Fem nyskrevne forestillinger indtager Copenhagen Opera Festival

Foto: Falko Siwert

Når Copenhagen Opera Festival løber af stablen fra den 19.-27. august, er det med premierer på en lang række nykomponerede værker på programmet.

Fælles for de nye forestillinger er, at de kredser om nogle af tidens store problemstillinger; klima, forholdet mellem Grønland og Danmark, identitetskriser, køn og undertrykkelse af minoriteter.

Årets fem nye værker giver scenen til operaens rising stars og nye kreative kræfter. Opera er en kunstart i evig udvikling, og for os som festival er det både interessant og vigtigt at give plads og rum til nye talenter og udtryk”, siger Amy Lane, festivalchef og kunstnerisk leder af Copenhagen Opera Festival.

Foto: Malin Arnesson

LGBTQ+-ikons liv fortolket som opera

Forestillingen Alan Turing kredser også om emner som køn og undertrykkelse af seksuelle minoriteter, når den behandler matematikeren, pioneren og LGBTQ+-ikonet Alan Turings liv i en tragisk fortælling om kærlighed, smerte, hemmeligheder og videnskabelige nybrud.

Alan Turing blev forrige år uropført på Halland Opera & Vocal Festival, og nu får publikum i København altså chancen for at opleve det nyskabende værk. Forestillingen kombinerer opera, teater, computergenereret musik og teknologiske elementer og opføres på Sort/Hvid fra den 24.-25. august.

Sportsopera på Glostrup Stadion

På Glostrup Stadion kan publikum den 20.-21. august opleve en vild og energisk sportsopera, når det tyske kompagni NOVOFLOT indtager grønsværen med deres nye forestilling Die Oper #3 – Die Outtakes.

Musikken spænder lige fra ny kompositionsmusik til jazzrock i internationalt format med Johnny La Marama. Blandt de medvirkende er også den japanske danser Ich Go og nymusik-ikonet Rosemary Hardy sammen med et kæmpe brassband og et mylder af sportsudøvere i en 360 graders performance-iscenesættelse.

Det er en forestilling om operagenrens fraklip. I tusmørket på stadion går kompagniet 400 år tilbage – helt tilbage til Claudio Monteverdi – og giver nyt liv til nogle af de glemte og sprælske elementer.

Iskold kammeropera om menneskets udnyttelse og rovdrift

Jagten på hvalolie og stræben efter lys i forfrosne arier på isen. Det er nogle af elementerne i den nyskabende kammeropera Den Sidste Olie, som skabes specielt til Østerbro Skøjtehal, hvor den uropføres fra den 25.-27. august kl. 22.

Den Sidste Olie er skabt af den prisbelønnede komponist Niels Rønsholdt, som ud fra barokkens tonesprog danner et helt nyt og originalt værk, der spændes ud mellem olieindvindingens begyndelse og den destruktion, vi ser omridset af i dag. Handlingen tager udgangspunkt i 1700-tallets danske koloni- og oplysningstid og udfolder sig som en tragikomisk fortælling om rovdrift på territorier, naturressourcer og medmennesker.

Der er lagt op til en sansemættet oplevelse, når både publikum og operasangere er fanget i mørket på isen, mens kulden og musikken sniger sig ind.

Europæernes besættelse af lykke

Kolonisering er også et af temaerne i den nykomponerede Die A Happy Man. En opera om vores besættelse af lykke, skabt af den herboende brasilianske komponist og performancekunster Marcela Lucatelli.

Forestillingen tager udgangspunkt i en svimlende alternativ verdenshistorie, hvor Europa bliver koloniseret af en civilisation med oprindelse i Amazonas. Hovedpersonen er på jagt efter personlig udvikling i livet, men må som følge af koloniseringen sætte spørgsmålstegn ved det vestlige verdenssyn, han er rundet af. Er det overhovedet muligt at dø som et tilfreds menneske? DIE A HAPPY MAN kan opleves i VOLUME på Vesterbro den 26-27. august.

Reality-inspireret operakomedie i svimlende højder

Oplev en surrealistisk og dystopisk operakomedie, når syv bofæller flytter ind på Lisbon Floor i et falleret og hjemsøgt luksushøjhus. Blandt de nytilkomne er blandt andre queer-parret Alex og Alex, der skiftes til at bære deres kommende barn i en ekstern livmoder. Det nyskrevne lyriske værk udspiller sig i et dystert, reality-inspireret univers, hvor forestillingens tre akter undersøger kompleksiteten i menneskelige relationer, identitetskriser og naturens kræfter.

Operaen er skabt af den talentfulde komponist Matias Vestergård i samarbejde med forfatter og librettist Lea Marie Løppenthin og den britiske instruktør Natascha Metherell.

Lisbon Floor er initieret og produceret af Copenhagen Opera Festivals og har været tre år undervejs. Uropførelsen sker på Takkelloftet, hvor operaen kan opleves fra den 26-27. august.

Copenhagen Opera Festival finder sted fra den 19.-27. august. Læs mere om programmet her.

Previous articleReumert vinder indtager Den Ny Opera med Wagners SIEGFRIED
Next articleDen komiske sommersalon på Bellevue er tilbage