Er vi alle på vej ud i en hypokondertilstand?

Den indbildt syge FOTO: ©Det kongelige teater
Den indbildt syge FOTO: ©Det kongelige teater

Det Kongelige Teater genopsætter Molières udødelige komedie ‘Den indbildt syge‘ med Søren Sætter-Lassen i rollen som hypokonderen Argan.

Stykket falder i lyset af en tid og er højaktuel nu, hvor netop sygdom, smitte og bakterier har været i hele verdens bevidsthed. Covid-19 har for mange spredt en regulær angst for at blive syg. Det er på en måde blevet mere almindeligt at være det, man normalt ville kalde “bakterieforskrækket”, som nu ofte i stedet bliver omtalt som at være fornuftig. Det er nu blevet acceptabelt ikke at ville give hånd, og hoster man i metroen, er det godt at begrave hele sit ansigt i ærmet, for at skærme sig for mange dømmende blikke og nervøse trækninger fra medpassagererne – også selvom man bare fik noget galt i halsen.

“Vores angst for sygdomme, og hvordan de styrer vores liv – eller mangel på samme, er forstærket de seneste par år. Vi har alle en snert af hypokondri, ikke bare til husbehov, men som en fast følgesvend i hverdagen,” udtaler Morten Kirkskov, skuespilchef på Det Kongelige Teater i forbindelse med genopsætningen af ‘Den indbildt syge’.

At undgå håndtryk og at tage afstand fra folk, der hoster, synes jo egentlig rimeligt nok. Problemet opstår, hvis angsten for sygdom tager helt over. Og det er også her komedien og Den Indbildsk Syge opstår. 

Molières tragiske slutning på komedien

Stykkets hovedkarakter, Argan (Søren Sætter-Lassen), er dødsensangst for at lide af alverdens sygdomme, men trods denne angst, dyrker han som besat selvsamme indbildte sygdomme. Han nyder opmærksomheden fra de læger og apotekere, der alle udnytter hans dødsangst og velvillighed til at bruge sine penge på mirakelkure, terapeutiske behandlinger tarmskylninger. Han får endda den idé, at han vil gifte sin ældste datter med en læge, så han altid har en, der kan tilse ham ved hånden. De indbildte sygdomme dulmer Argans egentlige sjælesmerte: sorgen over sin kones død, fraværet af kærlighed i sit liv og angsten for ensomheden.

Molière var dødssyg af tuberkulose, og angst for at lægerne ikke skulle kunne kurere ham, da han skrev Den indbildt syge.

Molière spillede selv hovedrollen som Argan, men under den fjerde forestilling fik han et blodigt hosteanfald og kollapsede på scenen. Han spillede forestillingen færdigt, men døde få timer senere i sit hjem.

Den indbildt syge har premiere på Skuespilhusets Store Scene 1. oktober og spiller indtil 12. november. Læs mere om forestillingen og køb din billet HER.

Previous articleEn amerikaner fanget på Bornholm
Next articleForestilling sætter fokus på døden, den dybe sorg og den store kærlighed