Forestilling undersøger true crime fra nyt perspektiv

Foto: Per Morten Abrahamsen

Kom med ind i de mest afsides kroge af det menneskelige sind. Når efteråret rammer Danmark, og dagene bliver mørkere og kortere, har Teatergrad og Randers Teater premiere på den nye true crime-forestilling NÅR MØRKET FALDER PÅ. Fascinationen af mordgåder, kriminalstof og tv-krimier har aldrig været større. Danskerne sluger både de virkelige og fiktive gys som aldrig før, og pludselig bliver vi alle efterforskere af krimiens mysterier.

Med afsæt i virkelige hændelser

I NÅR MØRKET FALDER PÅ løfter Teatergrad blikket fra gerningsmand og offer, og stiller i stedet skarpt på alle dem, der måske ikke er direkte involverede, men alligevel har en plads i fortællingen. Forestillingen kredser om de psykologiske, sociale og samfundsmæssige mekanismer, der går forud for en forbrydelse, og som også er en del af efterspillet. Et efterspil, der ofte lægges frem for offentligheden. Med de seneste års true crime-bølge er alle nemlig blevet efterforskere, hvor vi dissekerer og undersøger forbrydelsens detaljer i frokostpausen med kollegaerne. Derfor bliver publikums tankevirksomhed også sat på arbejde i forestillingen.

”Med afsæt i to virkelige hændelser forsøger vi at reflektere over vores egen rolle i samfundet og vores fælles ansvar. Hvad gør vi, hvis vi selv ender i en situation, hvor vi kan gøre noget aktivt for at hjælpe nogle mennesker, der er ude på et sidespor? Når vi hører en grædende kvinde inde hos naboen og godt ved, at hun ikke græder af glæde. Går vi så ind og banker på? Eller lader vi stå til, fordi vi ikke vil risikere at være til besvær?”, spørger teaterleder for Teatergrad, Christine Worre Kann.

Reaktionsmønstre under lup

Forestillingen forsøger ikke at pege fingre eller give samfundet skylden. Derimod håber Teatergrad, at publikum vil gøre sig nogle overvejelser om, hvad ens egen reaktion ville være både som beskuer, men også som perifær aktør. De to udvalgte sager stiller blandt andet skarpt på forløbet op til et mord og spørger, hvad det er for nogle mekanismer i velfærdssamfundet, der måske har svigtet og hvorfor. En anden vinkel der behandles, er hvad der sker, når et helt lokalsamfund involveres og infiltreres, da en pige forsvinder på vej hjem fra skole. Hvad stiller man op med alt sin vrede, fortvivlelse og afmagt, og hvem vender man det imod?

”Vi elsker at fortælle historier om, hvad det vil sige at være menneske og den følelsesmæssige kompleksitet, der følger med det. Og vi skal også kunne beskæftige os med den virkelig mørke side af mennesket. Her undersøger vi, hvad det er for nogle tanker, følelser og reaktionsmønstre, der går i gang i mennesker, der på en eller anden måde er involveret i den ultimative forbrydelse”, siger teaterdirektør for Randers Teater, Peter Westphael.

Publikum skal ud af teatersalen

NÅR MØRKET FALDER PÅ tager afsæt i virkelige hændelser, er det også naturligt at publikum skal ud af teatersalens trygge mørke. I Randers bliver publikum inviteret indenfor i Østre Kapel på Østre Kirkegård. I København spiller forestillingen i første omgang i Hans Egedes Kirke og siden på Politimuseet, hvor publikum får en unik mulighed for at kombinere forestillingen med et indblik i historiske mordsager og opklaringsarbejde.

NÅR MØRKET FALDER PÅ spiller på Østre Kapel i Randers fra d. 7. november og i Hans Egedes Kirke i København fra 14. november. Læs mere og find billetter HER.

Previous articleBallet med Bamse for aller sidste gang
Next articleDR’s Tværs fylder 50 år og hyldes af Aveny-T i ny teaterforestilling