Forestillingen APOKALYPSETeater Momentum i Odense er en poetisk reflekterende fortælling om jordens undergang. Den handler om, hvordan et ungt elskende par (de sidste mennesker på jorden) søger ly for at finde et sted at føde deres barn. APOKALYPSE er en hyldest til minderne om alt det smukke, som vi tager med os herfra, når det hele slutter.

Instruktør Niels Erling er manden bag denne og de to forrige forestillinger Krise og Katastrofe. De er alle dele af den undergangstrilogi, som nu kulminerer på Teater Momentum.

I videoen ovenfor, som er et reportageindslag fra Teaternyheder på dk4, fortæller Niels Erling om forestillingen APOKALYPSE.

Niels Erling overtog Teater Momentum i Odense i 2019/2020, hvor han som kunstnerisk leder instruerede de tre undergangsforestillinger, der udgør teatrets Volume 13.0.

Arbejdede kreativt med at slutte fred med døden

I udgangspunktet var det en personlig sorg, der fik instruktøren til at arbejde kreativt med emnet.

”Apokalypse er for mig en forestilling, der er på jagt efter at slutte fred med døden. For lidt over et år siden mistede jeg min far og min mormor indenfor en meget kort tidsperiode. Det skabte et vakuum i mig, som jeg siden har forsøgt at fylde. Jeg tror, at de fleste, der arbejder med kunst, gør det for at forsøge at forstå den verden, de lever i. Det gør jeg også”, fortæller Niels Erling.

”Jeg laver teater for at forsøge at forstå mig selv. At arbejde med undergangen, som jeg har gjort i denne sæson, har for mig givet et rum til at kunne mærke på min frygt for at miste og for at skulle dø selv”.

“Når mennesket taler om frygten for verdens undergang, så taler vi oftest om frygten for at miste vores fundament. For at snuble og falde og tabe grebet om alt det, vi holder af,”, siger instruktøren.

“Min verden bliver aldrig den samme igen”

“Når man tager sin frygt og holder den ud og kigger på den, så kan den blive udramatisk. Forstå mig ret: Jeg savner min far og min mormor helt vildt. Min verden bliver aldrig den samme igen, og jeg ville gøre hvad som helst for at kunne bringe dem ind i mit liv igen. Men at arbejde så meget med det tomrum, som tabet af dem efterlod, har også givet mig et forlig. En fred. En accept af, at sådan er verden og livet også”.

For Niels Erling er APOKALYPSE blevet en meget lys forestilling.

“Den handler om død, ja, men den handler i høj grad også om lettelse. Om den skønhed, der findes i at se sig om i verden, at se alt det elskede og at give slip på det hele”, siger han og tilføjer:

“Det er jo menneskets største vilkår: At alt, vi har, skal vi miste. Det er kæmpestort. Men det er også enormt smukt. For fordi vi skal give slip på alting, så får alt en kæmpe værdi. Derfor er APOKALYPSE for mig en forestilling om kærligheden. Om kærligheden til det liv, vi lever, til den jord, vi bor på, til byer, til mennesker, til dyr.”

Forestillingen APOKALYPSE kan opleves på Teater Momentum frem til den 26. februar.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her

Tidligere artikelStor efterspørgsel forlænger Nye Rejsende på Det Kongelige Teater
Næste artikelLouise Ejgod Hansen ny bestyrelsesformand for Odin Teatret