Foto: Per Morten Abrahamsen
Teatergrad arbejder lige nu på højtryk med deres nye forestilling Antigone 2030, der har premiere den 10. februar 2022. Forestillingen er baseret på Sofokles’ tragedie, men er i den grad rundet af aktuelle emner. Publikum skal agere nævninge, der i slutningen af forestillingen skal dømme Antigone. Antigone 2030 skal blandt andet spille i Retten på Frederiksberg.

Dommen over Antigone

På anklagebænken i årets vigtigste retssag sidder aktivisten Antigone. Anklagen lyder på terrorisme, men Antigone mener selv, at hun gjorde det nødvendige i et samfund, hvor magthaverne har givet fortabt. Hun befinder sig nu i orkanens øje, og her sætter individets etiske og moralske tanker vores allesammens ukrænkelige demokrati på prøve. Vi lader publikums stemme være tungen på vægtskålen, når de agerer nævninge. Ansvaret for Antigones skæbne er deres, og den er først forseglet i det øjeblik retssagen er ovre og dommen fældet. Intet er afgjort på forhånd.

Et dystopisk fremtidsscenarie

Med afsæt i Sofokles´ 2.500 år gamle tragedie har Teatergrad skabt et dystopisk fremtidsscenarie, hvor alles værste frygt er blevet til virkelighed. Klimaforandringerne raser med borgerkrige, hungersnød og migrationsstrømme til følge. Det er ikke så længe siden, at man prøvede at råbe politikerne op, prøvede at få dem til at se de uundgåelige problemer, der lurede lige ude i horisonten. Men lyttede de? Antigone fandt en vej til at fange deres opmærksomhed. Afklaret står hun nu i centrum af dette kaos, og hun ser kun én vej frem og ingen vej tilbage. I denne forestilling sættes aktivismens moralske bevæggrunde på spidsen, ret og uret vejes, og der findes intet endegyldigt svar når det gælder lov og moral.

Aktuelle emner

”Antigone kan noget helt særligt, fordi den, på trods af sin alder, behandler nogle stadig aktuelle emner. En ung kvinde der gør oprør mod en ældre hvid mand, og ikke mindst det han repræsenterer. Diskussionen om lovens ramme overfor moralens nødvendighed, som vi har set det ved blandt andet rigsretssagen mod Inger Støjberg og De Gule Veste i Frankrig. Og som er noget man som aktivist ikke kan undgå at berøre. Alt dette sættes så ind i en moderne kontekst omkring klimaaktivisme, og de problemer som mange mener ånder os i nakken. Det bliver på mange måder ”sprængfarligt”, siger kreativ producent Christine Worre Kann.

Retten som medfortæller

En af Teatergrads væsentligste dagsordner er at opsætte teaterforestillinger i rum, der har en medfortællende egenskab. Antigone 2030 er blevet til i samarbejde med Dommerforeningen og vil blandt andet spille i Retten på Frederiksberg. Efter at have spillet på Frederiksberg og i København, drager forestillingen på turné, og også her vil man udvalgte steder kunne opleve forestillingen spille i retssale, for eksempel Retten i Nykøbing Falster og Retten i Hjørring.

Læs mere om turnéplanen her

Tidligere artikel10 år med Bora Bora: Dans for store og små
Næste artikelKometen kommer: en fortryllende forestilling for børn og voksne