GOOGLEREN: en forestilling om internettets skraldemænd

Foto: Åsmund Sollihøgda 

Med forestillingen GOOGLEREN zoomer Det Kongelige Teater og Husets Teater ind på internettets skraldemænd, som hver dag arbejder for, at vi ikke oplever stødende materiale på internettet. Forestillingen spiller fra den 25. oktober til 23. november.

Behind the screen

Forestil dig at være ansat som indholds-moderator på internettet. Hver eneste dag at skulle gennemse videoer af halshugninger, børneporno og tortur – helst uden at tage arbejdet med hjem. Mads arbejder hos en af Googles underleverandører. Hver dag møder han ind for at fjerne det indhold, vi andre ikke må se. Han har et kompliceret regelsæt at forholde sig til og kun ganske få sekunder til hvert billede eller video.

Med skuespiller Mads Rømer Brolin-Tani i front zoomer Det Kongelige Teater og Husets Teater ind på internettets skraldemænd. Over hele verden arbejder de i det skjulte for at sikre, at vi ikke oplever stødende materiale på nettet. Forestillingen kortlægger det hårde, endeløse og repetitive arbejde bag techgiganternes pæne facade. Et arbejde som kræver total følelsesmæssig frakobling. Men hvad sker der egentligt med et menneske, der dagligt skal rumme hele verdens ondskab?

Internettet glemmer aldrig

Efter at have arbejdet med internettets mørke sider i knap et år, har Mads sat sig for at lære andre at passe på sig selv. Han har fået lov til at holde et foredrag om sikkerhed på nettet, og det er her, vi møder ham. Mads ved virkelig, hvad han taler om og formår et langt stykke hen ad vejen at holde facaden, men langsomt begynder mørket at krybe frem. Verden er blevet et forkrøblet og truende sted, og Mads kan ikke længere forholde sig til rigtigt og forkert. Internettet glemmer aldrig – og det gør en indholdsmoderator heller ikke.

Hvem har ansvaret for ondskaben?

”Over hele verden arbejder ’internettets skraldemænd’ i det skjulte for at sikre sig, at vi som brugere ikke oplever stødende materiale, når vi bevæger os rundt på de online platforme. Der bliver hver dag uploadet millioner af videoer og billeder, og selvom det er fristende at tro, at det kun er en hård og afstumpet kerne, der filmer og deler voldsepisoder og andre menneskers ulykke, er faktum et helt andet. Vi klikker, vi deler og vi hærdes – alt imens vores behov for underholdning bliver mere og mere ekstremt, og grænserne udviskes mellem rigtigt og forkert. Med forestillingen stiller vi spørgsmålene: Hvem har ansvaret for ondskaben på internettet? Dem der ejer platformen? Dem der uploader materialet? Dem der videresender det? Og hvem har i sidste ende ansvaret for at gribe det menneske, der fortæres af ondskaben?” Fortæller instruktør Petrea Søe og dramatiker Julie Glargaard

GOOGLEREN er det seneste stykke af dramatiker Julie Petrine Glargaard og udviklet på Det Kongelige Teater. Julie Petrine Glargaard er en unik stemme inden for den danske dramatik. Hun har bl.a. været husdramatiker på Aarhus Teater og modtaget Danske Dramatikeres Talentpris (2015) samt Statens Kunstfonds præmiering af årets bedste scenekunst (2018).

Læs hvor og hvornår GOOGLEREN spiller

Previous articleAnerkendt dansk kompagni rykker ind hos DYNAMO og skaber en helt ny forestilling
Next articleScenekunsteksplosion på FERAL FESTIVAL