Hofteatret restaureres for 73,5 millioner kroner

Hofteatret restaureres for millioner
Foto: Tine Bek

Hofteatret, det mere end 250 år gamle teater på Slotsholmen, gennemgår i de kommende to år en gennemgribende, men nænsom restaurering og istandsættelse. I december 2022 genåbner Hofteatret som både historisk attraktion, levende scenerum og moderne teatermuseum.

Hofteatret åbnede helt tilbage i 1767, da den unge Christian 7 besluttede sig for, at han – som andre enevældige konger og fyrster – måtte have sit eget hofteater.

Med sin placering på Slotsholmen, midt i magtens centrum, er Hofteatret en del af Christiansborgkomplekset. Et kvart årtusindes virke har sat sine spor på teatret, og en omfattende restaureringsproces er netop gået i gang.

Det historiske interiør bliver nu nænsomt istandsat, publikumsfaciliteter og sceneteknik fornyes, nye udstillinger udvikles – og ikke mindst etableres der et helt nyt og større indgangsparti med café og butik i det gamle trapperum.

Hofteatret restaureres for millioner
Foto: Tine Bek

I perioden frem til december 2022 vil arkitekter, konservatorer, udstillingsdesignere og teaterhistorikere samt andre fagfolk således arbejde målrettet på at styrke den samlede og mangfoldige fortælling om Hofteatrets mere end 250-årige historie og dets markante betydning for dansk teater- og kulturhistorie.

Det er en exceptionelt spændende periode, som vi netop nu befinder os i. Det er en nænsom transformation af de mere end et kvart årtusinde gamle interiører, som vil styrke Hofteatret som historisk attraktion – ja, hele stedets ånd, foruden oplevelsen af det gamle barokteater! Det vil ikke mindst løfte formidlingen af både Hofteatret og teaterhistorien og gøre den aktuel og relevant for nutidens besøgende, uanset hvem de er, ” udtaler direktør Peter Christensen Teilmann

Formidlingen styrkes markant

Når Hofteatret genåbner, vil oplevelsen af stedet dermed være mærkbart forbedret hvilket blandt andet vil vise sig via følgende tiltag:

  • Nydesignede udstillinger af JAC Studios, Dark Matters og fortheloveoflight i tæt samarbejde med museet
  • Et helt nyt indgangsparti og caféområde
  • Et delvist genskabt historisk scenerum, der nænsomt restaureres over de næste to år. Sal og scene tilføres ny diskret sceneteknologi.
  • En helt ny lyssætning, som er afstemt til det historiske interiører
  • Stedspecifikke binaurale lydfortællinger fyldt med humor og dramatik, som vil guide de besøgende rundt i historien om både Hofteatret og danske teaterhistorie gennem tre århundreder

Det nye udstillingsdesign udføres af det danske designbureau JAC Studios. Direktør Johan Carlsson fortæller om projektet:

”Ambitionen med de nye udstillinger på Hofteatret er at skabe en teatralsk oplevelse, der formidler dansk scenekunst, Hofteaterets kulturhistoriske betydning og de mange magiske fortællinger, som dets interiør danner rammerne om. De nye udstillinger bliver en samlet totaloplevelse – en forestilling, hvor gæsterne både står på scenen og er publikum.”

Et levende scenerum og et moderne mødested

Hofteatret er meget mere end en enestående historisk attraktion. Det er også Danmarks ældste fungerende teaterbygning, et teatermuseum og samtidigt et moderne kulturelt mødested, hvor man vil kunne opleve teaterforestillinger, koncerter, tv-shows og en bred vifte af andre arrangementer for mange forskellige aldersgrupper.

Et besøg på Hofteatret kan dermed antage mange former. Alle, der besøger Slotsholmen og fanges af dens fantastiske historie, kan fra december 2022 igen slå en vej forbi Hofteatret og få et unikt og stemningsfyldt indblik i dansk arkitektur-, kultur- og teaterhistorie.

Man kommer til frit at kunne bevæge sig rundt og udforske de fortløbende udstillinger eller få en guidet rundvisning, ligesom man kan afholde private selskaber, workshops, konferencer, receptioner mv. på Hofteatret.

Genåbningen af Hofteatret falder sammen med 300-året for den første offentlige opførelse af teater på dansk. Her vil man bidrage til den landsdækkende fejring, både rundt om i landet og i selve Hofteatret med udstillingen Teater til tiden – gennem 300 år.

Læs mere om restaureringen af Hofteatret her

Previous articleAmalie Dollerup og Andrea Heick Gadeberg bliver værter på Årets Reumert 2021
Next articleUdviklingsplatformen udbyder nye kunstneriske udviklingsforløb på Folketeatret