Det nye Limfjordsteater til 35 mio. kr. indvies på Mors

Det nye Limfjordsteater i Nykøbing Mors. Foto : Lars Horn, Baghuset.

Den sidste weekend i denne måned fra den 27 til den 29. september indvies det nye Limfjordsteater på Mors. Det nye Limfjordsteater er et nybygget teaterhus til godt 35 millioner kr. A.P. Møller Fonden, Færchfonden, Lokale og Anlægsfonden og Morsø Kommune har blandt andre været med til at støtte nybygningen af teaterhuset.

Egnsteatret fejrer 30 års jubilæum samtidig med den officielle indvielse af teaterhuset. Et festligt åbningsshow og åbent hus er med til at markere både jubilæum og indvielse. Det festlige åbningsshow gentages tre aftener. 

”Vi betragter det ikke kun som vores, men som hele øens nye teaterhus og inviterer derfor både børn og voksne med til at fejre, at vi har fået et så fantastisk teaterhus på Mors”, udtaler teaterleder Gitta Malling.

Både fredag og lørdag er huset åbent for alle interesserede, mens søndagens åbningsshow er forbeholdt inviterede gæster. Den officielle indvielse og åbningsshowet søndag vil foregå med stor ros fra A.P. Møller Fondens direktør Henrik Tvarnø.

”Det er blevet et usædvanligt smukt og markant byggeri, hvor man på dygtig og dristig vis har gjort en dyd af sparsommeligheden. Opførelsen af Limfjordsteatret er noget, vi kommer til at bruge som eksempel rundt omkring”, siger han. 

For nyligt kunne A.P. Møller Fonden overrække yderligere to millioner kr. til inventar og teknisk udstyr. Henrik Tvarnø er ikke den eneste, der allerede har givet stor ros til det nye teaterbyggeri. Flere folk udefra er begejstrede, og mange morsingboer er stolte over deres nye teater.

Fra tanke til realitet

Det nye teaterhus har været under opsejling i mange år. For hele 15 år siden fremlagde teaterleder Gitte Malling for første gang sine tanker om et nyt teaterhus ved et møde med øens borgmester, men først nu står et nybygget teaterhus klar til indvielse. Det har krævet hårdt arbejde og en god portion stædighed. Det var først i 2010, at det begyndte at lysne for projektet. Her tilbød uddannelsesinstitutionerne en placering i forbindelse med bygningsfællesskabet på Limfjordsvej.

Morsø Kommune har fra starten støttet op om projektet.  I 2013 landede den første store donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kenney Møllers Fond til almene Formaal. Derefter fulgte Færchfonden samt Lokale og Anlægsfonden. I 2016 nåede man op på de 30 millioner, som det krævede for at sætte byggeprocessen i gang. 

I 2018 begyndte byggearbejdet. I maj 2019 rykkede Limfjordsteatret fra deres gamle gymnastikbygning i midtbyens skolegård. Gymnastikbygningen har siden etableringen af egnsteatret i 1989 dannet ramme for teatret.

Et hus fuld af nye muligheder

Det nye hus giver mange nye muligheder for egnsteatret. Limfjordsteatret har nu mulighed for at samle alle deres aktiviteter under samme tag i stedet for hele tiden at skulle låne lokaler andre steder i byen. Udover teatrets egenproducerede forestillinger for både børn, unge og voksne vil det nye teaterhus give mulighed for masser af projekter for og med dagplejere, børnehaver, skoler og ældre. Det nye teaterhus kommer også til at rumme en teater- og showskole for børn samt en to-årig talentuddannelse for unge i skuespilteknik. 

Fakta om det nye Limfjordsteater

  • Et 1800 m2 stort, 52-kantet, moderne scenekunsthus i tilknytning til uddannelsesfællesskabet på Limfjordsvej. 
  • Huset er tegnet af Arkitekt Boris Brorman Jensen og CEBRA Arkitekter med A & I Rådgivende Ingeniører som totalrådgiver og Arkitekgruppen Limfjorden som underrådgiver.
  • Huset indeholder tre sale; en stor blackbox teatersal med plads til op til 150 publikummer; en mindre sal til arbejdet med egenproduktioner, workshops, børneforestillinger m.m.; en multisal/De unges sal til undervisning for Morsø Gymnasiums elever med drama på A-niveau, teatrets teaterskole og showdancehold, talentundervisning, foreninger, yoga og Limfjordsteatrets fortællekreds.
  • Selve byggeriet har kostet godt 30 millioner kroner og er støttet af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Færchfonden, Lokale og Anlægsfonden samt Morsø Kommune. Dertil er der kommet midler til teknisk udstyr, inventar, udsmykning m.m. fra Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Den Velgørende Fond Morsø, LAG Thy-Mors samt lokale virksomheder og borgere.
  • Limfjordsteatret er fortsat et intimteater. Teatret vil spille mindre og anderledes forestillinger for både børn, unge og voksne. Det nye hus giver samtidig også plads til f.eks. forestillinger med spisning, foredrag, konferencer, workshops og særlige teaterpakker m.m..

Den officielle indvielse af det nye Limfjordsteater på Mors finder sted den 27.-29. september, og der er åbent hus for hele familien lørdag den 28. september kl. 11-15.

Previous articleMusikteatret inviterer til Beethoven, ballet og Sigurd Barret til Klassiske Dage
Next articleLondon-successen Den mystiske sag om hunden i natten på Odense Teater