Idomeneos’ myte udfolder sig i et af Mozarts vigtigste værker

Idomeneos. Foto: Miklos Szabo

Søndag den 29. februar har Mozarts opera Idomeneo premiere i Operaen Store Scene, og der er lagt i ovnen til et vaskeægte drama, hvor krig, fangenskab, flygtninge og krigstraumer er nøgleordene.

Kun 25 år gammel formåede Mozart at skrive en af sine bedste operaer. Mozarts enke, Constanze siges at have sagt, at Mozart så Idomeneo som sit vigtigste værk. Det siges samtidig, at tiden, hvor Mozart skrev Idomeneo var hans lykkeligste. Det er derfor ikke så underligt at Den Kongelige Opera har valgt at opsætte netop denne opera.

Mozarts opera tager fat i den græske myte om Idomeneo, der i årevis har deltaget i den trojanske krig. På sin vej hjem sejler Idomeneo ind i et voldsomt stormvejr. Her knuses skibene mod Kretas kyst. For at få lov at overleve lover Idomeneo havguden Poseidon at ofre det første menneske, han møder på land som takkeoffer. Skæbnen vil, at Idomeneo møder sin søn Idamante.

Og så er scenen sat til en opera med tab, flugt og mod i krigstid. Vævet sammen med kærlighed, jalousi og længsel.

Idomeneos. Foto: Miklos Szabo

Anerkendte kunstnere bag den sceniske opsætning

På Den Kongelige Opera opsættes den scenisk udfordrende opera af et hold internationalt anerkendte kunstnere, deriblandt den canadiske instruktør Robert Carsen og filmmageren og videokunstneren Will Duke. De præsenterer Idomeneo i et stramt, scenografisk univers med et fængslende video-design i en aktuel og politisk ramme.

Idomeneo var Mozarts første store opera. Hans vidunderlige musik stiller store krav til de mange medvirkende, og operaens almenmenneskelige tematik berører stadig publikum. Det handler om tab af ens hjemland og familie på grund af krig, fangenskab, flygtninge og krigstraumer. Det må siges stadig at være relevante tematikker i dag.

Idomeneos. Foto: Miklos Szabo

Den Kongelige Opera opfører i forårssæsonen 2020 tre operaer, der baserer sig på græske myter og sagn: Orfeus, Ariadne på Naxos og Idomeneo, og ved en koncert med Det Kongelige Kapel 20. marts kan Stravinskijs Oedipus Rex opleves.

Der synges på italiensk med danske overtekster og anbefales fra 12 år.

Før hver operapremiere og -repremiere tilbyder Den Kongelige Opera en gratis introduktion til forestillingen i Operaens foyer 60 minutter inden forestillingens start. Introduktionen varer 30 minutter.

Læs mere og køb biletter til operaen her.

Previous articleOdin Teatret skildrer kunstmalerens Goyas liv
Next articleAlbinus og Johannesen fortolker DET STORE STILEHÆFTE