Familien Norden ZeBU
FOTO: Familien Norden. ©Sonja Lovdal.

I en ny forestilling af ZeBU, Bergen Borgerscene og freelance kunstnere fra Grønland mødes unge i Familien Norden i grænselandet mellem virkelighed og fiktion, hvor de tager temperaturen på familien i en nordisk kontekst. Familien Norden har premiere den 23. oktober på ZeBU.

De unges liv har netop været påvirket af en pandemi, der har lukket grænser, områder og i mange tilfælde sendt dem hjem til familien. Samtidig er de vokset op i en tid, hvor globalisering, individualisering og frigørelse har været fremtrædende. Slagsiden synes at være stress, depression og ensomhed, som har været i ekspotentiel vækst blandt de unge. Det har gjort ZeBU nysgerrig på fænomenet familie i en nordisk kontekst og fra et ungeperspektiv.

Unge udfordrer hinanden på fortællingen om familien

Seks unge fra Norge, Grønland og Danmark er derfor inviteret ind på scenen for at udfordre hinanden på, hvordan historien om familien – og Familien Norden skal fortælles. Gennem tre måneder har de seks unge og et kunstnerisk team sammen på tværs af de tre lande undersøgt, om vores idéer om familien overhovedet passer til virkeligheden anno 2021? Fra Nuuk til Bergen er der blevet talt om, hvorvidt familien, som vi kender den, er i opbrud, og om familiebegrebet trænger til en udvidelse.

Unge dykker ned i familiehistorien

Det er 300-året for Hans Egedes ankomst til Nuuk. Det er netop i denne historiske kontekst, at forestillingen behandler familiemetaforen. De tre landes historier er på mange måder knyttet sammen, og som i enhver familie findes der hierarkier og magtforhold. Familiemetaforen anvendes til at undersøge, hvad der binder familien sammen, hvad der splitter den ad, og hvordan den gerne vil være familie fremover. Kan man tale om Familien Norden? Og gider vi være i familie med hinanden?

Gennem de unges personlige fortællinger, kroppe og musik udforskes forestillingerne om den perfekte familie og drømme for fremtiden. Som en af de danske unge medvirkende siger:

Jeg vil ikke være en del af den her familie, hvis jeg skal spille den onde. Jeg kan ikke tage al mulig skyld på mig fra de sidste 300 år. Jeg har ingen kontrol over det. Jeg er bare 19 år, hvad skal lille mig gøre?

Undervejs i forestillingen udforskes normer, forestillinger, stereotyper og de unges rolle i familien. For hvordan jonglerer man i familiens modsatrettede krav om på én gang at være forbundet og fri? Ens og forskellige? Sammen og hver for sig? Og findes en Familien Norden overhovedet i de unges bevidsthed?

Stykket spiller fra den 23. – 25. oktober og anbefales fra 13 år og op. Læs mere og køb billetter her.

Tidligere artikelTeaterprojekt gør børn klogere
Næste artikelKLAR, PARAT, (SÆD)AFGANG! En højspændt komedie om forplantning