Hør historien om Grønlands første flygtning på Husets Teater

Find Vahid
Find Vahid © Pressefoto

Hvad sker der egentlig, når man søger asyl i Grønland? Og hvorfor har ingen gjort det før? Disse, og en masse opfølgende spørgsmål, forsøger dramatiker og forfatter Kristian Husted at finde svar på i hørespillet Find Vahid, der har premiere på Husets Teater den 18. maj.

Den 17. april 2019 kunne man i Nuuk Ugeavis læse, at Grønland havde modtaget den første flygtning i landets historie, Usman Aleksejevitj. En østeuropæisk mand i 30-årsalderen, som havde siddet en årrække i Danmark, hvor myndighederne havde behandlet hans asylsag. Det var både en historisk sag, men endte også som en problematisk sag for det danske retssystem og Rigsfællesskabet.

Fortsættelse til omdiskuteret bog

Kristian Husted vakte en del opsigt, da han i 2018 udgav den omdiskuterede bog Vahid. Her gik forfatteren undercover som en iransk forfatter på flugt, der via Balkanruten kom til Danmark og søgte asyl. Find Vahid starter, hvor Vahid sluttede. Husted har sat sig for at undersøge, hvad der skete med Vahid, da han forsvandt sporløst efter tre uger i et asylcenter i Rødbyhavn. Dette bliver begyndelsen på en helt anden rejse ind i det danske asylsystem.

I stedet ender Kristian Husted nemlig med at følge i hælene på Usman Aleksejevitj, der i et forsøg på at slippe uden om de lange asylkøer i andre europæiske lande valgte at søge asyl i Grønland. Dette endte dog med at koste ham flere års ventetid i det danske asylsystem, inden han langt om længe fik positivt svar på sin asylansøgning.

En detektivhistorie for otte højtalere

Men ønsker Grønland overhovedet at modtage flygtninge? Find Vahid fører publikum forbi advokater og sagsbehandlere i Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, embedsmænd i det grønlandske Departement for Råstoffer og Arbejdsmarked, danske chefer i Nuuk Kommune, helt almindelige grønlændere og en forvirret kaptajn. Kristian Husted er med hele vejen og fanger alle de juridiske bortforklaringer, frustrationerne, de små sejre og store skuffelser.

Mest af alt følger forestillingen dog noget så simpelt som et menneskes kamp for at komme i sikkerhed. Den forsøger at illustrere, hvor besværligt dette kan være, når man er oppe imod bureaukrati, modvilje og statslige interesser.

Find Vahid spilles ud af otte højtalere på Husets Teater. Forestillingen er skabt i et samarbejde mellem Kristian Husted og lyddesigner Asger Kudahl, og baseret på interviews, samtaler og lydoptagelser. Der er ingen på scenen, men blandt stemmer i forestillingen er bl.a. Marina Bouras, Morten Burian, Peter Flyvholm, Morten Hauch-Fausbøll og Kristian Halken.

Find Vahid spiller på Husets Teater i perioden 18. – 28. maj 2019. Mere information forestillingen kan findes her. Billetter kan købes gennem teaterbilletter.dk her.

Teaser for Find Vahid
Previous articleValgflæsk, talfifleri og overbudspolitik på Det Kgl. Teater
Next articleStore musicals, ungdomskult og børneklassikere i Musikhuset Aarhus’ sæsonprogram