Svalegangen
Teatret Svalegangen er klar til at pakke deres teaterprogram ud til oktober. Foto: Svalegangen pr.

Det bliver en dramatisk, men også eftertænksom begyndelse, når Teatret Svalegangen i Aarhus åbner deres nye sæson 2020/21.

Sæsonen er netop blevet offentliggjort. Det byder på 16 gæsteproduktioner, en række Off The Record arrangementer og ikke mindst fire egenproduktioner – den første med fokus på historiens største aarhusianske massemorder, Kaj Henning Bothildsen Nielsen. Han udførte sine blodige handlinger i Gestapos tjeneste under 2. Verdenskrig.

Tæt på en massemorder

Forestillingen EN PLADS I SOLEN, der kommer op sidst i oktober, går tæt på den aarhusianske massemorder Kaj Henning Bothildsen Nielsen. Han stod bag 57 drab, 9 drabsforsøg og 116 sabotagehandlinger for Gestapo – herunder aktionen i Guldsmedegade, som natten til den 22. feb. 1945, udløste den største brand, Aarhus har kendt. Det er en fri dramatisering af historien om Kaj af Julie Maj Jakobsen, som sætter radikalisering i et nyt lys.

Stykket er inspireret af Jens Kaiser og Søren Tange Rasmussens dokumentariske bog ”Den aarhusianske massemorder”. Forestillingen  er blevet til i et særligt samarbejde med Besættelsesmuseet ved Den Gamle By.

Det er en fortælling om at lede efter mening i en meningsløs tid, og om at finde den i nazismen, hvor man tilsyneladende havde fundet opskriften på fremgang og stabilitet. Og så er det et indre drama om at tro meget på en sag, at troen til sidst forvandler et menneske til en massemorder.

”Var krigen faldet modsat ud, var historien om Bothildsen ganske givet blevet en anden”, siger dramatikeren Julie Maj Jakobsen.

“I dag er det let at få øje på den sort/hvide fortælling om Bothildsens forbrydelser, men ved at trænge ind i hans selvforståelse, tror jeg, det bliver muligt at fortælle en langt mere nuanceret og almenmenneskelig historie om at være et menneske i en desperat tid.”, siger Julie Maj Jakobsen.

Komisk cancer-monolog

I begyndelsen af januar 2021 genopsætter Svalegangen monologen EN LILLE SMULE UBEHAG.

Her spiller skuespilleren Holger Østergaard den 55-årige professor Frank Fjordby. Han der får konstateret den hyppigste cancerform blandt mænd: prostatakræft.

Østergaard zapper ind i de følelsestilstande og karakterer, som Frank møder på sin vej, da han med et bliver patientliggjort. Fra drænende bivirkninger, angstprovokerende venteværelser, til intime samtaler med læger, familien, døden og såmænd også Franks sammenbidte ringmuskel, der ikke vil åbne sig for videnskaben.

Cancer-monologen drager på DK-turne fra feb. 2021 i samarbejde med landsforeningen for prostatakræft Propa.

Hvem bliver Danmarks nye statsminister

Vil man være live-publikum, når Danmarks næste statsministervalg sendes direkte fra Teatret Svalegangen? VALGAFTEN er en stærk komedie om et kommende statsministervalg, der er forvandlet til et hårdtpumpet reality-show. Det unge dramatikertalent Niclas Ashkan Johansen og seks skuespillere rører sidst i jan. en hæsblæsende TV-cocktail sammen, hvor der er skruet helt op for underholdsværdien og helt ned for troværdigheden.

Publikums sms-stemme afgør forestillingens handling, når skellet mellem politik og underholdning opløses i jagten på Danmarks nye statsminister.

”Jeg glæder mig til at opleve, at publikum spiller publikum! Forestillingens forløb bestemmes på stedet og slutningen er 100 procent afhængig af, hvilken kandidat publikum stemmer på, siger skuespilleren Bolette Engstrøm Bjerre.

“Som skuespiller kommer det til at kræve et kæmpe forarbejde, en god portion is i maven og frem for alt et kæmpestort tilstedevær. Det kommer til at sitre. Det bliver fedt.”

Elevatorsatire om penge og magt

Til rækken af egenproduktioner har den internationalt anerkendte dramatiker Nis-Momme Stockmann skrevet ONDSKABENS ANSIGT direkte til teatrets to komiske talenter Anders Brink Madsen og Holger Østergaard.

Det er stærk satire, der handler om to medarbejdere i et internationalt våbenfirma  på vej til et hastemøde på 85. etage. De skal medbringe nogle hemmelige dokumenter, da firmaet angiveligt befinder sig i en krise, men pludselig går elevatoren i stå.

ONDSKABENS ANSIGT er en unik komedie om penge og magt. Om årsregnskaber, performance optimering, en kongepuddel til 4000 euro og om at sidde fast i pengenes spil mellem 24. og 25. etage.

Instruktør Per Smedegaard forklarer: ”Den her forestilling er bidende aktuel oven på Panama-papirerne eller udbyttesagen, men den handler ikke om de gode mod de onde. Det er så let at sige, at kapitalismen bor i onde mænd i jakkesæt, men den er overalt. Vi kan ikke halshugge kapitalismen, for den har ikke ét hoved. Alle deltager i den, og den bor også i mig på godt og ondt. Det paradoks sætter Nis-Momme tænderne i på særdeles komisk vis, og jeg er stolt over, at han vil arbejde med os igen.”

Man kan se hele Svalegangens program, og bestille billetter til den ny sæson her.