Giv slip til pulserende rytmer og technodans i Koncertkirken

Softcore - A Hardcore Encounter I Koncertkirken på Nørrebro. Foto: Pierre Tournay

Den 27. og 28. november er Dansehallerne aktuelle i Koncertkirken på Nørrebro med soloforestillingen Softcore – A Hardcore Encounter. Det er en poetisk dansefortælling, en antropologisk bevægelsesundersøgelse og et ritual dedikeret til hardcore techno.

I danseforestillingen kan man opleve den belgiske danser Lisa Vereertbrugghen overgive sig til pulserende og insisterende rytmer, mens hun på nuanceret vis folder den hardcore techno dansestil Gabber og vækker både technodanseren i sig selv og i publikum.

Om den elektroniske musik- og dansestil Gabber

Lisa Vereertbrugghen har siden 2014 dykket antropologisk analyserende ned i den hardcore techno dansestil Gabber og er blevet fortrolig med stilarten og har gjort den til sin egen. I Softcore – A Hardcore Encounter vil hun med alvor og engagement folde genren ud for publikum.

Gabber er en elektronisk musik- og dansestil, en sub-genre til hardcore techno med et tempo på 150 til 220 slag per minut. Stilen var særlig markant i 90´ernes klubkultur med skaldede hoveder, bomber jackets og Nike Air Max.
For at træde ind i det hardcore univers og tillære sig de stakatoagtige bevægelser har Lisa Vereertbrugghen måtte aflære kroppen alt det, den kender fra ballet og moderne dans. De insisterende beats guider, og man kan ikke bevæge sig målrettet, men må overgive sig til musikken og sanseligheden. Når man danser så hurtigt, skal man turde miste kontrollen, give slip og give plads til det vilde, der bor i os alle.
I forestillingen er dansen måske hardcore, men Lisas kerne og krop er blød og interagerer med lyden og transformerer sig løbende under dansen.

Plateauer af intensitet og fortælling 

Undervejs i forestillingen får den rå bas luften til at vibrere, og Lisa fortæller, at hun mærker ”pulsen i rygsøjlen” – og derfra bliver hendes bevægelser mere aggressive og den mentale koordination bliver dybere ligesom ekstasen.
Forestillingen arbejder med ”plateauer af intensitet” fremfor ét højdepunkt. Lisa skifter mellem stilhed og støj, mellem acceleration og rolig opbremsning, og den hardcore dansestil forenes på forunderligvis med den softcore, bløde krop. Lisa danser, taler, hviler, føler, absorberer, danser, danser, danser og forbliver hardcore.

Værket er også en poetisk fortællende dans, og Lisas ord er ligeså påvirket af sammensmeltningen af det hårde og det bløde, når hun nærmest drøvtygger på ord, som var det et mantra. Fortællingen om hvordan dansen “fungerer” har karakter af rap til bevægelse af musik.
Tro mod hardcoredansens ånd, hvor alle er tæt på hinanden, danser Lisa rundt mellem publikum, der er placeret siddende på gulvet.

Om Lisa Vereertbrugghen

Lisa Vereertbrugghen er født i 1986 i Belgien og har studeret kulturel historie i Leuven, dans i Berlin og koreografi ved School for New Dance Development i Amsterdam. Hun har nu base i Bruxelles, hvor hun skaber forestillinger, installationer og publikationer indenfor det koreografiske felt. Hendes arbejde er i grænselandet mellem visuel kunst og koreografi.
I den årrække Lisa Vereertbrugghen har fordybet sig i den hardcore techno dansestil Gabber, har hun løbende skabt forestillinger og installationer herom.

Softcore – A Hardcore Encounter kan opleves den 27. og 28. november i Koncertkirken på Nørrebro.

Læs mere om forestillingen og køb billet her.

Softcore – A Hardcore Encounter. Foto: Pierre Tournay.
Previous articleKøbenhavns byrum fyldes med sang og musik med julemusicalen SANTA SINGS
Next articleGrow inviterer til readingfestival på Teater Grob