Foto: Emil Rostrup

Den 22. oktober præsenterer Aveny-T i samarbejde med DR forestillingen TVÆRS. Ligesom de legendariske radioprogrammer, som har fyldt DR’s sendeflade de sidste 50 år, bliver TVÆRS på Aveny-T et rørende, lyttende og åbent rum – en intim teateroplevelse. Forestillingen instrueres af Emil Rostrup, og med et hold bestående af lovende skuespillertalenter, indvier TVÆRS Aveny-T’s helt nye ungdomsscene.

I 1972 blev radioprogrammet Tværs for første gang sendt ud i æteren på P1. Gennem tre årtier var radiovært og socialrådgiver Tine Bryld ungdommens fortrolige stemme, der lyttede, hjalp og rådgav de unge, som anonymt ringede ind og fortalte deres historie. I dag lever Tværs videre på nye måder i lyset af de seneste 50 års radiohistorie.

I Tine Brylds fodspor

Som en hyldest til Tværs præsenterer Aveny-T med en ny teaterforestilling et fortroligt rum i øjenhøjde med nutidens unge generation. Et rum, hvor man føler sig set, hørt og forstået – et rum, der er inspireret af radioprogrammets ånd og stemme. På scenen vil et hold af unge, talentfulde skuespillere gå i Tine Brylds fodspor og undersøger hvordan vi egentlig lytter til hinanden. Her ønsker de at blive klogere på, hvilken betydning det har for et menneske at blive mødt og omfavnet præcis som man er. 

I forestillingen inviteres man helt ind i intimsfæren. Grænsen mellem scene og scenekant udviskes, når publikum inddrages aktivt i takt med, at handlingen tager form. For modsat de fleste andre forestillinger, tager TVÆRS ikke afsæt i et færdigskrevet manuskript. I stedet er den skabt som et kreativt samarbejde mellem skuespillerne og instruktør Emil Rostrup. Hele holdet har nærstuderet og fortolket Tværs-arkiverne samt deres betydning for flere generationer gennem tiden. Med udgangspunkt i personlige fortællinger og egne forståelser af, hvordan det er at være ung, fører de Tine Brylds mission fra 1972 frem til ungdommens teaterscene i 2022. 

Foto: Emil Rostrup

Lovende teatertalenter på scenen

TVÆRS byder på et ensemble hold af talentfulde unge skuespillere på scenen. Lucia Vinde Dirchsen er bedst kendt for sin rolle som Bertha Frigh i den populære TV 2 serie Badehotellet, mens hun på teaterscenen senest har medvirket i Hobbitten (2019) og Richard III (2020) på Det Kongelige Teater. Tobias Leander dimitterede fra Den Danske Scenekunstskole i 2021 og sidenhen har han været aktuel med forestillinger på blandt andet Teater Nordkraft og Teater V. Som del af sin uddannelse på Den Danske Scenekunstskole har Ludvig Brostrup medvirket i flere teaterproduktioner, men TVÆRS bliver hans første som færdiguddannet skuespiller. Ensemblet fuldendes af Anna Hawa Kamuk Mnasi, som er under uddannelse på Skuespillerskolen Ophelia, hvor hun sideløbende skal medvirke i TVÆRS. 

Instruktør med erfaring fra Tværs – universet

TVÆRS iscenesættes af Emil Rostrup, som også instruerede succesforestillingen Mit navn er Greta (2020) på Aveny-T. På trods af en spæd karriere har Emil Rostrup allerede sat sit fingeraftryk på flere anerkendte forestillinger, siden han dimitterede som instruktør fra Den Danske Scenekunstskole i 2020. Senest har Emil stået bag Ridley Scott Metoden (2022) på Teater Nordkraft, som på flere måder minder om TVÆRS, da forestillingen ikke havde noget tekstbaseret manuskript. I stedet fik teksten og skuespillerne frie rammer til at skabe en scenekunstoplevelse i fællesskab, som føltes ægte, levende og legesyg. Derudover var Emil Rostrup også med til at markere 40 års jubilæet for Tværs med forestillingen På Tværs (2012) på Betty Nansen Teatret. Her tog forestillingen udgangspunkt i de 15 unge medvirkendes egne erfaringer med at være ung og føle sig på tværs.

Ny nationalscene for ung scenekunst

Aveny-T har en ambition om at skabe teater som tiltrækker et ungt publikum – med forestillinger, som sætter de unges liv og virkelighed på scenen. Den ambition blev styrket yderligere, da Aveny-T i september slog dørene op til et helt nyt væksthus, hvor teatret fremover vil skabe et univers af scenekunst, musik og åbne op for en masse andre genrer, formater og fællesskaber. Huset skal bl.a. trække de unge ind i processen omkring de forestillinger, der udvikles og opsættes. I Væksthuset vil der fra årsskiftet blive ansat en huskunstner, der får én sæson til at udfolde sine projekter. Opgaven bliver at præsentere scenekunst, der rammer ungdommen bredt med genkendelige historier og også noget, der kan få smilet frem. TVÆRS bliver Væksthusets første forestilling, når den får premiere den 22. oktober 2022 kl. 20.00 på Aveny-T.

Læs mere om TVÆRS og find dine billetter her.

Tidligere artikelForestilling undersøger true crime fra nyt perspektiv
Næste artikelKunst og videnskab mødes i musikforestillingen MENS SOLEN BRÆNDER