Foto: Lars Wahl

MISSILET spiller på Odsherred Teater fra torsdag den 18. august til lørdag den 10. september 2022.

I anledning af 40. årsdagen, genopsætter Odsherred Teater et stykke ny dansk dramatik, inspireret af et af de største begivenheder i Odsherreds historie – nemlig missilulykken i 1982.

I år er det 40 år siden at et harpoonmissil, ved et uheld, blev affyret fra Fregatten Peder Skram ud for Sjællands Oddes kyst og efter 34 km’s flyvning i lav højde, eksploderede i et sommerhusområde ved Lumsås.  

MISSILET er Odsherred Teaters store satsning i det nye teater. Der fortælles historien om den folkedomstol, der var med til at dømme en uskyldig mand for uheldet og om en ung fredsaktivist, der forsøger at råbe dem op.

Om forestillingen

Forestillingen tager udgangspunkt i en af de koldeste perioder af den kolde krig. Publikummet møder fredsaktivisten og søofficerdatteren Hannah, som ad skæbnens veje bliver rodet ind i sagen om den såkaldte Hovsa-Olsen og hans sørgerlige skæbne. Derudover møder vi Hannahs far, den højtplacerede søofficer, der skal håndtere sagen i offentligheden.

MISSILET er et drama med klare paralleller til i dag. Værket tager udgangspunkt i følelsen af svigt. Der tales om svigt i en højere sags tjeneste, svigt af den enkelte på bekostninger af ”noget større”, svigt af egne idealer og ikke mindst svigt af sandheden.

Forestillingen MISSILET er en fiktiv fortælling, der snor sig rundt om de virkelige begivenheder i 1982, da missilet ramte og i tiden efter.

En fejlagtig hændelse

Hændelsen, som den blev betegnet, fandt sted for 40 år siden, den 6. september 1982, da et 500 kg tungt harpoonmissil, ved en fejl blev affyret fra fregatten Peder Skram, der lå ud for Sjællands Oddes kyst. Heldigvis kom ingen mennesker noget til, og de materielle skader var til at overse. Til gengæld blev de menneskelige omkostninger for kaptajn H. G. Olsen, der var ombord den dag for at teste missilsystemet, næsten uoverskuelige.

Hvad der først blev betegnet som en menneskelig fejl, viste sig senere at være en ”svaghed i sikkerheden” på det amerikansk producerede våbensystem, der var installeret på Peder Skram. Men på trods af tre lokale journalisters ihærdige dækning af sagen, et arbejde der indbragte dem en Cavlingpris og næsten rensede kaptajnen, ville historien om Missilolsen og Hovsamissilet ikke slippe sit tag i offentligheden.

I forestillingen medvirker, udover fem skuespillere, en række lokale kræfter som kor og statister.

MISSILET spiller fra torsdag den 18. august 2022 kl. 19.30 og frem til lørdag den 10. september 2022 Odsherred Teater.

Du kan købe billetter samt få mere information om forestillingen ved at klikke her.

Tidligere artikelTeater Grob offentliggør sit nye navn
Næste artikelPRIDE: Forestillingen Mobbedreng sætter mobning i nyt perspektiv