Her er modtagerne af Lauritzen-prisen 2019

Lauritzen-prisen 2019
Preben Kristensen og Maria Rossing modtog i går hovedpriserne ved Lauritzen-prisen 2019. Foto: Lauritzen Fonden.

I går eftermiddags søndag den 15. september blev Lauritzen-prisen, Danmarks ældste skuespilpris, uddelt på Folketeatret i København. Her blev nogle af Danmarks dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik hædret og hyldet.

Hovedpriserne gik til Maria Rossing og Preben Kristensen

De to hovedpriser gik i år til Maria Rossing og Preben Kristensen. Udover hæderen modtog de to skuespillere et beløb på 250.000 kr. samt 50.000 kr. til at støtte en selvvalgt social mærkesag. Maria Rossing valgte at støtte Røde Kors, og Preben Kristensen valgte Redbarnet. Begge organisationer er valgt på baggrund af arbejdet med og hjælpen til flygtningebørn i Danmark.

Tidligere prismodtager af Lauritzen-prisen, Tammi Øst, var der til at fremsige priskomitéens begrundelse for valget af Maria Rossing som årets kvindelige skuespiller. Tammi udtrykte det således: ”Maria Rossing modtager Lauritzen-prisen 2019 for sin konsekvente åbenhed over for teksternes righoldige verdener, sin evne til at lade sig berige af dem og omskabe sin egen indre proces til ekspressiv og stærkt nærværende skuespilkunst på scenen og på film/TV.”

Til at fremføre priskomitéens valg af Preben Kristensen som årets mandlige skuespiller var tidligere prismodtager Ghita Nørby inviteret på scenen. På vegne af komitéen gav Ghita Preben Kristensen disse ord med på vejen: ”Preben Kristensens naturlighed for det lette, elegante og humoristiske kunne have sat ham i bås som skuespiller, men talentet rakte meget videre. Det har han bevist gennem mere end 40 år, hvor han har beriget dansk teater, TV og film med sine mange og nuancerede roller.”

Udover de to hovedpriser uddelte Lauritzen Fonden også seks andre priser.

Wauw-pris til Maria Rich

Lauritzen Fondens Wauw-pris på 30.000 kr. gik i år til skuespiller Maria Rich for hendes fremragende præstation som hovedrollen i TV-serien Bedrag på DR. Priskomitéens motivation for at vælge Maria Rich lød bl.a. således: ”Maria Rich overraskede et stort primetimepublikum ved sin rigt facetterede figur, hun greb muligheden ”Bedrag” gav hende så fremragende, at en hel nation sagde ”wauw”.

Sort Samvittighed løb med årets Visionspris

Det kvindelige kunstnerkollektiv Sort Samvittighed modtog i år Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. Sort Samvittighed blev rost således af priskomitéen: ”I knæstrømper og med løbende mascara indtog de syngende dansk teaters islandskab. De medbragte poesi og parykker, fjer og flæser, blomster i barske buketter. Deres fandenivoldskhed smitter, humoren er dybt rørende. Det er visionært og vidunderligt.”

Børne- & Ungepris til Kim Fupz Aakeson

Lauritzen Fondens Børne- & Ungepris på 50.000 kr. modtog dramatiker og forfatter Kim Fupz Aakeson. Fupz Aakeson blev rost for hans formåen til at se verden i børnehøjde og beskrive både eventyret i hverdagen og hverdagen i eventyret, så alle føler sig set og genkendt, uanset alder og socialgruppe. 

Scenograf Maja Ravn modtog årets Backstage-pris

Årets Backstages-pris på 50.000 kr. gik i år til scenograf Maja Ravn. Priskomitéen lagde særligt vægt på hendes evne til at udfordre skuespillerne og gøre instruktørerne bedre i hendes selskab og sceniske landskaber.

Årets to Believe in You-priser gik til Alba August og Nicolai Jørgensen

Lauritzen Fonden uddelte to Believe in You-priser på 25.000 kr. til to af Danmarks nye talenter, der stormer frem på film, tv og teater.

Alba August modtog prisen som årets kvindelige talent. Priskomitéen begrundede deres valg af Alba således: ”Det sker ikke sjældent, at unge skuespillere brænder igennem med en helt særlig glød. Det gør Alba August også i dén grad i filmen ”Unge Astrid”, men det mest imponerende er den helt usædvanlige selvfølgelige modenhed, med hvilken hun har løst opgaven.”

Nicolai Jørgensen var årets mandlige modtager af Lauritzen Fondens Believe in You-pris og om Nicolai Jørgensen sagde priskomitéen: ”Nicolai Jørgensen er et talent, som ikke er til at holde nede eller banke på plads. Lydhør og loyal, arbejdsglad og velforberedt. Altid med integritet, hvad enten han spiller Fnuggie i DR3´s Doggystyle, synger 60’er-slagere i Radio Mercur på TV2, eller er H.C. Andersens nattergal på Grønnegårds Teatret.”

Alle prismodtagerne samlet ved Lauritzen-prisen 2019. Foto: Lauritzen Fonden.

Om Lauritzen-prisen

Lauritzen-prisen er en pris, der går på tværs af scenekunsten, film og tv-dramatik. Prisen har markeret sig som én af de absolut største skuespilpriser i Danmark og består af 250.000 skattefri kroner, der årligt gives til en mandlig og en kvindelig skuespiller. 

Prismodtagerne udvælges af en priskomité bestående af Jens Ditlev Lauritzen, Geir Sveaass, Piv Bernth, Kim Skotte, Me Lund, Vinca Wiedemann, Jan Lauritzen, Kirsten Dahl og Kasper Wilton. 

Lauritzen-prisen blev oprindeligt indstiftet som Henkel-prisen i 1965, men siden 1993 er den gået under navnet Lauritzen-prisen. Den markeres ved et årligt prisarrangement. Tidligere modtagere af Henkel-prisen og Lauritzen-prisen tæller prominente navne som Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Ole Thestrup, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen, Trine Dyrholm, Søren Sætter-Lassen, Sofie Gråbøl, Kirsten Lehfeldt, Bodil Udsen, Ghita Nørby og ikke mindst Bodil Kjer, som var den allerførste modtager af Henkel-prisen i 1965.

Lauritzen-prisen er skænket af Lauritzen Fonden – en erhvervsdrivende fond. I dag arbejder Fonden målrettet med tiltag, der har til formål at understøtte udsatte børn og unges muligheder for at blive aktive og inkluderede samfundsborgere i Danmark. 

Previous articleSuccesfulde forestillinger i Fredericia og København forlænger spilleperiode
Next articleKom i julestemning, når Morskabs-Theatret genopfører Jul på Slottet