DET FØRERLØSE MENNESKE – en tragikomisk robotkomedie

DET FØRELØSE MENNESKE
Foto: Rolf Søborg

Den tabte sanselighed jages i DET FØRERLØSE MENNESKE. Forestillingen er en co-produktionen mellem Det Olske Orkester og Teater Katapult, som spiller den 18.-20. maj på Teater Katapult. DET FØRELØSE MENNESKE tager publikum med på flugt fra nutidens massive digitalisering. Lige hvad vi har brug for, nu hvor meget af vores hverdag i lang tid har udspillet sig så godt som kontaktløst og i ly bag skærmen. Men kan hovedpersonen overhovedet genkende verden af i går, når han tager på tidsrejse dertil – og kan vi?

Verden forandrer sig. Afstanden mellem vores kroppe bliver større. Livet forstås gennem skærme. Langsomt vænner vi os til det. Forhold uden fysisk kontakt. Uden kropslig konsekvens. Vi stirrer på en skærm og siger, vi er i kontakt med andre mennesker. Vi taler til skærmen, går tur med skærmen, spiser og skåler med den. Vores nakke gror fast i foroverbøjet retning, vores fingerspidser slides mod knapper, vores øjne sendes flakkende rundt i et lyshav af afbrydelser.

Men i den seneste tid er vores sociale liv blevet begrænset og den fysiske afstand øget – ud over det, vi ellers allerede af egen fri vilje var ved at gøre til en del af dagliglivet. Nu, når vi ikke selv kan vælge, bliver behovet for fysisk nærvær, kropslig kontakt og mødet mellem mennesker (mange mennesker!) virkelig stærkt. Vores hjerner er på overarbejde foran skærmen. Er det på tide attage  it-revolutionen op til revision? Er det nu, vi skal lægge apparaterne væk og gøre os umage for at komme tæt på hinanden?

De ultra-aktuelle spørgsmål er på spil, når Det Olske Orkester i co-produktion med Teater Katapult præsenterer en komedie om at miste livet: DET FØRELØSE MENNESKE på Teater Katapult 18.-20. maj.

Postbud, tykke bøger og fastnettelefon

Hvor ville du tage hen, hvis du fik muligheden for at rejse tilbage i tiden? I DET FØRERLØSE MENNESKE er hovedpersonen et ensomt menneske i en digitaliseret verden. Han flygter fra vores højteknologiske tid tilbage til barndommens fjerne landskaber for at lede efter noget, han har tabt. Han længes efter alt det, som mobiltelefonen, computeren, smartwatchet og alle hans digitaliserede hjælpemidler ikke kan give ham: Uforstyrrethed, stoflig kontakt med omverdenen og en dybere forbindelse til sig selv. Spørgsmålet er, om han kan genkende det tabte land, når han møder det?

Han rejser tilbage til en tid med postbude, fastnet-telefoner og tykke bøger i forsøget på at genetablere kontakten til sine sociale evner og sin krops behov. Men noget er gået tabt. Han kigger ud af brevsprækken i timevis, løfter telefonen og lytter hvert andet øjeblik; kun for at blive mere og mere skuffet. Til sidst giver han op. Kontakten til omverden er afbrudt, og han må erkende, at det eneste forhold, han evner at etablere, er til … en robot?!

Robotterne overtager

I vores højteknologiske verden er frygten for at lege Gud overvundet, og vi nærmer os en slags ”omvendt Pinocchio”: Det handler ikke mere om, hvad der skal til for at blive menneske, men hvad der skal til for at blive maskine.

Robotter er en del af vores virkelighed som hjælpere i og uden for vores krop. De menneskeliggøres og bliver som en slags forbilleder for, hvordan vi bør omgås hinanden. De staver for os, de lærer os håndværk, de overtager vores stedsans, vi indleder seksuelle forhold med dem. Robotten lærer os at være mennesker …

DET FØRERLØSE MENNESKE er en nonverbal slapstick-forestilling, der præsenterer publikum for en tragikomisk robotkomik med skuespiller og miner Øyvind Kirchhoff i hovedrollen. Den tager sit afsæt i 6 års grundforskning baseret på Edward Gordon Craigs ideer om ”übermarionetten”; den ideelle skuespiller blottet for behov og initiativer – udelukkende styret af det, der dikteres udefra.

Det Olske Orkester og Teater Katapult håber med DET FØRERLØSE MENNESKE at sætte fokus på vores digitale nutid og måden vi agerer i den. Mange af os begejstres over højteknologien. Over de nye tider, som giver os muligheder for at komme i kontakt med alle. At fortælle alle hvad vi tænker på, hvor vi er henne og hvad, vi oplever – gerne i glorificerede vendinger. Men mister vi mon noget på den måde? Os selv? Selve livet?

Oplev DET FØRELØSE MENNESKETeater Katapult fra den 18.-20. maj. Køb billetter her.

Previous articleHamletScenen offentliggør programmet for årets Shakespeare Festival på Kronborg
Next articleJESUS CHRIST SUPERSTAR forener rock og religion