Her er modtagerne af Lauritzen-prisen 2022

Fra venstre: Mathias Bøgelund, Freja Sandberg Klint, Simon Kongsted, Mathilde Arcel Fock // Foto: Carsten Lundager

Danmarks ældste og største skuespilpris, Lauritzen-prisen, er netop blevet uddelt, hvor Lauritzen Fonden hyldede Danmarks største og dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik. Dette foregik på Folketeatret i København, hvor der blev uddelt priser for i alt 850.000 kr. Udover hæderen og 250.000 kr. modtog de to Lauritzen-prismodtagere også hver 50.000 kr. til støtte til en selvvalgt social mærkesag.

Om Lauritzen-prisen

Lauritzen-prisen er en pris, der går på tværs af scenekunsten, film og tv-dramatik og er skænket af Lauritzen Fonden. Den tildeles hvert år en mandlig og en kvindelig skuespiller, der har markeret sig med unikke skuespillerpræstationer på en dansk scene, på TV eller i film. Prisen har markeret sig som én af de absolut største skuespilpriser i Danmark og de to modtagere tildeles hver 250.000 skattefri kroner.

Ved den seneste prisuddeling gik Lauritzen-prisen til Anette Støvelbæk og Mikkel Boe Følsgaard. Andre tidligere modtagere af Henkel-prisen og Lauritzen-prisen tæller blandt andre prominente navne som Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt, Søren Malling, Sidse Babett Knudsen, Paprika Steen, Lisbeth Dahl og Sofie Gråbøl.

Kulturen i fokus med et socialt aftryk 

Udover at støtte kulturen og skuespilkunsten arbejder Lauritzen Fonden også for at understøtte børn og unges trivsel og dannelse. Dette gøres gennem samarbejde, partnerskaber og støtte til sociale og almennyttige indsatser og projekter, der kan gøre en forskel i børn og unges liv og øge den sociale mobilitet.

Derfor har Lauritzen Fonden igen i år sat fokus på tre sociale projekter under prisarrangementet. I år drejede det sig om Energi til hinanden, der er et samarbejde mellem Esbjerg kommune, Socialt Udviklingscenter (SUS) og Den Sociale Kapitalfond som skal bringe ny energi til unge i udsatte positioner. Aspiranterneder er en unik beskæftigelsesindsats, hvor et samarbejde mellem forskning, lokale kulturinstitutioner, private aktører og Helsingør Kommune skal bidrage til at nytænke beskæftigelsesindsatsen overfor kommunens udsatte unge. Endelig blev der også sat fokus på Ungdomsøens Giv-Et-År-koncept, som går ud på at understøtte unges samfundsengagement og udforske nye former for frivillighed.

Og prisen går til …

Lauritzen-prisen gik i år til Signe Egholm og Esben Smed.

Signe Egholm valgte at give sin støtte til Red Barnets indsamling til Børn i Krig og Katastrofer og begrundede det med:

Alle krige er ulykkelige. Og det er børnene der betaler den største pris. Hver eneste gang. Derfor har jeg valgt at støtte Red Barnets indsamling til Børn i Krig og Katastrofer. For at hjælpe de børn der vokser op i en krig og give dem en lille del af alt det, vi tager for givet.

Den mandlige prismodtager Esben Smeds valg faldt på Psykiatrifonden, på baggrund af:

Psykiatrifonden gør et utrolig vigtigt stykke arbejde på et område, der alt for længe er blevet overset og underprioriteret. Især børn og unge, der lever i psykisk mistrivsel, skal have den fornødne hjælp. Jeg håber inderligt, at det ambitiøse oplæg til den nye 10 års plan for psykiatrien bliver taget dybt alvorligt, finansieret og sat i værk.

De to modtagere af Lauritzen-prisen blev i aftes hyldet med rosende ord og klapsalver på scenen, og blev begge taget imod af to tidligere prismodtagere. Til at overrække prisen og fremføre priskomitéens begrundelse for valget af Signe Egholm, var Jannie Faurschou inviteret på scenen. Priskomitéen udtrykte således om begrundelsen: 

Signe Egholm Olsen kan når som helst åbne for utilpassede, ofte dunkle erfaringer, som ligger under den civiliserede overflade. På den måde renser hun fernissen af de klassiske roller, så de fremstår med friske åretegninger. Og hun giver de nye karakterer tyngde.

Den anden prismodtager, Esben Smed, der modtog Lauritzen-prisen som årets mandlige skuespiller, fik fremført priskomitéens begrundelse af Søren Malling:

Esben Smed drysser generøst med stjernestøvet, så når han slår sig løs, kommer alt omkring ham til live på smukkeste vis.

Fem priser til otte modtagere

Udover hovedpriserne uddelte Lauritzen Fonden også fem andre priser til otte modtagere.

Et kunstnerisk og visionært talent

Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. gives til en organisation, enkeltperson eller gruppe, som har haft modet til at turde satse, sprænge rammer og have en stærk kunstnerisk vision. I år gik denne til instruktør Jonas Poher Rasmussen.

Pejlemærke for den kommende generation af kulturforbrugere

Modtager af Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris på 50.000 kr. er komiker og skuespiller Anders Matthesen.

Wauw for en generøs præstation

Lauritzen Fondens Wauw-pris på 50.000 kr. gives til en skuespiller, som giver en overraskende præstation. I år modtog skuespiller Ragnhild Kaasgaard Wauw-prisen.

Et menneske og en slider i teatrets tjeneste

Årets Backstage-pris gik i år til teaterinstruktør Charlotte Munksø. Backstage-prisen på 50.000 kr. gives til en person der har bidraget ekstraordinært på en produktion, hvad end det er som dramatiker, manuskriptforfatter, tekniker, fotograf, scenograf eller lignende.

Danmarks største talenter inden for teater, film og TV

I år uddelte Lauritzen Fonden fire Believe in You-priser på 25.000 kr. Til at fremføre priskomitéens begrundelse for valget af de fire modtagere var tidligere Lauritzen-prisen modtagere Anette Støvelbæk og Søren Sætter-Lassen inviteret på scenen. Årets Believe in You-priser gik til Mathilde Arcel Fock, Simon Kongsted, Freja Sandberg Klint og Mathias Bøgelund.

Prismodtagerne af Lauritzen Fondens priser 2022 // Foto: Carsten Lundager

Previous articleDen Jyske Opera præsenterer dobbeltopera-thrilleren LA VENDETTA / I PAGLIACCI
Next articleOplev Broadway- og West End-hittet COME FROM AWAY på Fredericia Musicalteater