Forfatter Bjørn Rasmussens roman PYNT dramatiseres

Pynt
Fra dramatiseringen af Bjørn Rasmussens roman PYNT. Foto: Teater Fråds.

Romanen PYNT bliver nu dramatiseret af selv samme mand, der også er forfatter til romanen – den anmelderroste Aarhus dramatiker Bjørn Rasmussen.

Det er den uafhængige teatergruppe Teater Fråds, der i samarbejde med forfatteren selv er i gang med at omsætte romanens indhold til scenekunst.

PYNT skal opføres første gang på Teater Momentum i Odense den 24. marts.

Da Bjørn Rasmussen er en del af projektet har forfatteren også selv stået for bearbejdningen af teksten. Det bliver derfor Rasmussens første tekst på scenen siden 2008, hvor han dengang gjorde sig som uddannet dramatiker.

Fantasier, følelser, forestillinger og frygt

PYNT er et portræt af en ung kvinde, der lader sig indlægge på psykiatrisk afdeling på grund af en spiseforstyrrelse.

Herfra fortæller hun sin historie. Den kredser om hendes elskede bror, deres excentriske værge, forholdet til den mystiske Alfrida og ex-manden Hr. Johansen, samt gedigne problemer med at finde sig til rette i egen krop og identitet.

Den unge kvindes erindringer blandes sammen med hverdagen på afdelingen, desperation, fantasier, forestillinger, følelser og frygt.

Det hele skrevet sært stemningsfuldt i Bjørn Rasmussens prosa, der er intuitiv, barsk, øm og skånselsløs i behandling af den syges skamfølelse og selvafstraffelse.

Pynt
Fra dramatiseringen af Bjørn Rasmussens roman PYNT. Foto: Teater Fråds

Forfatter, lyriker og dramatiker Bjørn Rasmussen har i flere omgange samarbejdet med Teater Katapult gennem årene.

Første gang helt tilbage i 2004 som dramatiker på et af de første tre AudioMove-dramaer, “Myg Marcherer I Sødt Blod”.

Siden skrev han i 2016 manuskriptet til Katapults egenproduktion  “Happy Nation”.

Sicilia Gadborg Høegh blev nomineret til en Reumert for ‘Årets Kvindelige Hovedrolle’ for sin rolle i den forestilling.

Med gæstespillet PYNT af Teater Fråds kan man igen opleve en Bjørn Rasmussen-tekst på Katapults scene. Forestillingen iscenesættes af Simon Twisttmann, og på scenen står Josefine Hartvig.

”Det har været en meget spændende proces at omforme romanen til scenen og se Josefine gestalte Ragna Svendsen-karakteren under prøverne, siger Bjørn Rasmussen.

“Jeg arbejder meget kropsligt med sproget i Pynt, og det føles naturligt at se teksten udfolde sig i et fysisk nærvær, men jeg er også blevet glædeligt overrasket over, hvilke nuancer der kommer frem i skuespillet. Det er fine og stærke gaver, som jeg ikke lige havde set komme på papiret.”

Forestillingen PYNT kan opleves på Teater Momentum i Odense den 24. og 25. marts.

Forestillingen spiller også på Teater Katapult i  Aarhus den 15. og 16. april, og på Teaterøen under CPH Stage den 29.-30. maj.

Man kan læse mere om forestillingen og bestille billetter her

Previous articleRiddersalens Ragnhild Kaasgaard giver gode råd til de små
Next articlePeter Asmussens ‘Dans med mig’ udfoldes på ny