Dronning Margrethe og Oh Land står bag nyfortolkning af Snedronningen

For ottende gang har H.M. Dronningen sagt ja til at udfolde sine kreative evner i en balletforestilling i Tivoli. Denne gang bliver det Snedronningen, der som de fleste ved er skrevet af selveste H.C. Andersen. Premieren finder sted den 1. december 2019 i Koncertsalen i Tivoli. Billetsalget starter allerede i dag.

Igen er sker det i samarbejde med musikeren Oh Land (Nanna Øland Fabricius) og den prisbelønnede koreograf Yuri Possokhov. De tre stod også bag opsætningen af Askepot på Pantomimeteatret og føjer hermed et nyt kapitel til det succesfulde samarbejde. Der bliver tale om en nyfortolkning af Snedronningenhvor der indgår balletsang og levende musik.  

Gribende eventyr
”Se så! nu begynder vi.” Sådan starter eventyret om Snedronningen, som Danmarks nationalforfatter H.C. Andersen skrev tilbage i 1845. Historien handler om børnene Gerda og Kay, der pga. af splinten fra et forhekset spejl må gå så grueligt meget igennem, før alt bliver godt. Den iskolde Snedronning får nys om splinten i Kays øje og får ham kidnappet.

Hvad hun ikke har tænkt på er, at den unge modige Gerda beslutter sig for at befri sin ven og begiver sig ud på en eventyrlig og farefuld færd. På rejsen kommer hun forbi magiske haver og møder både prinser og røvere. Undervejs træffer hun nogle skæbnesvangre valg, før hun når frem til sin ven Kay i Snedronningens palads.

Der er tale om en nyfortolkning af et gribende eventyr, der omfavner de store følelser som kærlighed, ondskab og uskyld. Der bydes på en balletfortælling om djævelskab, savn og venskab, der er skræddersyet til den store scene i Koncertsalen.

Dronningen som scenograf
Dronningen er med årene blevet en erfaren scenograf. Hun har bl.a. stået bag adskillige scenografier til forestillinger i Tivoli, herunder Fyrtøjet, Svinedrengen og senest Askepot. Syv forestillinger, med flere genopsætninger, er det indtil videre blevet til i samarbejde med Tivoli Ballet Teater.

Den mest kendte er den anmelderroste Nøddeknækkeren med mere end 100 kostumer og adskillige scenebilleder. Med det fortsatte samarbejde med musikeren Oh Land og koreografen Yuri Possokhov føjer Danmarks Dronning endnu en facet til en i forvejen flot karriere som scenograf.

Om samarbejdet siger H.K.H. Dronning Margrethe selv:
”Det er jo fortalt af H.C. Andersen, og selvom vi ikke kommer til at høre hans tekst, så håber jeg, at man vil fornemme historien bag dét, vi laver. Han har en vidunderlig måde at beskrive ting på, og hvis vi ser nærmere på det, er jeg sikker på, at de enkelte dansere kan få en masse ud af, hvordan han har beskrevet visse figurer. Det er et meget smukt eventyr, så jeg forestiller mig, at vi kan få noget godt ud af det. Det er også et langt eventyr, så der bliver skubbet sammen på det. Jeg synes, det er meget spændende.”

Oh Land: “Det er stort for mig”
Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, skal stå for musikken til Snedronningen. Det er 10 år siden, at hun debuterede på den danske og internationale musikscene med albummet Fauna og hun er især kendt for hits som Sun of a Gun og White Nights.

På det seneste har hun med succes medvirket i TV2-programmet Voice Junior, og snart er hun aktuel som dommer i X Factor. Med en fortid som balletdanser har hun de rette kompetencer til at skabe den musikalske ramme omkring Snedronningen.

Om samarbejdet med hele Danmarks dronning fortæller Oh Land: ”Det er stort for mig, at jeg får lov til at lave musik til en ballet og en fantastisk historie, som dronningen laver kostumer og scenografi til. Det er meget specielt. Jeg husker tydeligt, da jeg var 10 år og dansede i dronningens kostumer til Et Folkesagn. Det bliver en stor ting for mig. Vi skal dykke ned i eventyret nu og se, hvad der er det vigtige at få med. Jeg ved i hvert fald, at der er fokus på det nordiske, i og med der kommer til at være en rejse igennem Norge, Sverige og Lapland, så jeg vil tage brug af nogle nordiske instrumenter og noget folkemusik i en eller anden forstand.”

Ingen tvivl hos teaterdirektøren
”Det er en klassisk historie, og med mere end 40 dansere, levende musik på scenen er der udsigt til en stor  oplevelse. Det er ikke hver dag, at man har et kreativt hold bestående af en dronning, en toneangivende musiker og en russisk topkoreograf. Der er ingen tvivl om, at Dronningen, Oh Land og Yuri Possokhov som team vil skabe en medrivende ballet, der taler til et bredt publikum”, siger Tivolis teaterdirektør Lars Liebst.

Previous articleParanoid Park opføres som teater i Malmø Stadsteater
Next articleDen Jyske Opera løfter sløret for den nye sæson