Find meningen med menneskets eksistens efter overgreb i LEAS RUM

Leas Rum
Bådteatret forsøger at finde meningen med livet efter seksuelle overgreb i LEAS RUM. Foto: PR Foto.

Hvordan finder du meningen i det meningsløse? Hvordan navigerer du gennem mørket? Hvordan finder du vejen tilbage til livet? Det er spørgsmål, Bådteatret stiller, når de inviterer til urpremiere på forestillingen LEAS RUM den 4. oktober.

LEAS RUM er en mørk og barsk fortælling baseret på en virkelig historie. Her inviterer koreograf, manuskriptforfatter og iscenesætter Pernille Garde ind bag de lukkede døre til de ubegribelige og sårbare rum, som et barn efterlades i efter seksuelle overgreb.

Det er en fortælling om, hvad det gør ved et menneskes eksistens at opleve seksuelle overgreb som barn. Man er fuldstændig alene, truet til tavshed og farer vild i sit traume om skam, skyld og angst. LEAS RUM springer i tid og rum mellem barn og voksen og blander virkelige hændelser og erindringsglimt med drømme og mareridtsagtige billeder. Historien fortælles gennem dans, video og med nykomponeret musik af Mons Niklas Schak.

Et nuanceret indblik

Forestillingens form og æstetik er et direkte udtryk for en fragmenteret virkelighedsopfattelse, angst, mareridt og flashback, der fulgte i kølvandet på de seksuelle overgreb, som Lea oplevede. Det abnorme voksede sig stort og fyldte alt, og det normale blev ubetydeligt. Identiteten blev kastet ud på gyngende grund, som forestillingen skal give et nuanceret billede af:

”Dansens sprog og scenekunstens stærke virkemidler kan give et dybt og nuanceret indblik i de skader, seksuelle overgreb efterlader hos et menneske. Vi bruger kroppen til at give det smertefulde og uudsigelige et sprog og åbner op for dialog om tematikken. Som koreograf tror jeg på, at kroppens kraftfulde sprog kan berøre og transformere publikum og vise nye sider af vores eksistens, og at dans kan mange ting”, fortæller Pernille Garde.

LEAS RUM berører det tabuiserede emne pædofili, der foregår i det skjulte med enorme konsekvenser for ofrene, som mærkes for livet. Det er et emne, der med rette skaber angst, vrede og panik, og som kan være svært at håndtere og tale om. Det tabuiserede og kontroversielle, der omgærder tematikken, lader på sin vis også krænkeren i stikken, for hvem hjælper hvem?

Grænselandet mellem dans og teater

PERNILLE GARDE STAGE ART skaber forestillinger i grænselandet mellem dans og teater og fortæller historier med en fysisk sensibilitet, følelsesmæssig dybde og en særegen æstetik. Kompagniet arbejder med kompleksiteten ved den menneskelige eksistens og bringer opmærksomhed, lys og humor på alvorlige, mørke emner som tab, seksuelle overgreb og krig. I et detaljeret billedsprog inviteres publikum med ind i et fysisk og emotionelt univers med mange lag, nuancer og fortolkningsmuligheder.

LEAS RUM kan opleves på Bådteatret fra den 4. oktober til den 17. oktober.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her.

Previous articleSort/Hvid og Aarhus Teater forlænger succesfuldt samarbejde
Next articleKom til Danmarks største StorySlam på Teater Katapult