsprøven skabes på stedet, mens de hver især bider til hvedeboller – metaforer for hedengangne, danskejede landområder – og udhuler lilleputlandet stykke for stykke.

Indfødsretsprøven spiller 8.-11. april på Teater Katapult i Aarhus. Mere information om forestillingen samt billetkøb kan findes her.

Previous articleGitte Lillelund Bech bliver ny formand på Fredericia Teater
Next articleTommy Kenter spiller sin sidste store teaterrolle i Spillemand på en Tagryg