Hvem bliver KLÆDT AF, når billeder deles, og unge kvinder krænkes?

KLÆDT AF på Aveny-T. Foto: Mike Sheridan.

Fra den 22. november til den 6. december præsenterer Aveny-T, som det første teater i Danmark, en forestilling om digitale krænkelser og deling af nøgenbilleder.Forestillingen hedder KLÆDT AF og er inspireret af Umbrella-sagen. 

KLÆDT AF er en sårbar og ærlig monolog skrevet af den debuterende dramatiker Sonja Ferdinand og iscenesat af den unge instruktør Amanda Linna Ginman. Helt alene på scenen står den unge kvindelige skuespiller Siff Hebe Vintersol, hvor hun råt og nøgent formidler en fortælling om digitale overgreb. Aveny-T ønsker med denne forestilling at række langt ud over scenekanten samt diskutere og stille spørgsmål til måden, vi behandler hinanden på.  

Om forestillingen

KLÆDT AF indskriver sig i et aktuelt og relevant emne og udforsker digitale krænkelser i en verden af moderne teknologi, hvor grænselandet, for hvad der er rigtig og forkert, er udvisket. Forestillingen har bl.a. til formål at give de udsatte en stemme gennem den unge skuespillerinde på scenen og resten af holdet, som står bag forestillingen. Publikum kan forvente at opleve en forestilling, som præsenterer en ung piges kamp for retfærdighed og for at komme videre. KLÆDT AF er en forestilling fortalt af unge til unge om unge. Forestillingen har til formål at åbne dialogen med unge mennesker og give et nyt indspark i en aktuel debat.

Inspireret af Umbrella-sagen

KLÆDT AF er skabt med inspiration fra den meget omtalte Umbrella-sag fra 2015, men er ikke en iscenesættelse af de specifikke handlinger i sagen. Forestillingen tager dermed afsæt i virkelighedens samfund og problemer og skal sætte spørgsmålstegn ved, hvem der rent faktisk bliver klædt af, når billeder deles, og der bliver begået overgreb mod kvinder. Hvem bliver afsløret mest: er det kvinden eller dem, der begår handlingerne?

Umbrella-sagen er Danmarks største sag om deling af intimt materiale uden samtykke. I maj 2015 blev pornografiske videooptagelser af mindreårige optaget i et privat hjem i Nordsjælland, som efterfølgende blev spredt på internettet. I januar 2018 rejste politiet 1004 sigtelser af primært unge mennesker for at have delt materialet. Ni prøvesager har indtil videre ført til alt fra frifindelse til bødestraffe og betingede domme.

Om holdet på og bag scenen

En afgørende faktor for KLÆDT AF er, at den er skabt af et hold af unge kvinder, som bevæger sig i og helt tæt på den virkelighed, som forestillingen handler om. 

Sonja Ferdinand, som har skrevet forestillingen, er helt nyuddannet fra Dramatikerskolen og debuterer med KLÆDT AF. Instruktør Amanda Linnea Ginman har senest stået for iscenesættelsen afDamphjertepå Aveny-T og Nattergalenpå Dansk Danseteater. KLÆDT AF er lavet i et tæt samarbejde mellem de to, og i forestillingens skabelsesproces har de interviewet unge om deres forhold til sex og grænser på nettet.

Den medvirkende skuespillerinde Siff Hebe Vintersol færdiggjorde sin uddannelse som skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Odense. Rollen i KLÆDT AF bliver hendes første store rolle på de skrå brædder, hvor hun som ung kvindelig skuespiller kan tale direkte til det unge publikum.

Om Aveny-T’s nye ungdomsprofil

Aveny-T har inden for de seneste år fokuseret på at blive ungdommens teater. De har en ambition om at skabe teater af unge til unge, hvor unges virkelighed sættes på scenen. Desuden giver Aveny-T de unge talenter en mulighed for at udfolde sig inden for scenekunsten.

KLÆDT AF spiller på Aveny-T fra den 22. november til 6. december.

Læs mere om forestillingen og køb billet her.

Previous articleTeaterchef Peter Westphael gæster KulturHave på dk4
Next articleTag på en rejse mod døden, hvor DET BEGYNDER AT BLIVE KOLDT OM FØDDERNE