Forræder på Randers Teater. Foto: Martin Gundesen

Den 7. september kan opleve premieren på ForræderRanders Teater. Om at være dansk frivillig soldat under de tyske faner under 2. verdenskrig. Om at være en helt for at tage afsted og en forræder for at komme hjem.

Ny forestilling på Randers Teater fortæller en intens og menneskelig historie om at træffe valg og om at leve med konsekvenserne.

Om Forræder 

I en blanding af eventyrtrang, idealisme og rastløshed melder de to danske barndomsvenner Karl og Mikkel sig frivilligt under tyskernes faner og drager østpå til det, de tror, vil være en kortvarig udflugt fuld af storslåede sejre.

Men eventyret bliver til et mareridt. Krigens virkelighed og den russiske vinter rammer dem som en tordenhammer, og inden længe befinder de sig i en ekstrem og nådesløs overlevelseskamp, hvor døden konstant ånder dem i nakken. Det sætter deres venskab på en altafgørende prøve, der får fatale konsekvenser for dem begge.

Folkene bag

”Forræder” er instrueret af Kurt Bremerstent, der tidligere har lavet forestillinger om store historiske emner. Hans seneste forestilling ”Muren” havde Berlinmuren som omdrejningspunkt.

Denne gang har han sammen med dramatiker Andreas Dawe kastet sig over et komplekst og stadig følelsesladet emne fra danmarkshistorien – nemlig danskere, der meldte sig frivilligt til at kæmpe på tysk side under 2. Verdenskrig.

Og det er netop nuancerne, han gerne vil bringe frem. Han mener, teaterscenen er et godt sted at arbejde med nogle af de store emner, som måske kan blive lidt abstrakte og svært tilgængelige, hvis man kun møder dem i historiebøgerne.

”Tiden har vist, at historien er kompleks. Der er ikke ret meget, der er sort eller hvidt. Vi prøver her at bringe nogle emner og tematikker ned i et lille format og sætter mennesker bag ved, så man kan mærke det på en anden måde. Vi lærer nogle mennesker at kende, som tager nogle valg. Og så kan det godt være, at vi ikke synes, de træffer de rigtige valg, men vi bliver måske klogere på, hvad der kan ligge bag ved,” siger Kurt Bremerstent, der kan se en del paralleller til nutiden, hvor ekstremisme og radikalisering findes i mange former. Og netop derfor er det et vigtigt emne, mener han.

”Forræder”, der både henvender sig til unge og voksne, er skrevet af Andreas Dawe. Han har tidligere skrevet juleforestillingen ”Miraklet” for Randers Teater, og i 2019 modtog han en Reumert-pris som Årets Dramatiker for Hitler-monologen ”Vort mismods vinter”.

På scenen kan man opleve skuespillerne Matias Hedegård Andersen, Erik Viinberg og Caspar Juel Berg. Claus Helbo har skabt scenografien, og musik og lyddesign er af Claus Carlsen. Anders Kjems er lysdesigner, mens Marianne Meyer er skrædder.

Forræder kan ses på Randers Teater den 7. og 8. september kl. 19.30. 

Læs mere om forestillingen her

Tidligere artikelTeatret Fair Play præsenterer sæsonens første gæstespil: sTORT & Småt
Næste artikelKan et lægemiddel gøre dig forelsket?