Folketeatret nægter at udskyde premieren på den stjernebesatte opsætning af Kaj Munks klassiker ORDET. I stedet for at vente og håbe på bedre tider, har teatret valgt at tage udfordringen op og gentænke formatet. Løsningen er en professionel tv-produktion af forestillingen, som streames gratis på Folketeatret.dk den 5. april mellem kl. 15.00 og 23.00. Billetter er gratis, og tilmelding kan ske på Folketeatret.dk.
En digital produktion af denne kaliber er ikke set før på Folketeatret, men for teaterchef Kasper Wilton er det vigtigt, at ORDET kommer ud og leve blandt publikum:
”Det har været en udfordring at tænke et teaterforløb ind i et TV-optagelsesforløb. Men tanken om aflysning har aldrig været en mulighed for mig. I disse coronatider, er det dobbelt vigtigt at vise, at vi lever og producerer. Vi er så heldige, at staten har valgt at investere i et teater som Folketeatret, og jeg synes, det er vores pligt at give et afkast til skatteyderne i form af en forhåbentlig god forestilling om et mirakel – til at afslutte påsken med.”
Dreyer-instruktør bag kameraet
Til at skabe streaming-produktionen har Folketeatret indhentet instruktør og filmfotograf Torben Skjødt Jensen, der har indgående kendskab til ORDET. I 1995 instruerede Torben Skjødt Jensen den prisvindende dokumentarfilm ”Carl Th. Dreyer – min metier” om filminstruktør Carl Th. Dreyer, der skabte filmindspilningen af ”Ordet” tilbage i 1955. Torben Skjødt Jensen kender derfor indgående til Dreyers univers, når forestillingen skal overføres fra de skrå brædder til skærmen.
Om forestillingen
Der kræver mod til at tro på det, som ikke kan forklares. Spørgsmålet om tro er noget, der for alvor kan sætte sind i kog. Man går næppe uberørt fra et møde med dette særsyn af et drama, hvor ‘alt er muligt for den, der tror’.
Gamle Borgen har hele sit liv kæmpet for at udbrede Grundtvigs milde og lyse kristensyn; ‘Menneske først, kristen så’. Men Borgens håb og tro sættes på prøve af hans tre sønner; Mikkel, som ikke ønsker at følge i sin fars fodspor, den teologistuderende Johannes, som tilsyneladende har mistet forstanden og tror, han er Jesus og Anders, som har forelsket sig i en datter af den indremissionske Peter Skrædder. Med troen som argument modsætter begge fædre sig de unges giftermål. Først da Borgens elskelige og renhjertede svigerdatter, Inger dør i barselsseng, rystes patriarkerne og lader religiøse modsætninger være så inderligt ligegyldige. Og miraklet sker.
Ved førsteopførelsen i 1932 blev ORDET en bragende publikumssucces og Dreyers filmatisering fra 1955 gik sin sejrsgang i de danske biografer. I 2006 kom ORDET på den danske kulturkanon med den begrundelse, at det var ‘et enestående stykke, dansk kultur, som repræsenterer et nybrud og samtidig formår at fortælle en almenmenneskelig historie, der rækker ud over den tid, hvor det blev skrevet’.
Billetterne er gratis, og tilmeldingen sker her!