Freja Larsen: “Eventyrteatret er en del af mig”

Nissen uden navn
Foto: Ole Mortensen

Havenissen Jul bliver på magisk vis bragt til live. Det starter en søgen på at finde ud af, hvad den er, og hvor den hører til. Men vigtigst af alt skal Jul lære at acceptere sig selv – et budskab som skuespiller Freja Larsen selv kender til.

I disse dage kan publikum opleve 24 børn og unge fra Eventyrteatrets Dramaskole på Glassalens scene i Tivoli, når årets juleforestilling NISSEN UDEN NAVN spiller for børn og andre juleglade sjæle.

I rollen som Jul ses den 16-årige skuespiller Freja Larsen, som jeg fangede få dage inden premieren til en  snak om Eventyrteatret og årets juleforestilling:

Vi har haft omkring en måned til forberedelserne. Vi startede i slutningen af oktober og premieren er allerede den 26. november, så det har været intenst. Men det er også virkelig hyggeligt, og så har jeg jo været i julestemning et godt stykke tid nu,” forklarer Freja med et smil i stemmen.

Nissen uden navn
Foto: Ole Mortensen

Stærke temaer unge kan identificere sig med

Selvom Freja har været en del af Eventyrteatret i 8 år, er det første gang, hun har en hovedrolle i en af forestillingerne. Udover den ekstra tid på scenen og de mange sange, Freja skal kunne udenad, så har rollen som Jul været ekstra krævende for hende, fordi det hverken er en hun eller han. I stedet beskriver Freja rollen som et symbol. Og det har hun aldrig prøvet at spille før:

Det har hjulpet meget af mit karakterarbejde, at jeg kan se mig selv i de ting, som Jul gennemgår. Det er selvfølgelig noget andet at skulle spille et symbol fremfor et reelt menneske, men da jeg begyndte at slappe af i rollen og lærte den at kende, så har det hjulpet en del, forklarer Freja og fortsætter:

Karakterarbejdet har også hjulpet mig som person helt vildt meget. Jeg har haft Jul i bagtankerne, så jeg kan minde mig selv om, at det er okay, hvis man ikke lige kan finde ud af, hvor man hører til. Man er her altid af en grund, og det skal nok løse sig. Man har altid et sted, hvor man kan være, og folk skal nok se en, som den man er.

Det er nogle stærke temaer, som stort set alle børn og unge kan identificere sig med. Derfor har snakken om identitet og fællesskab også har været et stort samtaleemne på hele holdet under forberedelserne til NISSEN UDEN NAVN. Det har skabt en form for stolthed på produktionen, når de kan være med til at sprede det stærke budskab i børnehøjde med årets juleforestilling.

Nissen uden navn
Foto: Ole Mortensen

Eventyrlige oplevelser for store og små

Allerede som 7-årig faldt Freja Larsen helt tilfældigt over en video af en af Eventyrteatrets ældre forestillinger. Hun blev så betaget og forelsket, at hun så videoen igen og igen i en sådan grad, at hun stadig kan alle sangene og replikkerne den dag i dag. Det fik hende til at søge ind på dramaskolen det efterfølgende år, hvor hun har været tilknyttet lige siden:

Jeg føler Eventyrteatret er en del af mig, fordi jeg har været der siden, jeg var helt lille. Alle har en respekt for hinanden på Eventyrteatret, uanset om man er 20 år eller 9 år gammel, fortæller Freja, mens hun uddyber, at hun “har været med i andre teaterproduktioner, hvor det har været meget børn kontra voksen, men på Eventyrteatret har vi alle sammen et stort fællesskab. Det er mine tætteste venner.”

Eventyrteatret blev grundlagt i 1991 med visionen om at skabe et sted, hvor børn og unge kan udvikle deres talent inden for sang, dans og skuespil, så de kan skabe eventyrlige oplevelser for store og små. I dag undervises 300 talentfulde børn og unge på dramaskolen i Søborg, hvor børnene er lige fra 7 år til 20 år gamle. Undervisningen udvikler dem både fagligt og personligt, hvilket Freja sagtens kan genkende:

Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle have lavet i de sidste 8 år, hvis ikke jeg havde været en del af Eventyrteatret. Det har virkelig været med til at forme og udvikle mig i flere situationer. Eksempelvis er jeg meget mindre nervøs, når jeg skal præsentere noget i skolen.

Vi er på samme hold

Hvert efterår er der optagelsesprøve til Dramaskolen, hvor alle børn og unge med interesse inden for dans, drama og musik er velkomne til at søge ind. På Eventyrteatrets egen hjemmeside skriver de selv, at ”vi er på samme hold” – med det menes, at de er interesserede i, at du selvfølgelig klarer dig godt, så du kan få glæde og udbytte af skolen. Mange kan godt blive spændte og lidt nervøse, hvis det er den første audition. Derfor afrundes min samtale med Freja, da jeg spørger hende, om hun har et godt råd til andre børn og unge, der har lyst til at søge ind på Eventyrteatrets Dramaskole:

Man skal bare være sig selv og turde vise det, man brænder for. Når man bliver ældre, kan ting godt virke pinlige – den periode har jeg også haft, hvor det har været pinligt at skulle lave noget på scenen. Men det er teater, så bare giv dig selv lov til udfoldelse og vis, hvad du kan. Vær dig selv og træk vejret, så skal det nok gå. Ligesom budskabet i NISSEN UDEN NAVN, skal du hvile dig i den du er, afslutter Freja.

Du kan læse mere om NISSEN UDEN NAVN og Eventyrteatret på deres hjemmeside: https://www.eventyrteatret.dk/

Previous articleForestillingen SEX skaber ny grobund for intimitet og grænser
Next articleNy kunstnerisk ledelse på Momentum