Den Jyske Opera præsenterer dobbeltopera-thrilleren LA VENDETTA / I PAGLIACCI

Foto: Den Jyske Opera

Prøverne på efterårets store turnéforestilling LA VENDETTA / I PAGLIACCI er skudt i gang på Den Jyske Opera i Aarhus. Dobbeltoperaen har én af landets største tenorer Peter Lodahl på rollelisten, der sammen med den anmelderroste Iurie Ciobanu på skift synger rollen som Canio.

To højspændte dramaer

Dette efterår kan Den Jyske Opera præsentere en særlig dobbeltopera-thriller bestående af to højspændte dramaer, hvis fatale handlinger væves sammen af tematikker som kærlighed, splittelse, jalousi og mord:

Et operakompagni meget lig Den Jyske Opera opfører operaen La Vendetta – et drama hvor Estellas forelskelse i Orso får fatale konsekvenser for hende og hendes familie – alt imens kompagniet er i fuld gang med prøverne til deres næste produktion: operaen I Pagliacci. Når den første opera er forbi, ”inviteres” publikum om bag scenen. Her udspiller der sig et højspændt drama blandt operaens ansatte med katastrofale følger.

Med dobbeltoperaen forenes et af operarepertoirets mest populære mesterværker I PAGLIACCI (dansk titel: BAJADSER) med en glemt, men genfunden dansk operaperle – Asger Hameriks LA VENDETTA, der er den eneste danske opera, som nogensinde er blevet bestilt af det verdensberømte operahus La Scala i Milano. Selvom forestillingen består af to separate værker, bliver publikum vidne til, hvordan de skæbnesvangre begivenheder og dramatiske karakterer i begge fortællinger væves sammen og ind og ud af hinanden både foran og bag scenetæppet.

Instruktør Philipp Kochheim // Foto: Anders Bach

Erfaren instruktør med visioner for operaen

Forestillingen instrueres af Den Jyske Operas operachef Philipp Kochheim, der er kendt og anerkendt for at finde glemte eller oversete værker frem for at give dem nyt liv. Gennem tiden har han modtaget en række priser for sine mangefacetterede opsætninger af scenekunst. På Den Jyske Opera har han instrueret både opera og musicals, blandt andre Passageren (2018), Bortførelsen fra seraillet (2020) og Sunset Boulevard (2022), mens han både var librettist og instruktør på den prisvindende I går og i morgen (2020) og den reumertnominerede Inkognito Royal (2021).

Om komponisten bag LA VENDETTA og operaens sammensætning med I PAGLIACCI fortæller Philipp Kochheim:

Asger Hamerik var i sin tid den mest kendte danske komponist i udlandet, bedre kendt end Carl Nielsen, og Hamerik fortjener at blive genopdaget med denne magiske, drømmeagtige musikalske krimi. Jeg er glad for, at Den Jyske Opera nu kan give liv til Hameriks ukendte operaperle LA VENDETTA, samtidig med at vi giver en af de største operaklassikere, I PAGLIACCI, nyt liv i denne dobbeltopera-thriller.

Den 5. opera i Den Danske Serie

Den Danske Serie har de seneste 5 sæsoner taget publikum vidt omkring i stil, tid og sted. Fælles for alle operaerne i serien er, at de er med til at åbne den danske operasangskat med nye, gamle og glemte operaperler. De fire forrige operaer i serien tæller Karsten Fundals Inkognito Royal (2021), Poul Schierbecks Fête galante (på grund af corona er premieren udsat til en senere sæson), Paul August von Klenaus Michael Kohlhaas (2019) og August Ennas Kleopatra (2019).

Asger Hameriks enaktsopera fra 1870, LA VENDETTA, bliver den femte opera i Den Danske Serie. Den nervepirrende ’’thriller’’-opera er skrevet og komponeret af danske Asger Hamerik i 1870. Ved dens verdenspremiere blev den af den italienske presse omtalt som et ”graciøst, originalt og ædelt værk”. Alligevel er LA VENDETTA i dag et sjældent opført, næsten glemt værk – og vil man høre den, er det en meget svær, hvis ikke umulig opgave, at finde frem til den. Dét laver Den Jyske Opera om på, når de i samarbejde med DR P2 optager forestillingen i Musikhuset Aarhus, som transmitteres på P2 lørdag d. 17. december med optakt kl. 19.20. DR P2 har også tidligere optaget og transmitteret de opførte operaer i Den Danske Serie.

Dirigent Christopher Lichtenstein og sanger Peter Lodahl // Foto: Anders Bach

Forestillingen får premiere den 7. oktober i Sønderborg, hvorefter den tager videre på turné i hele landet.

Læs mere om LA VENDETTA / I PAGLIACCI og køb dine billetter her

Previous articleVerden er FUCKD – ny børneforestilling af DYNAMO
Next articleHer er modtagerne af Lauritzen-prisen 2022