George Orwells udødelige fremtidsroman opdateres med teaterforestillingen 2084

Foto: Konrad Schaller

Med et eksperimenterende teaterformat præsenterer Det Dramatiske Udgangspunkt og Teater Katapult forestillingen 2084, som er et dystopisk, multimedialt teatershow efter George Orwells kultklassiker 1984. Stykket er en gendigtning af den populære roman og sætter scenen 100 år frem i tiden med mareridtsstemning og klimakrise. 2084 har danmarkspremiere den 29. september på Teater Katapult i Aarhus og tager derefter rundt i landet til både Mungo Park i Allerød, Vejle Teater, Limfjordsteateret i Thisted og Gjethuset i Frederiksværk.

Fake news, populisme og autoritære stater har fået vores demokrati til at slå revner og har skabt fornyet opmærksomhed om George Orwells roman 1984. I Det Dramatiske Udgangspunkt og Teater Katapults nye forestilling 2084 rejser vi 100 år længere frem i tiden til en dystopisk fremtidsvision. ’Big Brother’ er blevet til ’Big Mother’, der hersker over en verden i undtagelsestilstand: Klimakrisen har sat menneskeheden på ekstremets rand.

Opsætningen gør brug af en række forskellige medier – heriblandt hologrammer som et slags propagandakneb, præ-optagede filmklip og liveoptagelser – for at underbygge følelsen af at være en del af fremtiden. 2084 er et skræmmebillede på, hvor galt det hele kan gå.

Producer og skuespiller Jonas Littauer fortæller: ”Når presset på vores klode bliver for stort, så dur det ikke at blive ved med at lave politiske lappeløsninger. I vores opsætning 2084 står det så galt til, at alt bliver ekstremt – det gælder også styreformen. Er demokrati det bedste, når det er selve menneskets overlevelse, der er på spil? Det håber vi på at kunne skabe en god debat om med netop denne forestilling.”

Handlingen

Superstaten Europia beherskes af en diktatorisk inderkreds anført af den forførende, virtuelle leder Big Mother. Et højteknologisk samfund, som bygger på angst, had og totalovervågning. Vincent Storm arbejder i Ministeriet for Sandhed med at omdigte historien efter ordre. Hans længsel efter frihed vokser, og han indleder et illegalt kærlighedsforhold til Julia. Men Big Mother ser alt, og det uundgåelige sker.

Om holdet

2084 er skabt af dramatiker Eva Littauer som en gendigtning af George Orwells fremtidsroman. Forestillingen instrueres af den polsk-tyske instruktør Krzysztof Minkowski, som fik ideen til forestillingen sammen med leder af Det Dramatiske Udgangspunkt, Jonas Littauer.

Til at bringe den dystopiske fremtidsvision til live på scenen har man allieret sig med den tyske scenograf og kostumier Konrad Schaller og lysdesigner Lars Egegaard Sørensen, som er en af landets førende inden for hologrammer, videoprojektioner og lysdesign. Musiker Simon Littauer skaber det elektroniske soundtrack, der skal sende tankerne mod 2084.

På scenen kan man opleve Jonas Littauer sammen med blandt andre Malte Frid-Nielsen og Marius Bjerre Hansen, som tidligere har spillet sammen i Det Dramatiske Udgangspunkts forestilling The Cocka Hola Company, der havde premiere i 2017.

Forestillingen produceres af Det Dramatiske Udgangspunkt i en co-produktion med Teater Katapult.

Spilleperiode

Danmarkspremiere: 29. september 2021 på Teater Katapult, Godsbanen, Aarhus
Spilleperiode: 29. september – 7. oktober 2021
Billetter: https://katapult.dk/kalender/2021-2022/2084/

Hovedstadspremiere: 9. oktober 2021 på Mungo Park i Allerød
Spilleperiode: 9. oktober – 16. oktober 2021
Billetter: https://www.mungopark.dk/forestilling/2084-gaestespil/

Danmarksturné: 2. – 8. november 2021
Byer: Vejle (Vejle Teater), Thisted (Limfjordsteatret), Frederiksværk (Gjethuset)

Billetter

Vejle Teater: https://vejletf.billetten.dk/index/eventdetails/eventno/93561

Gjethuset: https://gjethuset.dk/program/2084/

Limfjordsteatret: http://www.limfjordsteatret.dk/

Derudover er der planlagt en danmarksturné i sæsonen 2022/23 samt internationale gæstespil.

Previous articleArbejdersangbogen er hovedpersonen i Møllens næste forestilling
Next articlePublikum strømmede i teatret denne sommer