Den Retfærdige Kriger stiller skarpt på Danmark som krigsnation

Den Retfærdige Kriger - FOTO:Emilia Therese
Den Retfærdige Kriger - FOTO:Emilia Therese

Den 10. november har forestillingen Den Retfærdige Kriger premiere på Teater Grob i København. Forestillingen inddrager krigsveteraner, forskere og politikere for at stille skarpt på Irakkrigen, med den aktuelle sag om krigen i Afghanistan in mente. Det vil udforme sig i en undersøgelse af menneskets moralske kompas og de politiske processer, der fører til krig. Sara la Cour, Mogens Lykketoft, Martin Lindegaard, Jens Rhode og Carsten Jensen er blandt de store personligheder, der gæster forestillingens 2. akt i løbet af spilleperioden den 10. november til den 24. november 2021.

Skarp satire, dokumentarisme og politisk kammerspil

I et musikalsk rap-univers, skabt af Babak Vakili og Frankie Motion, med en blanding af skarpvinklet satire, dokumentarisme og politisk kammerspil, åbner Den Retfærdige Kriger danskernes “kollektive glemmebog” og får os til at reflektere over Danmark som krigsnation og demokrati.

Instruktør og producent Ina-Miriam Rosenbaum fortæller:
Danmark gik ind i Afghanistan i 2001 og ind i Irak i 2003. Det overordnede spørgsmål i begge tilfælde er, hvorvidt dialogen mellem os, som borgere, og vores politikere er bygget på transparens og tillid, så vi får de bedst mulige betingelser for at forstå de beslutninger, der bliver taget; altså på hvilket grundlag gik vi ind i Irak, og på hvilket grundlag trak vi os ud af Afghanistan? Hvordan stiller vores moralske kompas sig overfor de beslutninger? Dét er, hvad vi stiller skarpt på i Den Retfærdige Kriger.” 

Trækker virkeligheden med ind i forestillingen

Sammen med historiker og journalist Christoffer Emil Bruun inviterer Ina-Miriam Rosenbaum og Teater Grob en række relevante gæster med på scenen i forestillingens 2. akt. Hver især bidrager de med forskellige perspektiver på Irakkrigen. I løbet af spilleperioden kan publikum blandt andre møde Sara la Cour, tidligere udsendt til Irak og forperson for Kvindelige Veteraner, Helle Malmvig, forsker på DIIS med speciale i Mellemøsten og sikkerhedspolitik, Mogens Lykketoft, tidligere udenrigsminister og finansminister for Socialdemokratiet og Martin Lidegaard, tidligere udenrigsminister for Radikale Venstre.

Om Den Retfærdige Kriger 

Forestillingen skulle have haft premiere i februar 2021, men corona lukkede landets scener, og premieren blev udskudt.

Den Retfærdige Kriger er et satire-doku-drama, der stiller skarpt på hændelserne omkring den danske krigsdeltagelse i Irak med tråde til krigen i Afghanistan. Med det mindst mulige flertal i Folketinget, gik Danmark udenom FN og ind i Irak i 2003 for at destruere Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben. I koalition med Storbritannien ville den danske statsminister og den amerikanske præsident sikre verdensfreden. Men i 2019 udkom den historiske udredning, der satte spørgsmålstegn ved krigsdeltagelsen. Var krigen lovlig?

På et fundament af fakta, der er behandlet af dybdeborende journalister, historikere og scenekunstnere i samarbejde med Ina-Miriam Rosenbaum, har hun skabt en forestilling, der bruger satire for at generere nysgerrighed, tvivl og spørgsmål i publikum. Spørgsmål, der skal danne baggrund for en dialog som journalist og historiker Christoffer Emil Bruun modererer mellem publikum og de særligt inviterede gæster i forestillingens 2.akt. 

Scenekunst som formidler af komplekse politiske sager 

Skuespiller, instruktør og producent Ina-Miriam Rosenbaum står bag Projekt Glemmebogen. En platform, der skaber forestillinger med udgangspunkt i såkaldte møg-sager fra Christiansborg.

I 2017 stillede Projekt Glemmebogen skarpt på skattesagen mod Helle Thorning Schmidt med forestillingen Skattesagens Helte. I 2019 kom turen til salget af DONG med forestillingen Corydong. I 2021 er Irakkrigen sat under lup. Først med ‘Scenekunstfilmen – En Retfærdig Krig’, der havde premiere i marts og nu med forestillingen Den Retfærdige Kriger. I 2022 runder forestillingen ‘Det Fortrolige Rum’ og en scenekunstfilm projektet af for nu med et fokus på Offentlighedsloven.

Man kan købe billet til forestillingen og se en oversigt over hvilke gæster, der kommer på hvilke datoer her.

Hvis man er endnu mere interesseret i Projekt Glemmebogen, kan man ligeledes læse mere her, og se for de nysgerrige kan traileren til Den Retfærdige Kriger ses her.

Forestillingen varer ca. 2 timer og 40 minutter inklusiv pause.

Previous articleNyt afsnit af Teaternyheder er ude
Next articleAnnette Heick gæster KulturHave