Det Kgl. Teaters balletprogram for sæson 19/20

Ballet Det Kongelige Teater
Sæson 19/20 på Det Kgl. Teater © Pressefoto

Det Kongelige Teaters sæsonprogram 19/20 byder på en næsten uendelig række af oplevelser inden for kunstarterne skuespil, opera og ballet. Vi har på teaternyheder.dk tidligere forsøgt at give et overblik over højdepunkterne fra både skuespilprogrammet og operaprogrammet. Nu er tiden kommet til at kaste et blik på nogle af de tilbud, balletten fremlægger for publikum det kommende år. Det samlede program kan findes lige her.

To urpremierer

Vil man allerhelst opleve det nyeste af det nyeste, er der mulighed for dette mindst to gange i den kommende sæson på Det Kongelige Teater. Der er nemlig urpremierer på forestillingerne Blixen og Kentaur.

I balletten Blixen skildres Karen Blixens livshistorie – fra barn­domsårene, hvor hun efter faderens selvmord vokse­de op i en kvindedomineret familie, over det ulykkelige ægteskab med halvfætteren Bror Blixen, årene på den afrikanske kaffefarm i Kenya, den skæbnesvangre forelskelse i Denys Finch Hatton og verdensberøm­melsen til de sidste år på Rungstedlund.

Balletten er i tre akter, og er koreograferet af solodanser Gregory Dean. Claude Debussy har skabt musikken. Blixen får premiere den 9. november 2019 på Gamle Scene.

Kentaur sætter den kunstige intelligens under lup og stiller spørgsmålstegn ved, om den i fremtiden vil være i stand til at misbruge os. Forestillingen er en co-produktion mellem Det Kongelige Teater og Dansk Danseteater og er skabt af sidstnævntes nye kunstneriske leder, Pontus Lidberg. Det Kongelige Teater beskriver selv balletten som et “billedstærkt værk om de menneskelige konsekvenser ved kunstig intelligens.”

Kentaur kan opleves på Store Scene i Skuespilhuset fra den 5. maj 2020.

Traditionsrige og efterspurgte gensyn

Udover de to urpremierer er der naturligvis blevet plads til flere glædelige gensyn i programmet for den kommende sæson. Både en elsket børnekarakter, en klassisk juletradition og en amerikansk crooner entréer nemlig Gamle Scene på ny. De vender alle tilbage efter stor efterspørgsel fra publikum.

I efterårsferien og nærmere bestemt fra den 10. oktober 2019 indtager Bamse, Kylling og Ælling Gamle Scene i Kom Bamse, nu balletter vi! Sidste år annoncerede Det Kongelige Teater ellers, at den elskede børnekarakter ikke ville vende tilbage til balletscenen, men man har altså ombestemt sig, og den store, gule bjørn er tilbage. Han drager med alle sine venner på eventyr, mens elever fra Det Kongelige Teaters Balletskole danser trinnene. Kom Bamse, nu balletter vi! er et oplagt første besøg i ballet for børn eller børnebørn.

I det meste af december måned fylder en juletradition Gamle Scene. Nøddeknækkeren vender endnu engang tilbage, og balletmester Nikolaj Hübbe har selv udtalt, at det ikke er rigtig jul uden forestillingen på teatret. Balletten er måske én af de mest ikoniske værker nogensinde og kan opleves af hele familien fra den 30. november 2019.

Come Fly Away hylder crooneren Frank Sinatra. Pigerne har dullet håret op og er trukket i den lille korte og de høje sti­letter, og mændene er rigtige mænd, der ikke gider at finde sig i mere vrøvl. Den amerikanske koreograf Twyla Tharp står bag koreografien som akkompagneres af et jazz-big band med Chris Minh Doky i spidsen. Bandet fremfører nogle af Sinatras største hits eksempelvis New York, New York og naturligvis Fly Me to the Moon.

Come Fly Away får repremiere den 25. april 2020 på Gamle Scene.

Prominente besøg fra udlandet

Ballet er i høj grad en international disciplin, og nogle af klodens stærkeste kompagnier kommer forbi Det Kongelige Teater i den kommende sæson.

For første gang nogensinde gæster San Francisco Ballet Det Kongelige Teater med en opsætning af Romeo og Julie. Shakespeares klassiske kærlighedshistorie fortolkes af USAs ældste balletkompagni og balletmester Helgi Tomasson til musik af Sergej Prokofjev. Den danske scenograf Jens-Jacob Worsaae står for scenografien til forestillingen. Romeo og Julie kommer forbi Operaen i perioden 30. oktober – 2. november 2019.

To andre kompagnier, der dog ikke skal rejse helt så langt, kommer også forbi København i løbet af sæsonen. Hollandske Nederlands Dans Theater indtager Gamle Scene i dagene 7., 8. og 9. september 2019, hvor de vil fremføre hele tre koreografier: Solo Echo, Shut Eye og Singulière Odyssée.

Den 5. og 6. juni 2020 får Gamle Scene besøg af The Israel Ballet og stjernekoreografen Sharon Eyal. Electronica og klassisk musik kommer til at fylde scenen i de to koreografier Bill Solos og Nova Carmen.

Igen i år er der selvfølgelig også blevet plads til Hübberiet, der efterhånden har eksisteret i ti år. Balletmester Nikolaj Hübbe sætter et tema for hver forestilling, inviterer aktuelle gæster og trækker både tråde til andre kunstarter, videnskaben og samfundet. Hübberiet indtager Gamle Scene på datoerne 16. januar, 29. februar, 29. maj og 3. juni 2020.

Det fulde program for sæsonen 19/20 kan findes her. Billetter til samtlige forestillinger sættes til salg på Det Kongelige Teaters hjemmeside.

Previous articleFørste afsnit af DK4’s nye teatermagasin Teaternyheder
Next articleKonkurrence: Vind billetter til Spillemand På En Tagryg