Holstebro Dansekompagni og Vejle Musikteater præsenterer THE DANISH GIRL

Holstebro Dansekompagni
Foto: Ditte Chemnitz

Som de første i verden præsenterer Holstebro Dansekompagni i samarbejde med Vejle Musikteater forestillingen THE DANISH GIRL. Den får premiere den 28. oktober i Vejle. Forestillingen bygger på historien om danske Einar Wegener, der i 1931 som den første transkønnede i verden fik fortaget en kønsbekræftende operation og udadtil blev til sit sande jeg, Lili Elbe. Historien var fundamentet til romanen The Danish Girl af den amerikanske forfatter David Ebershoff. Sidenhen den Oscarvindende Hollywoodfilm af samme navn. Historien om Lili Elbe er blevet fortalt før, og nu bliver den for første gang skabt som en danseforestilling, når Holstebro Dansekompagni og Vejle Musikteater til oktober har premiere på THE DANISH GIRL.

En fortælling med et ansvar

For Holstebro Dansekompagni har det været afgørende at fortælle historien på den rigtige måde. For på bedst mulig vis at kunne tage hånd om den rørende og vigtige historie, har holdet bag forestillingen samarbejdet med stærke kompetencer indenfor både scenekunst, kønsidentitet og LGBTQ+ miljøet.

”Med en fortælling som THE DANISH GIRL føler vi i høj grad, at vi har et ansvar – ikke kun et ansvar for at fortælle en vigtig historie, men i lige så høj grad et ansvar for at fortælle den rigtigt i en tid, hvor vi forstår meget mere om køn og identitet. Vi har hele tiden vidst, at vi ville komme til at lave fejl, og derfor har vi brugt rigtig meget tid på at finde frem til de bedste måder at skabe en forestilling som denne for både publikum og holdet bag,” siger David Price, som er associeret kunstnerisk leder og producent hos Holstebro Dansekompagni.

”Det har bl.a. været vigtigt for produktionen at have en transkønnet danserinde i hovedrollen og dygtige folk med de rette indsigter, perspektiver og fagligheder fra både scenekunstverden og LGBTQ+ miljøet med i opbygningen og tilblivelsen af forestillingen. Vi lærer stadigvæk en masse om både kunstværket og os selv, og lige netop denne kunstneriske proces har allerede været mere givende end meget andet, vi har lavet,” fortsætter han.

Reumert-vindende koreograf iscenesætter

Hovedrollen som danske Lili Elbe danses af den anerkendte og exceptionelle danserinde Bjørk-Mynte Paulse, der vandt rollen ved en stor, international audition sidste år.

På scenen kan også opleves Jasmine Gordon, Matthew Rawcliffe, Jon Ipina, Elena P. Nielsen og Mikkel Alexander Tøttrup – alle fra Holstebro Dansekompagni.

Danseforestillingen iscenesættes og koreograferes af en af Nordeuropas førende koreografer, Tim Rushton. I næsten 20 år var Rushton kunstnerisk leder og koreograf ved Dansk Danseteater. Han har fire gange vundet Årets Reumert for bedste danseforestilling. I 2012 vandt han også Årets Hæderspris, og i maj 2011 blev han tildelt den engelske hædersorden MBE, Member of the order of the British Empire, for sin indsats for dansen.

En barsk, rørende og skelsættende historie

THE DANISH GIRL er en gribende danseforestilling om at elske. Om at elske sig selv som sit sande jeg og om at elske én anden højere end noget andet og stadig give slip på dem. Det er en fortælling om at acceptere og favne sig selv og hinanden.

Holstebro Dansekompagni har som de første nogensinde modtaget rettighederne til at omdanne den rørende roman til en danseforestilling. Hollywoodfilmen The Danish Girl vandt i 2016 en Oscar for bedste kvindelige birolle (Alicia Vikander) og var desuden Oscar-nomineret i kategorierne bedste mandelige hovedrolle (Eddie Redmayne), bedste kostumer og bedste scenografi.

THE DANISH GIRL har forpremiere på Holstebro Musikteater d. 26. oktober. Derefter har den premiere på Vejle Musikteater d. 28. oktober. Forestillingen er herefter på en landsdækkende turné i sæson 2021-22.

Køb billetter og læs mere om forestillingen her.

Previous articlePerformancekunst og gadeteater kommer endnu en gang til Vordingborg med WAVES Festival
Next articleGIRLS & BOYS Intens monolog om drømmelivet, der ender som et mareridt