Den amerikanske drøm krakelerer i GENERATION 9/11 på Betty Nansen

GENERATION 9/11 © Betty Nansen & Mungo Park

Den 11. september 2021 markerer Betty Nansen Teatret 20-året for den skæbnesvangre dag, der fik stor betydning og indflydelse ikke bare for USA, men for hele verdenen. Det gør de med forestillingen GENERATION 9/11: En co-produktion med Mungo Park, skrevet af Nanna Tüchsen og instrueret af teaterdirektør Anna Malzer.

 

Kollektivt traume set fra børnehøjde

GENERATION 9/11 spoler tiden 20 år tilbage til dengang, hvor to tårne, en villavej og verden ramlede. I en lille amerikansk forstad skal Esther og hendes venner forsøge at navigere i en verden med nye fjendebilleder og forældre, der går i stykker af sorg, bliver berøringsangste eller pludselig går med pistol. Forestillingen undersøger, hvordan et kollektivt traume ser ud fra børnehøjde og hvordan børn tolker alt det, som de voksne ikke tror, at de ser.

Forestillingen drejer sig om danske Esther, der står i billedkunstlokalet på sin amerikanske skole i 2001, da allekaldet lyder. Hun er 11 og flyttet til New York året forinden. I kantinen bliver alle mellemskolebørnene bedt om at dele sig i to grupper: dem der har forældre, der arbejder i tvillingetårnene, og dem der ikke har.

Foto fra prøverne på GENERATION 9/11 © Catrine Zorn

To tårne i maven

Dramatiker Nanna Tüchsen, som har skrevet forestillingen, var selv barn i en forstad til New York, da flyene ramte de to tårne. Det er ikke ensbetydende med, at forestillingen er autobiografisk, og Esther er ikke Nanna. Men oplevelsen af at være barn og ’turist’ i nogens andres krise har været det emotionelle afsæt for forestillingen:

”9/11 er en del af det moderne menneskes identitetshistorie. Vi har alle to tårne i maven, i overført betydning, for 11. september har været med til at forme os som de mennesker, vi er i dag. Os, der stod på tærsklen til at blive teenagere, forstod for første gang, at verden var større end vores egen navle og langt mere kompleks, end vi troede,” siger Nanna Tüchsen om manuskriptet, der har været mange år undervejs.

Forestillingen sætter krop på nogle af de følelser, som mange stod med i kølvandet på angrebet. Den er et forsøg på at ramme en følelse af 9/11 fremfor en stor sandhed. Men gennem børnenes blik på de voksne ser vi også nogle af de små frø, der blev sået, som har skabt den nutid, vi lever i i dag.­

”Da 9/11 skete, var jeg 12 og sad og så en amerikansk komedieserie. Før jeg havde forstået, at angrebet overhovedet var sket i virkeligheden, gik de voksne i gang med at lave verdenen omkring mig om. Jeg kan huske, at jeg tænkte ‘det her tror jeg ikke bliver godt’ uden at kunne sætte ord på det,” siger instruktør Anna Malzer.

 

Eminem og Taco Bell

Forestillingens barneblik giver grobund for tragikomiske misforståelser, når de voksnes paroler og reaktioner kopieres af børnene og tages bogstavelig. Det hele vikles ind i masser af amerikanske referencer og popkultur – fra Taco Bell og Walmart til Det lille hus på prærien og Eminem.

Ida Grarups scenografi sætter rammen for den vakkelvorne idyl i en all american forhave komplet med sprækker og blotlagt underkonstruktion. På skift bebor forestillingens mange bikarakterer haven. Der er den urokkelige republikanske farmor, Mr. Og Mrs. Ligusterhæk og en skare af forældre med hver deres strategi til ikke at tale om tingene. De spilles alle af Ellaha Lack (dubleret af Emma Silja Sångren), Sebastian Aagaard-Williams og Søren Birch Plum.

 

SPILLEPERIODE: 11. september – 9. oktober 2021
SPILLETIDER: Hverdage klokken 20, lørdage klokken 16
STED: Edison, Betty Nansen Teatret, Edisonsvej 10, 1856 Frederiksberg C

Billetter kan købes her.

 

 

Previous articleLILLEBITTE KÆMPESTOR: Ny filosofisk dramatik for børnehavebørn
Next articleArbejdersangbogen er hovedpersonen i Møllens næste forestilling