Det Fortrolige Rum: En fremtidskomedie baseret på Offentlighedsloven

Det Fortrolige Rum
FOTO: Det Fortrolige Rum. © Marie Willumsen

I en tid hvor slettede sms´er, mink der bliver slagtet og en historisk rigsretssag fylder Christiansborg, mediebilledet og vores bevidsthed, stiller instruktør og producent Ina-Miriam Rosenbaum skarpt på Offentlighedsloven med Det Fortrolige Rum. Det er en fremtidskomedie, der med dybdeborende satire, dokumentarisme og dramatik undersøger den lov, der bestemmer, hvad vi får – og ikke får – at vide. Det Fortrolige Rum er sidste kapitel af Projekt Glemmebogen og har premiere d. 22. januarTeatret Svalegangen i Aarhus.

Offentlighedsloven: Hvad vi må, og ikke må vide

Offentlighedslovens paragraffer skaber et fortroligt rum for vores politikere. Spørgsmålet er, hvor fortroligt det rum skal være? Hvad vil vi gerne vide? Og hvad har vi brug for at vide for at kunne deltage aktivt som borgere i demokratiet? Hvor meget indsigt skal vi have i det, der ligger til grund for regeringens beslutninger – hvor meget skal vi ind bag muren på Christiansborg?

Producent og instruktør Ina-Miriam Rosenbaum fortæller:

”Med Projekt Glemmebogen har jeg de seneste år beskæftiget mig med at sætte møg-sager fra Christiansborg på scenen; de sager, der tester de demokratiske spilleregler. Under disse sager ligger Offentlighedsloven som en præmis for, hvordan vi borgere får indsigt i den enkelte sag, derfor kunne jeg ikke lade være med at skabe dette sidste kapitel; Det Fortrolige Rum. Her sætter vi Offentlighedsloven ind i en dramatisk kontekst i et forsøg på at forstå loven og forholde os til dens konsekvenser. Vi udfolder den på scenen, så vores virkelighed og de faktiske paragraffer spiller ind i den sceniske fortælling.”

Om Det Fortrolige Rum

Det Fortrolige Rum er en fremtidskomedie om Offentlighedsloven og Christiansborgs mørklagte gange. Det er en dybdeborende satire skrevet af skuespiller og dramatiker Kristian Halken, som er både til at grine og græde over.

Frank, spillet af Anders Budde Christensen, er journalist. Frank bor i fremtiden, i Danmark anno 2068. Der er en mærkelig virus på spil, og Mette Frederiksen er stadig statsminister, selvom ingen har set hende i 30 år! Her i sin isolationsboble støder Frank på Offentlighedsloven, der er den lov, der styrer, hvad vi borgere må vide, og hvad vi ikke må vide. Frank begynder at grave dybt i paragrafferne, men farer vild i Christiansborgs mørke.

Heldigvis griber journalist Sofie Buch Høyer ind og hjælper Frank og publikum med at forstå de snørklede paragraffer og konsekvenserne af dem. Et oprør ulmer og snart hvirvles Frank ind i politikerspin, tågesnak og papirer fyldt med sorte overstregninger. En virkelighed han ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig i et demokratisk Danmark.

Om Projekt Glemmebogen

Skuespiller, instruktør og producent Ina-Miriam Rosenbaum står bag Projekt Glemmebogen. Det er en platform, der skaber forestillinger med udgangspunkt i møg-sager fra Christiansborg, der er gået i vores kollektive glemmebog.

I 2017 stillede Projekt Glemmebogen skarpt på skattesagen mod Helle Thorning Schmidt med forestillingen Skattesagens Helte. I 2019 kom turen til salget af DONG med forestillingen Corydong. I 2021 blev Irakkrigen sat under lup. Først med Scenekunstfilmen – En Retfærdig Krig, der havde premiere i marts 2021 og med forestillingen Den Retfærdige Kriger med premiere i november 2021. I starten af 2022 runder forestillingen Det Fortrolige Rum projektet af for nu med et fokus på Offentlighedsloven.

Den 22. januar 2022 har Det Fortrolige Rum premiere på Teatret Svalegangen i Aarhus. Efter spilleperioden på Teatret Svalegangen følger en Danmarksturné.

Læs mere om Det Fortrolige Rum her, læs om Projekt Glemmebogen her og køb din billet her.

Previous articleErfaren kulturleder tiltræder som ny teaterleder på Teater FÅR302
Next articledk4 er klar med årets sidste udgave af Teaternyheder